Opće informacije

o_studiju_

Stručni prijediplomski studij Prehrambena tehnologija

Nastavni sadržaj i kompetencije

U nastavnom programu studija osiguralo se svladavanje stručno teorijskih i posebnih stručnih sadržaja iz područja prehrambene tehnologije, biotehnologije, nutricionizma, agronomije i zaštite okoliša. Završetkom stručnog studija prehrambene tehnologije na Sveučilištu Sjever studenti će biti osposobljeni za rad u prehrambenoj i srodnim industrijama, u cjelokupnom lancu proizvodnje hrane (od sirovine do plasmana gotovih proizvoda). Osim toga, stečenim znanjima i vještinama studenti će biti osposobljeni za uključivanje u različite tehnološke i poslovne situacije, ali i za pokretanje i vođenje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, srednjeg i malog poduzetništva.

Kombiniranjem teorijskih i praktičnih znanja polaznici će nakon studija biti obrazovani stručnjaci osposobljeni za sljedeće poslove:

- samostalni rad u proizvodnji i preradi poljoprivrednih proizvoda na obiteljskom gospodarstvu,
- proizvodnju tradicionalnih proizvoda,
- proizvodnju funkcionalnih proizvoda/proizvoda s dodanom vrijednošću,
- vođenje seoskog turizma i gastro-enološku ponudu,
- osnovno tehnološko vođenje proizvodne linije u prehrambenoj industriji,
- razvoj novih prehrambenih proizvoda,
- osmišljavanje i sastavljanje jelovnika za određenu grupu potrošača,
- stručne poslove iz domene hrane u državnim ustanovama,
- pomoćna djelatnost u inspekcijskim službama,
- kompetencije rukovanja hranom u velikim trgovačkim centrima i skladištima.

TRAJANJE: 6 semestara
BROJ ECTS BODOVA: 180
STRUČNI NAZIV ZVANJA: prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea), inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
SKRAĆENI STRUČNII NAZIV ZVANJA: bacc. ing. techn. aliment.
NAČIN IZVEDBE: redoviti studij

UVJETI ZA UPIS I SUSTAV BODOVANJA
Prosjek svih ocjena iz srednje škole 40%
Obavezni dio državne mature (minimalno B razina)
Hrvatski jezik 10%
Matematika 20%
Strani jezik 10%

Izborni dio državne mature
Kemija* 20%

*Polaganje ispita izbornog dijela državne mature nije
obvezno, ali se polaganjem stječu dodatni bodovi.

.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE:

1. Što su to prehrambeni tehnolozi?

Prehrambeni tehnolozi su multidisciplinarni stručnjaci koji nadziru, osiguravaju i odgovaraju za sigurnost hrane koja se stavlja na tržište.

2. Gdje prehrambeni tehnolozi uopće rade?

Prehrambeni tehnolozi rade u prehrambeno-prerađivačkoj industriji, u firmama poput Carlsberg Croatia, Podravka, Vindija, Pipo, Koka, Marodi, Čakovečki mlinovi, Zvijezda, Franck, Ledo, Kraš, Zagrebačka pivovara, Karlovačka pivovara, Zdenka, PIK Vrbovec, Gavrilović, Jamnica, Vajda, Badel, razne vinarije…

Osim u prehrambeno-prerađivačkom sektoru, oni također rade i u laboratorijima za kontrolu kakvoće i mikrobiologiju (bolnice, zavodi za javno zdravstvo, privatni laboratoriji za kontrolu...), u vodovodima gradova (tehnološka priprema pitke vode), u školama (nastavnici kemije, biologije i stručnih prehrambenih predmeta), u bolnicama i staračkim domovima kao osobe za planiranje jelovnika i nutritivni sastav hrane, ali također i u srodnim industrijama poput farmaceutske industrije (Belupo, ACG Lukaps, Pliva), Agro-tehnološke tvrtke (očuvanja voća i povrća u hladnjačama), ribarnicama, nutricionističkim savjetovalištima i slično.

Naravno, sa specifičnim znanjima dobivenim na Sveučilištu Sjever, pripremamo ih i za otvaranje vlastitog posla, bilo manjeg OPG-a ili jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću, pa do ozbiljnijih većih kompanija. Odmah uz Sveučilište imamo i inkubator kreativnih industrija gdje studenti mogu dobiti svu potrebnu pomoć za početak poduzetničkog poduhvata.

3. Mogu li nastaviti školovanje nakon završenog stručnog studija?

U planu je otvaranje diplomskog studija i na Sveučilištu Sjever čim bude dovoljnog interesa studenata, a trenutno možete nastaviti studije u Zagrebu i Osijeku na prehrambenoj tehnologiji, nutricionizmu, procesnom inženjerstvu, biotehnologiji, ili na drugim srodnim biotehničkim granama poput Agro(bio)tehnologije.

4. Zašto studirati prehrambenu tehnologiju baš na Sveučilištu Sjever, Zagreb ima bolje nastavnike?

Sveučilište Sjever ima izuzetan nastavni kadar (dobitnike raznih državnih znanstvenih i stručnih nagrada), a uz njih i odabrane najkvalitetnije nastavnike iz Zagreba, Osijeka, Bjelovara, Varaždina koji drže nastavu. S druge strane, na seminarima i vježbama imamo suradnike iz industrije koji pričaju o poslu koji svakodnevno rade. Time naše studente direktno povezujemo sa tehnolozima iz industrije i povećavamo im zaposlenost.

5. Je li lako pronaći posao kao prehrambeni tehnolog?

Trenutna kriza je pokazala da je potražnja za stručnjacima iz prehrambene tehnologije itekako velika. Nemamo još podatke za sve naše studente, ali na našoj drugoj godini više od 50 % studenata je zaposleno.

6. Koje su prednosti studiranja prehrambene tehnologije na Sveučilištu Sjever u odnosu na ostala Sveučilišta?

Na Sveučilištu Sjever, nama studenti nisu samo broj, mi poznajemo poimence svakog od njih, imamo više vremena kvalitetno posvetiti se studentima, pojasniti sve nejasnoće i pokazati konkretno kako se radi. Budući da smo novi, imamo vrlo ugodne predavaonice i laboratorije, novoobnovljene zgrade. Odmah uz zgradu Sveučilišta nalazi se i studentska menza koja poslužuje tople obroke od doručka do večere.

7. Kakva je referada i odnos s nastavnicima, čuli smo da to zna biti problem na nekim fakultetima?

U referadi imamo izuzetno susretljive i ljubazne djelatnice kojima neće biti teško objasniti Vam bilo što i po stoti puta, jer su i one nedavno bile studentice pa znaju da Vam nije lako. Na svim studentskim anketama, referada redovito dobiva najbolje ocjene. Nastavnici koji rade na Sveučilištu Sjever su entuzijastični, pristupačni, motiviraju Vas na razmišljanje i cijene Vaš trud. Budući da imamo dosta vanjskih suradnika, uvijek ih biramo tako da bi naši studenti dobili najbolje što se na tržištu može dobiti.

8. Mogu li se baviti sportom tijekom studiranja?

Naravno! Sveučilište Sjever je jedino Sveučilište u Hrvatskoj koje je omogućilo besplatno korištenje gradskih bazena u Koprivnici. Uz bazene imamo i dio sportske dvorane u zakupu za studente kako bi ih pripremili za brojna sportska natjecanja u kojima sudjelujemo. Najzanimljivija za Prehrambene tehnologe su Tehnologijade i Bioagronutrijade: sportsko-znanstvena natjecanja na kojima se upoznajete i povezujete s ostalim tehnološkim fakultetima iz Hrvatske i regije.

9. Želim studirati, ali radim. Je li moguće i izvanredno studirati?

Da. Moguće je i izvanredno studirati, svake godine imamo nekolicinu studenata koji su trajno zaposleni u industriji. Potreban je dogovor s poslodavcem da Vas pusti na barem 50% predavanja i nakon toga nema problema.

10. Čuli smo da Prehrambeni tehnolozi imaju posebne projekte na Sveučilištu Sjever.

To je točno, primjerice zadužili smo se održavati voćnjak ispred Sveučilišnog centra Koprivnica čime studenti stječu znanja o održavanju voćke, paze je sve dok ne počne davati plodove, kada moraju na temelju znanja koja su tijekom studija dobili pripremiti konkretni prehrambeni proizvod od svoje voćke, koji mora biti ukusan, siguran i stabilan do vremena dodjela diploma.

Galerija