E-baze

Korištenje-e-izvora-u-pretraživanju-informacija

ZOTERO - PROGRAM ZA UPRAVLJANJE REFERENCAMA

SUMMON E-BAZA

Platformu Summon mogu koristiti svi članovi hrvatske znanstvene i akademske zajednice – nastavnici, zaposlenici i studenti, a korištenje je omogućeno direktno s računala u javnim ustanovama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja RH, kao i upisom AAI@EduHr elektroničkog identiteta putem proxy poslužitelja na glavnom izborniku Portala e-izvori u svrhu pretraživanja izvan ustanova.


PORTAL ELEKTRONIČKIH IZVORA ZA HRVATSKU AKADEMSKU I ZNANSTVENU ZAJEDNICU

Portal omogućuje pristup bazama podataka s nacionalnom licencom koje financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Bazama mogu pristupiti studenti i djelatnici hrvatske akademske i znanstvene zajednice.

Iz sveučilišnih zgrada može se direktno pristupiti bazama, a za pristup s drugih lokacija potrebno je prvo kliknuti na izbornik "PROXY", upisati svoje AAI@Edu.Hr korisničke podatke (ime.prezime@unin.hr + lozinka) i nakon toga se može pristupiti bazama.


HRČAK - PORTAL ZNANSTVENIH ČASOPISA REPUBLIKE HRVATSKE

Hrčak je portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima ili bibliografske podatke i sažetke radova.


ZIR - NACIONALNI REPOZITORIJ ZAVRŠNIH I DIPLOMSKIH RADOVA

Repozitorij objedinjuje sadržaj svih repozitorija završnih  i diplomskih radova visokih učilišta - sveučilišta, fakulteta, veleučilišta i visokih škola. Drugim riječima, na jednom mjestu možete pretraživati završne i diplomske radove cjelokupne hrvatske visokoškolske zajednice.


PITAJTE KNJIŽNIČARE

Na mrežnim stranicama narodnih knjižnica u sklopu pilot-projekta "Pitajte knjižničare" osiguravaju se dvije vrste usluga: Informacijske usluge s "dodanom vrijednošću", koje podrazumijevaju stvaranje baze podataka anotiranih i klasificiranih odabranih kvalitetnih izvora informacija. Knjižničari, informacijski specijalisti, na ovaj način pomažu svim korisnicima u bržem dolaženju do vrijednih i provjerenih izvora informacija na internetu.


DOAJ - DIRECTORY OF OPEN ACCESS JOURNALS

Zbirka znanstvenih i stručnih slobodno dostupnih domaćih i stranih elektroničkih časopisa.


ROAD - DIRECTORY OF OPEN ACCESS SCHOLARY RESOURCES

Međunarodna baza podataka koja sadrži znanstvene časopise, zbornike radova, nakladničke cjeline i akademske repozitorije u otvorenome pristupu iz cijelog svijeta. Pretraži je prema vrsti, području, pokrivenosti bazama podataka ili početnoj godini objavljivanja, pristupi cjelovitim tekstovima preko poveznica ili preuzmi bibliografske zapise časopisa.


EUROPEANA - THINK CULTURE

Platforma za pretraživanje, čitanje i pregledavanje milijuna digitalnih zapisa (knjige, rukopisi, fotografije, slike, audio i video zapisi, karte...) iz vodećih europskih knjižnica, galerija, arhiva i muzeja.


GOOGLE BOOKS

Baza e-knjiga koja obuhvaća knjige kojima je isteklo autorsko pravo. Knjige se mogu učitati na vlastito računalo i kopirati. Google je ovu uslugu pokrenuo u suradnji s knjižnicama Sveučilišta Harvard, javnom knjižnicom u New Yorku i knjižnicom Sveučilišta Kalifornija.


CROSBI - HRVATSKA ZNANSTVENA BIBLIOGRAFIJA

Središnja znanstvena bibliografija hrvatskih znanstvenika s mogućnošću unosa i pretraživanja putem mrežnog sučelja po prezimenu autora, naslovu djela ili nazivu projekta.


 ARA - AGREGATOR HRVATSKIH REPOZITORIJA I ARHIVA

Na jednom mrežnom sjedištu agregira metapodatke brojnih hrvatskih repozitorija.


DAR - DIGITALNI AKADEMSKI REPOZITORIJ

Donosi izbor digitaliziranih starih doktorskih radova (1880.-1952.) i bibliografske zapise disertacija Sveučilišta u Zagrebu te dostupne biografske podatke autora.


GOOGLE ZNALAC (GOOGLE SCHOLAR)

Google znalac nudi jednostavan način pretraživanja akademske literature. S jednog mjesta možete pretraživati brojne stručne podatke i izvore: diplomske radove, knjige, sažetke i članke akademskih izdavača, profesionalnih društava, repozitorija radova u pripremi, sveučilišta i drugih akademskih organizacija.


ARXIV - OPEN ACCESS ELECTRONIC ARCHIVE

Elektronička arhiva i distribucijski server s preko 1.000.000 radova iz područja matematike, fizike, računalnih znanosti, statistike, financija i kvantitativne biologije (Cornell University Library).


PUBMED

Arhiva literature iz područja biomedicinskih znanosti (U.S. National Institutes of Health’s National Library of Medicine).


KVALITETA

Repozitorij na jednom mjestu donosi radove o kvaliteti i sustavima upravljanja objavljene na konferencijama, simpozijima te u zanstvenim i stručnim časopisima koji nude otvoreni pristup svojim radovima.


HISTORY OF COMMUNICATION

Besplatan repozitorij članaka i knjiga o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti komunikacije.


 DIGITAL MECHANISM AND GEAR LIBRARY

Baza knjiga, časopisa, članaka, interaktivnih animacija i slika iz područja strojarstva.


THE NATIONAL ACADEMIES PRESS

Mrežna stranica američke izdavačke kuće The National Academies Press koju su osnovale najznačajnije nacionalne akademije za znanost, inženjering, medicinu i istraživanje. Sadrži oko 4.ooo e-knjiga u PDF formatu iz različitih područja znanosti. E-knjige se mogu besplatno koristiti za osobne potrebe. Nakon odabira naslova knjige, potrebno je kliknuti na "Download free PDF", a nakon toga bez registracije odabrati opciju "Continue as guest" i upisati svoju e-mail adresu.


Katalozi knjižnica

NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU

Katalog obuhvaća građu koju posjeduje Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, kao najveća hrvatska knjižnica. Građu je moguće pretraživati po različitim kriterijima.


GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA METEL OŽEGOVIĆ VARAŽDIN

Katalog obuhvaća građu koju posjeduje Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" iz Varaždina. U pretraživač je potrebno upisati prezime autora, naslov djela ili ključne riječi.


KNJIŽNICA I ČITAONICA FRAN GALOVIĆ KOPRIVNICA

Katalog obuhvaća građu koju posjeduje Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" iz Koprivnice. U pretraživač je potrebno upisati prezime autora, naslov djela ili ključne riječi.