Dvodnevna edukativna nastava odjela Graditeljstva

Pedesetak studenata odjela Graditeljstvo posjetilo je GRADITELJSKE SPOMENIKE PROHUJALIH EPOHA I STILOVA kroz Dalmaciju i dalmatinsko zaleđe dane 6.-7. svibnja.2017. u sklopu kolegija Povijesti graditeljstva, Geomehanike, te Betonskih konstrukcija.

Polazak je bio u ranim jutarnjim satima. Prvi lokalitet u planu bila je tvrđava u Kninu. Nakon toga krenulo se u mjesto zvano Biskupija razmotriti karolinške ostatke crkve sv. Cecilije gdje je po legendi ubijen kralj Zvonimir, te pet starohrvatskih crkvica na tom području. Zatim slijedi vožnja prema Vrelu Cetine na izvor Cetine koji ima dubinu cca 115 m, nakon nje posjet crkve sv. Spasa, jedne od najznačajnijih starohrvatskih građevina koja spada u razdoblje predromanike (IX.st) a nalazi se u mjestu Vrlika. Slijedi put u mjesto Otavice koje je rodno mjesto našeg najslavnijeg kipara Ivana Meštrovića u kojem posjećujemo Meštrovićev mauzolej te obilazimo objekte koje je on dao napraviti, odnosno koje je donirao svom rodnom kraju i svojoj velikobrojnoj obitelji. Nakon toga se preko prijevoja Lemeš prešlo preko Svilaje u Danilsko područje. Na danilskom se području nalaze tri naselja dvočlanog imena pri čemu je prvi član označitelj područja (Danila) a drugi sadrži pobližu odrednicu, to su: Danilo Biranj, Danilo Gornje (oba unutar Danilskog polja) i Danilo Kraljice (na sjeveroistoku). U Danilskom se polju i po rubnim uzvisinama nalazi niz arheoloških lokaliteta (u središtu polja, simbol ranog neolitičkog poljodjelstva prije cca 7000 godina).

Na kraju dana slijedilo je razgledavanje povijesnih znamenitosti u samom Šibeniku, koji je jedini veliki grad na hrvatskoj obali kojeg su zasnovali Hrvati. Prvi se put spominje u darovnici kralja Petra Krešimira IV. iz 1066. godine pa se stoga često i naziva Krešimirovim gradom. Iz Šibenika krenulo se putem Tribunja, gdje se i noćilo.
Drugi dan započinje se razgledavanjem bunja u okolici Šibenika. Bunje spadaju u tzv. tolosoidne građevine koje su poznate još iz najstarijih vremena. Nedjeljno putovanje odvijalo se tzv. Velikom cestom (Via Magnom) po Ravnim kotarima, cestom koja je bila vitalna cestovna prometnica koja je prolazila kroz Lučku županiju (Lučka cesta) a povezivala je Nin i Knin.

Nakon toga slijedio je posjet Bribirskoj glavici koja je izdignuta cca 300 mn.m. a površina blago nagnutog zaravnjenog povijesnog prostora veća je od A=7ha. Baš s Bribirske glavice potiče loza Šubića koja je kasnije stolovala u Međimurju.

Nakon Bribirske glavice posjetili smo mjesto Lepuri gdje su ostaci razorene crkve sv.Martina, poslije smo posjetili arheološko nalazište Aserija. Danas je Aserija arheološki lokalitet na području naselja Podgrađe blizu Benkovca (cca 5 km). Posebna zanimljivost van zidina stare Asserije su i liburnski nadgrobni spomenici tzv. cipusi. Asserija se zadnji puta spominje u povijesnim vrelima tijekom XI. stoljeća. Nakon toga put nas dalje vodi u mjesto zvano Šopot gdje su pronađeni temelji starohrvatske crkve i glasovit natpis s imenom kneza Branimira. Tu je i službeni dio naše ekskurzije završio te slijedi povratak za Varaždin.
Studenti su u dva dana ima jedinstvenu priliku vidjeti i upoznati skrivene graditeljske bisere Lijepe Naše, na novi način upoznati već viđene lokalitete i gradove, a sve iz povijesnog, graditeljskog i duhovnog aspekta, tako da je ova terenska nastava u potpunosti opravdala svoj moto i naziv!

Galerija