Diplomski studiji u Koprivnici - Najčešće postavljena pitanja

1. Mogu li izvanredni studenti dolaziti samo na ispitne rokove, a ne kada su predavanja?

Diplomski studiji Sveučilišta Sjever studiji su sveučilišne razine pa nije moguće sve obaveze izvršiti kroz konzultativnu nastavu. Međutim, na našim diplomskim studijima maksimalno izlazimo ususret izvanrednim studentima koji studiraju uz rad tako da će se za studije Komunikologija, medij i novinarstva i Održive mobilnosti i logistike nastava organizirati četvrtkom, petkom i subotom, a za Ambalaža, recikliranje i zaštita okoliša i Medijski dizajn tijekom tjedna budući da su studenti izrazili želju upravo za takvim načinom izvođenja nastave. Osim toga, dio ECTS-a studenti će moći ostvariti kroz projekte i terenski praktični rad što čini ove studije dodatno atraktivnima i suvremenima. Također, svi izvanredni studenti mogu izostati sa čak 50% nastave (eventualno i više ukoliko unaprijed dogovore s predmetnim nastavnikom načine ostvarivanja potrebnih ECTS-a).
2. Završio/la sam stručni preddiplomski studij. Mogu li se upisati?

Da. Za studente koji dolaze sa stručnih studija određeni su razlikovni kolegiji. Ukoliko student dolazi sa srodnog studija, uvažit će mu se srodni kolegiji koje je položio, samo će dobiti seminarske zadatke čime će podići svoju  razinu znanja sa stručne na sveučilišnu.
3. Kada moram položiti razlikovne  kolegije? Moram li upisati razlikovnu godinu?

Ne. Student se upisuje izravno na prvu godinu diplomskoga studija, a razlikovne kolegije obavezan je položiti do obrane diplomskoga rada.
4. Studiram na stručnom diplomskom studiju i razmišljam o prelasku na sveučilišni kako bih dobio sveučilišnu diplomu, a ne stručnu. Moram li prvo diplomirati na svom studiju i onda prijeći?

Ne. Ispiti položeni na stručnim studijima i tako se ne mogu priznati na sveučilišnoj razini tako da je bolje prijeći odmah kako se ne bi gubila dodatna godina i dodatan novac. Međutim, ukoliko se radi o srodnom studiju, već položeni/odslušani kolegiji mogu se priznati kroz individualni dogovor s predmetnim nastavnikom koji će odrediti potrebne zadatke za ostvarivanje sveučilišne razine.
5. Što ću biti kad završim studij?

Po završetku sveučilišnog diplomskog studija studenti stječu akademski naziv magistra.
6. Iz Zagreba sam i velik mi je problem putovanje.

Budući da ste iz Zagreba, korisna informacija može Vam biti i to da brzi vlak Zagreb-Koprivnica vozi samo sat vremena i mnogo naših studenata i profesora koristi taj oblik prijevoza koristeći vrijeme provedeno u vlaku za pripremu za nastavu i ispite. Također, naši studenti iz Zagreba često se dogovaraju i zajedno dolaze jednim automobilom. Nakon autoputa, a prije naplate cestarine, skreće se na poluautocestu koje je prošle godine otvorena sve do Križevaca tako da je i vožnja automobilom brza i ugodna, bez plaćanja cestarine.
7. Gdje stanovati u Koprivnici?

Velika prednost studiranja u Koprivnici je i dobra ponuda iznimno povoljnog privatnog smještaja, znatno nižih cijena od bilo kojeg od sveučilišnih gradova. Mogu se iznajmiti i čitave kuće, što u konačnici izađe vrlo povoljno ako studenti stanuju zajedno.
8. Kakav je studentski standard u Koprivnici?

Koprivnica je manji, izrazito gostoljubiv grad u kojemu je sve nadohvat ruke. Grad ima brojne restorane i kafiće, jednu od najboljih knjižnica, galeriju, muzej, gradske bazene i brojne druge sadržaje. Izrazita pozornost posvećuje se ekologiji pa je tako i prostor sveučilišnog kampusa izgrađen i uređen po najvišim ekološkim standardima. Ispred zgrade sveučilišta veliki je voćnjak u kojemu se studenti za toploga vremena opuštaju, a organiziraju se i zajedničke roštiljade studenata i profesora. Zgrada sveučilišta je nova i izrazito moderna i ugodna za boravak. Studentima su na raspolaganju predavaonice različitih veličina, ateljei, tonski studio, audio-vizualna oprema kao i sveučilišna knjižnica i prostor za učenje i rad. Studenti se mogu uključiti i u rad studentskog portala i radija. U sklopu studentskog kampusa nalazi se nova, moderna studentska kantina i kafić gdje studenti mogu vrlo povoljno ručati ili popiti kavu uz druženje

Nadamo se da ste zadovoljni odgovorima i da se na jesen vidimo na studiju!