Doc. dr. sc. Dunja Šamec predstavila svoj rad na znanstvenom skupu o Varaždinskom bučinom ulju

U Županijskoj palači u Varaždinu održan je III. znanstveni skup posvećen Varaždinskom bučinom ulju kojem je cilj javno predstaviti rezultate istraživanja i nove spoznaje znanstvenika i stručnjaka o ovom proizvodu svjetske kvalitete.

Istraživanja su pokazala da je Varaždinsko bučino ulje proizvod vrhunske kvalitete, čije redovno konzumiranje ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje zbog čega ima puni potencijal osvojiti svjetska tržišta.

Svoj znanstveni rad „Potencijal bučinog ulja kao funkcionalne hrane“ objavljen u jednom od najprestižnijih časopisa kad je u pitanju hrana, „Comprehensive reviews in food science and food safety“, predstavila je doc. dr. sc. Dunja Šamec s Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever. Upravo ona je imala čast biti koordinator međunarodnog tima znanstvenika iz sedam država, koji su u radu sumirali sve ikad objavljene znanstvene podatke o benifitima bučinog ulja.

„Znanstvene i kliničke studije pokazale su da konzumacija bučinog ulja ima pozitivne učinke na kardiovaskularne bolesti, na prevenciju benigne hiperplazije prostate kod muškaraca, a dokazani su i benefiti kod žena u menopauzi, odnosno da konzumacija bučinog ulja smanjuje različite simptome menopauze. Dnevno bi trebalo konzumirati jedan do dva grama, odnosno jednu žličicu bučinog ulja svaki dan. Također, bučino ulje ima veliki potencijal i u kozmetičkim pripravcima. Aplikacija bučinog ulja na kosu, jedan mililitar dnevno, pokazala je da  poboljšava rast kose. Bučino ulje može se dodavati i u kozmetičke pripravke za pomlađivanje te se pokazalo i kao dobar zaštitni faktor kod UV zračenja, jednako kao komercijalne kreme“, navela je doc. Dunja Šamec.

Rezultate prvog znanstvenog rada isključivo posvećenog Varaždinskom bučinom ulju na znanstvenom skupu je predstavila Melita Makovec, magistra inženjerka molekularne biotehnologije s Bioinstituta Čakovec. Zajedno s kolegama iz Bioinstituta i Sveučilišta Sjever istraživala je osnovne kemijske pokazatelje kvalitete na uzorcima bučinih ulja proizvedenih od 2013. do 2022. godine. O tome kako lokalne namirnice utječu na naše zdravlje i dugovječnost govorio je dr. sc. Sebastijan Orlić iz Kvalitete života i Veleučilišta u Karlovcu.

Organizatori skupa su udruga Varaždinsko bučino ulje i Varaždinska županija koja, osim što kroz različite mjere i potpore potiče poljoprivrednike na proizvodnju bučinog ulja, u svibnju organizira 13. nacionalnu i 6. međunarodnu izložbu bučinih ulja. Varaždinsko bučino ulje osvaja brojna priznanja na takvim natjecanjima naglasila je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec. „Kruna svih tih uspjeha je dobivanje najveće moguće zaštite, europske zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, čime je Varaždinsko bučino ulje postalo 44. zaštićeni hrvatski proizvod u Europskoj uniji. Kvaliteta Varaždinskog bučinog ulja je neupitna, a više nije upitno ni to da je naše „crno zlato“ pravi dar za naše zdravlje“, zaključuje Zagorec.

fotografije: Varaždinska županija

Galerija