Rolf Külz-Mackenize na Sveučilištu Sjever

Dr. sc. Rolf Külz-Mackenize, kulturni menadžer, kustos i publicist iz Berlina održat će u srijedu, 26.11. u 16.30 u predavaonici A01 u Sveučilišnom centru u Koprivnici predavanje pod nazivom "Dziga Vertov - Eksperimentalni film i medijske teorije".

Predavanje će se baviti umjetničkim i filmskim radom Dzige Vertova, sovjetskog filmskog redatelja, scenarista i snimatelja dokumentarnih filmova koji se osim praksom bavio i filmskom teorijom. Njegov film 'Čovjek s kino kamerom' (Chelovek s kinoapparatom, 68') iz 1929., koji će biti prikazan u sklopu predavanja, smatra se jednim od najboljih filmova svih vremena, a u njemu je Vertov koristio potpuno novi tip filmske montaže koja je, u današnjoj filmskoj i video produkciji, a posebno u umjetnosti i umjetnosti oglašavanja, opet je posebno aktualna.

Dr. Külz-Mackenzie studirao je arhitekturu i urbano planiranje, magistrirao je u području slikarstva i grafičkog dizajna, a doktorirao u području komunikologije, teatrologije i društvene povijesti. Tijekom višedesetljetne karijere radio kao sveučilišni profesor, urbanist, redatelj dokumentarnih filmova te je učio filmsku montažu na Sveučilištu za umjetnost u Berlinu (HdK / UdK Berlin).