Izaslanstvo kineskog BNU sveučilišta posjetilo Sveučilište Sjever

Sveučilišni centar Varaždin Sveučilišta Sjever u utorak, 16. travnja 2024. godine posjetili su profesori Beijing Normal University, a dobrodošlicu su im uputili rektor  prof. dr. sc. Marin Milković i prorektor Sveučilišnog centra Varaždin, prof. dr. sc. Damir Vusić. Prije formalnog potpisivanja suradnje između sveučilišta iz Pekinga i Sveučilišta Sjever, a koje će uslijediti u lipnju, održan je radni sastanak na kojem se razgovaralo o potencijalnim zajedničkim projektima, organizaciji konferencija, sudjelovanja u uredništvima znanstvenih časopisa, razvoju tehnologija, i razmjeni profesora i studenata.

Dotaknule su se i teme digitalizacije visokog obrazovanja, prednosti i nedostataka umjetne inteligencije, te korištenja modernih tehnologija u vremenu obilježenom stalnim i brzim promjenama. „Ovaj susret bio je prilika za razgovore o suradnji jer mi kao mlado, ali perspektivno sveučilište želimo pratiti moderne tehnologije i nove trendove, a želja nam je i steći što više iskustava koje bi mogli primijeniti kod generacija naših sadašnjih i budućih studenata. Prilika za suradnju ima mnogo, a više ni teritorijalna udaljenost nije prepreka da se bolje povežemo i razmijenimo iskustva s našim budućim partnerima, posebice uzmemo li u obzir činjenicu kako se Beijing Normal University nalazi se na vrhu ljestvice kineskih koledža i sveučilišta", istaknuo je prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

Izaslanstvo BNU činili su dr. Huanhuan Wang, profesor na Institutu za pametno učenje, prof. Huang  Ronghuai, prodekan na Institutu za pametno učenje i voditelj katedre korištenja umjetne inteligencije i njegov asistent dr. Tingwen Chang, te direktori laboratorija i instituta  prof. Zhuang Rongxia, prof. Ahmed Tlili, te Chen Hao.

Beijing Normal University sveobuhvatno je i istraživački orijentirano ključno sveučilište poznato po obrazovanju nastavnika, a kao utemeljitelj kineskog modernog visokog obrazovanja ima dugu tradiciju djelovanja kroz više od 120 godina. Jednako tako, za svoje studijske programe u postupcima evaluacije dobiva najbolje i najviše ocjene. Trenutno BNU ima dvije nacionalne baze za osposobljavanje talenata i znanstvena istraživanja za osnovne umjetničke discipline, pet nacionalnih baza za osposobljavanje za temeljna znanstvena istraživanja i nastavne talente i jedan nacionalni pilotski koledž koji je odabran u nacionalni eksperimentalni plan za osposobljavanje vrhunskih studenta. Nacionalna je obrazovna baza kulturne kvalitete za studente, nacionalna baza za obuku talenata u podučavanju kineskog kao stranog jezika, te za obuku talenata za prirodne znanosti i tehnologiju, kao i baza tradicionalne kineske kulturne baštine Ministarstva obrazovanja za kinesku dramu.

Uz rektora prof. dr. Marina Milkovića i prorektora prof. dr. sc. Damira Vusića radnom sastanku nazočili su prof. dr. sc. Jadranka Lasić-Lazić, v.d. voditeljice doktorskog studija Mediji i komunikacije, prof. dr. sc. Iva Rosanda Žigo, v.d. pročelnice Odjela za odnose s javnostima, te prof. dr. sc. Nikolaj Lazić i prof. dr. sc. Mihaela Banek-Zorica.

Galerija