Studenti Odjela za graditeljstvo Sveučilišta Sjever na terenskoj nastavi obišli radove na Trakošćanskom jezeru

Na Trakošćanskom jezeru u tijeku su intenzivni radovi na izmuljivanju, a priliku da nazoče radovima koji se odvijaju na najatraktivnijem dijelu jezera, podno dvorca grofova Drašković, imali su studenti druge godine prijediplomskog studija Graditeljstva Sveučilišta Sjever. Više od sedam desetljeća prošlo je od posljednjeg izmuljivanja, a cijela bi sanacija trebala biti dovršena do početka ljeta dok bi prepoznatljivu vodenu vizuru biser Hrvatskog zagorja trebao dobiti do jeseni.

Terenska nastava za studente Sveučilišta Sjever uistinu je bila jedinstvena jer prigodu da prošeću po dnu jezera i upoznaju se s tehnikom sanacije ove vrijedne investicije zasigurno više neće imati ni tijekom svoje profesionalne karijere.  

„Terenska nastava značajna je u edukaciji jer pruža niz raznolikosti i prednosti s obzirom na terenski rad, zabavnije i istraživačko učenje, brže i dugotrajnije pamćenje, a upravo zbog toga je i velika zainteresiranost studenata. Uz nove spoznaje lakše će rješavati inženjerske zadatke tijekom studija, a važna je i ona društvena komponenta jer ne samo da se naši studenti na terenu bolje upoznaju, već imaju prigodu upoznati i stručnjake iz struke. Na ovoj terenskoj nastavi u Trakošćanu upoznali su se s raznim elementima graditeljstva od brana, kanala, nasipa, temeljenja građevina, mosta, potpornih zidova, staza, ali i sa srednjovjekovnim graditeljstvom na dvoru Trakošćan, sanacijama, tlu, kao i građevinskom opremom i organizacijom posla. Sve su to vrijedna iskustva koja će sigurno pamtiti i sjetiti ih se nakon završetka studija na Sveučilištu Sjever“, istaknuo je pročelnik Odjela za graditeljstvo prof. dr. sc. Božo Soldo, dodajući kako će tijekom ljetnog semestra studenti  obići još niz gradilišta i investicija u ovom dijelu Hrvatske, što je i jedna od velikih prednosti koje pruža ovaj studij u odnosu na slične studijske programe u Hrvatskoj, a potvrda je kako Sveučilište Sjever aktivno surađuje s lokalnom i širom zajednicom, posebice i u gospodarskom sektoru.

 „Studenti kao najbolji vjesnici istine, spoznaja i znanja zasigurno će širiti i prenositi sve informacije koje su tijekom obilaska ovih radova stekli od svojih profesora, kao i od predstavnika izvođača radova na jezeru Trakošćan“, rekao je direktor Hrvatskih voda VGO za Muru i Dravu Milan Rezo, koji se pridružio studentima i pročelniku Soldi u obilasku radova na Trakošćanu.

Galerija