O zdravlju i gastronomiji na Odjelu za prehrambenu tehnologiju

Studenti Odjela za prehrambenu tehnologiju su u sklopu kolegija Gastronomija i dijetetika imali nekoliko zanimljivih aktivnosti kojima su obilježili Svjetski dan zdravlja i blagostanja ali i iz prve ruke saznali nešto više o tajnama gastronomije i ugostiteljstva.

Svjetski dan zdravlja i blagostanja obilježile su studentice Mihaela Mutvar i Nikolina Kovačić koje su, uz mentorstvo nositeljice kolegija izv. prof. dr. sc. Natalije Uršulin-Trstenjak, pripremile seminarsko predavanje i podsjetile svoje kolege studente na dan kojim se obilježava godišnjica osnivanja Svjetske zdravstvene organizacija SZO (engl. World Health Organization, WHO) kao i najpoznatiju definiciju SZO iz 1948.: „Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti“.

Naglasak je stavljen na ovogodišnju temu obilježavanja: „Moje zdravlje, moje pravo“.  U današnjem svijetu zdravlje ljudi narušeno je različitim faktorima kao što su glad, siromaštvo, ratni sukobi, nedostupnost zdravstvene skrbi, klimatske promjene, neinformiranost, dezinformiranost i niz drugih utjecaja na temeljne odrednice zdravlja.

Pravo na zdravlje je pravo svih ljudi na ovome svijetu. To podrazumijeva od odgovarajuće zdravstvene usluge preko kvalitetne prehrane, pitke vode, zraka i okoliša. Stoga je i odgovornost prehrambenih tehnologa da stvaraju prehrambene proizvode koji svojom konzumacijom doprinose pravilnoj prehrani  – rečeno je u zaključku.

Kao svoju dodatnu vrijednost, Odjel Prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever u Koprivnici ističe organizaciju gostujućih predavanja. U sklopu kolegija Gastronomija i dijetetika nositeljice izv. prof. dr. sc. Natalije Uršulin-Trstenjak 11. travnja je gostujuće predavanje održao gosp. Damir Crleni, predsjednik odbora za edukaciju Hrvatske kulinarske akademije (u jednoj od svojih funkcija) koji je na temelju svog dugogodišnjeg iskustva upoznao studente s organizacijom rada u ugostiteljstvu dajući naglasak na objašnjenja tradicionalnog i modernog pristupa gastronomiji, odabiru namirnica i ponudi. Osvrnuo se i na ugostiteljske objekte s Michelinovim zvjezdicama i podjelom istih. Dodatnu zanimljivost predavanju dao je objašnjavajući pripremu i tijek kulinarskih natjecanja u kojima je sudjelovao bezbroj puta po cijelome svijetu pri čemu rezultat nikada nije izostao. Upoznao je studente i s aktivnostima Županijskih tijela i njegovim osobnim angažmanom u stjecanju Varaždinskog klipiča, Varaždinskog bučinog ulja-premium, Ludbreškog hrena i Zagorskog purana kao proizvoda sa zaštitnom oznakom zemljopisnog podrijetla i Zagorskog bagremovog med sa zaštićenom oznakom izvornosti i izdavanju nekoliko monografija s tradicijskim receptima. Nazočnim studentima podijelio je i materijale u vidu knjiga i brošura čiji je autor i koautor u izdanju Varaždinske Županije.

Upoznao je studente i sa samim radom i zahtjevima (od higijene, važnosti kvalitete korištenih namirnica do discipline) poslova unutar ugostiteljstva kroz primjer rada restorana u kojem odnedavno razvija zanimljivu priču „povezanost kroz tanjur i čašu cijele Hrvatske“. To znači da se koriste proizvodi s OPG-ova od Dalmacije, Slavonije, Istre, Međimurja i Varaždina u sustavu “ od polja do stola”.

To je u velikoj mjeri povezano s poslovima prehrambenog tehnologa koji po istim zahtjevima i principima teži stvaranju novog proizvod, napominje nositeljica kolegija.

Da je svojim predavanjem pobudio interes nazočnih studenata, dokazuje i niz postavljenih pitanja.

Galerija