Sveučilište Sjever suorganizator 8. Konferencije o debljini održane u Varaždinu

U organizaciji Udruge za prevenciju prekomjerne težine, Opće bolnice Varaždin i Sveučilišta Sjever, u suorganizaciji s Hrvatskim društvom za debljinu i Hrvatskim društvom za barijatrijsku kirurgiju, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Varaždinske županije, Grada Varaždina, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Koalicije udruga u zdravstvu u varaždinskoj palači Herzer, u petak, 15. ožujka održan je 8. kongres o debljini. Okupio je stručnjake iz različitih disciplina, uključujući medicinu, nutricionizam i psihologiju, koji su zajedno raspravljali i razmijenili najnovija saznanja o ovoj sve prisutnijoj zdravstvenoj problematici.

Predsjednik organizacijskog odbora konferencije doc. dr. sc. Alen Pajtak, specijalist abdominalne kirurgije i voditelj odjela u Općoj bolnici Varaždin, te suradnik Sveučilišta Sjever istaknuo je kako uspješan Tim za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju u Općoj bolnici Varaždin  djeluje od 2019. godine, a broj pacijenata raste iz godine u godinu. „Svi naši pacijenti koji su se odlučili za kirurško liječenje kažu da su već probali brojne metode da bi riješili taj problem - i lijekove i promjenu prehrambenih navika. Uglavnom uspiju skinuti određeni dio kilaže, ali ga vrlo često i vraćaju i nakon nekoliko pokušaja se odluče na kiruršku metodu. Prošle godine smo imali više od 30 pacijenata, a ove očekujemo još i veći broj“, rekao je docent Pajtak.

Pretilost je veliki problem, a prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije do 2025. godine na globalnoj razini bit će pretilo 18 % muškaraca i 21 % žena. „Ovo je treći put da se u Varaždinskoj županiji obilježava Dan svjesnosti o debljini koja je doista javnozdravstveni problem. Podaci su zabrinjavajući, stoga ćemo i dalje kao Županija i kao Savjet za zdravlje itekako djelovati na svim akcijama na kojima možemo te organizirati i sponzorirati sve drugo da bi se ta javna pošast smanjila na najmanju moguću mjeru“, istaknula je na otvorenju predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. dr. sc. Spomenka Kiđemet Piskač, voditeljica Odjela za neurologiju Opće bolnice Varaždin i suradnica Sveučilišta Sjever.

Konferenciji je nazočila i pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg, koja je naglasila kako je izuzetna čast da je Sveučilište jedan od organizatora. „Sveučilište Sjever je najveća visokoškolska institucija na Sjeveru Hrvatske i važno je da govori o pretilosti među mladima i odraslima. Ujedno kako provodimo studije iz područja biomedicine i zdravstva  - sestrinstvo i fizioterapiju  čiji će studenti u budućnosti biti nositelji preventivnih aktivnosti, važno je da se studenti uključuju u ovakve projekte i konferencije kao aktivni članovi.  Sveučilište Sjever jedno je od prvih sveučilišta koje je uvelo izborni kolegij barijatrijske kirurgije među svoje studente sestrinstva i fizioterapije. Ujedno kao znanstvena institucija provodimo brojna istraživanja u suradnji s Općom bolnicom Varaždin“, zaključila je izv. prof. Neuberg.

Hrvatska je u samom vrhu Europe s gotovo 65 % osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, koja vodi do niza bolesti, a posebno su zabrinjavajući podaci vezani uz djecu, na što je upozorila i epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Sanja Musić Milanović koja je istaknula: „Varaždinska županija u tome je bitno bolja od panonske i jadranske regije. O problemu debljine trebamo progovoriti, prepoznati ga kao zdravstveni rizik i ne smijemo ga stigmatizirati“.

Među govornicima istaknula se i nastavnica Sveučilišta Sjever Odjela za sestrinstvo Valentina Vincek, koja je održala predavanje na temu "Uloga medicinske sestre u prevenciji debljine", naglašavajući ključnu ulogu koju medicinske sestre imaju u borbi protiv debljine. Osim stručnjaka, na kongresu su aktivno sudjelovali i studenti Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, te Odjela za fizioterapiju, i to u dvostrukoj ulozi. Oni su bili ne samo slušači, željni stjecanja novih znanja i uvida u problematiku debljine, već su se istaknuli i kao volonteri mjereći prolaznicima krvni tlak i tjelesnu težinu pružajući tako podršku u organizaciji i provedbi ovog značajnog događaja. Njihovo sudjelovanje doprinijelo je ne samo uspješnoj realizaciji kongresa, već je studentima pružilo i dragocjeno iskustvo te priliku za učenje kroz praksu i aktivnu participaciju u profesionalnom okruženju.

Galerija