Predstavnici Sveučilišta Sjever na 9. Saboru hrvatskih graditelja

U hotelu Croatia u organizaciji Hrvatskog saveza građevinskih inženjera u Cavtatu svečano otvoren 9. Sabor hrvatskih graditelja, koji se održava od 21. do 24. travnja 2024. godine. Četverodnevni skup koji se održava svake četiri godine okupio je eminentne graditelje iz zemlje i inozemstva kako bi ocijenili stanje graditeljstva, predstavili značajne projekte, zanimljiva inženjerska rješenja i inovacije iz svih područja graditeljstva.

Naziv i tema 9. Sabora je Hrvatska graditeljska izvrsnost. Tim se nazivom nastojalo posebno istaknuti da je građenje za hrvatsko graditeljstvo i zacijelo hrvatsko društvo od esencijalne važnosti i da se zbog toga moraju osigurati održivi razvojni projekti koji mogu pokrenuti novi rast graditeljstva, ali i cjelokupnog gospodarstva. Takvi projekti danas su teško ostvarivi bez sredstava iz EU fondova.
Tijekom četverodnevnog skupa raspravljalo se i ocjenjivalo stanje u graditeljstvu i njegova uloga u razvitku hrvatskog gospodarstva, raspravljalo o graditeljskoj izvrsnosti kao poticatelju razvoja i načinu na koji ono utječe na borbu protiv gospodarskih oscilacija te kritički razmotriti ostvarivanje dosadašnjih i budućih zadaća.

Docent s Odjela za graditeljstvo održao je zajedničko predavanje s Pročelnicom Konzervatorskog odijela u Varaždinu (Ministarstvo kulture i medija) pod nazivom: "Rekonstrukcije i sanacijske obnove zgrada sa statusom kulturnog dobra sjeverne Hrvatske u razdoblju 2021.-2024." autora Matija Orešković, Vesna Pascuttini Juraga, Mirna Amadori.

Tim je radom prezentiran presjek izvedene projektne dokumentacije, ali i izvedenih radova na temelju te dokumentacije uz direktne primjere, prikaze proračuna, njihove usporedbe te izvedbe. Osnovna nužna dokumentacija sastojala se od Elaborata ocjene postojećeg stanja konstrukcija te Projekta hitnih mjera sanacije te Projekta obnove konstrukcije. Dio Elaborata bila su terenska rekognosciranja te terenski istražni radovi. Nadalje i zaključno, izvedena je vrlo važna usporedba i zaključci iz projektirano-izvedeno, odnosno direktan sraz teorije i prakse koja je iz toga slijedila.

Samom 9. Saboru prisustvovalo je preko 500 sudionika i uzvanika.