Studenti Sveučilišta Sjever osmislili inovativno rješenje za unapređenje pristupačnosti osobama s invaliditetom

Studenti Sveučilišta Sjever 27. ožujka 2024. godine sudjelovali su na drugoj Studentskoj kreativnoj radionici gdje su višečlanom ocjenjivačkom žiriju Fortenova Grupe i Hrvatskog saveza udruge za mlade i studente s invaliditetom (SUMSI) predstavili inovativno rješenje koje omogućava pristupačnu kupovinu osobama s invaliditetom u poslovnicama Konzuma. Ovom kreativnom radionicom ujedno je obilježeno 10 godina projekta Poslovnog dnevnika „Hrvatska pamet Hrvatskoj“.

Sudjelovalo je ukupno šestero studenata, četiri s Odjela za logistiku i održivu mobilnost: Viktorija Adamić, Marija Herceg, Brankica Korpar, Damjan Županić, te dvoje s Odsjeka za medijski dizajn: Denis Jakupi i Viktorija Paljug.

Projektnoj ideji naših studenata prethodilo je nekoliko mjeseci predanog rada pod mentorstvom pročelnika Odjela za logistiku i održivu mobilnost  prof. dr. sc. Krešimira Buntaka, pročelnika Odsjeka za logistiku i održivu mobilnost  izv. prof. dr. sc. Predraga Brleka, pročelnika Odsjeka za medijski dizajn doc. art. Luke Borčića i predavača Ivana Cvitkovića.

Kreiranje projektne ideje započelo je s anketiranjem udruga koje okupljaju osobe s različitim vrstama invaliditeta dok je konkretna ideja formirana nakon što su studenti obišli poslovnice Maxi i Super Konzuma u prisustvu osobe u kolicima. Studenti su „na licu mjesta“ prepoznali niz segmenata u kojima je nužno poboljšati pristupačnost, počevši od neprilagođenih ulaznih vrata, rashladnih vitrina koje se prebrzo zatvaraju, niza prepreka u prolazima između polica, a posebice prepreka koja se odnose na klasične i samoposlužne blagajne. Neki od nedostataka odnosili su se i na on line pristupačnost.

Studenti su Fortenova grupi ponudili niz smjernica za poboljšanje uz konkretno rješenje koje podrazumijeva izradu aplikacije prilagođene za korištenje osobama s invaliditetom te primjenu rotirajućih polica u trgovačkim centrima za pojednostavljenje kupnje osoba s invaliditetom.

Aplikacija je osmišljena kako bi osobama s invaliditetom omogućavala nesmetan pregled i izbor proizvoda koje planiraju kupiti uz navigaciju vibracijama ili glasom za slijepe i slabovidne osobe. Korištenjem aplikacije kroz pametan sat, po dolasku u trgovinu, osobu s invaliditetom bi sat navigirao u kojem smjeru se treba kretati kako bi došla do proizvoda kojeg želi kupiti. Po završetku kupnje, pametni sat bi generirao QR kod koji bi osoba mogla očitati na blagajni te tako izvršiti plaćanje bez dodatnog skeniranja artikala.

Inovacija se ujedno odnosi i na implementaciju rotirajućih polica u Super i Maxi Konzumove poslovnice te bi osoba, bez obzira na vrstu invaliditeta, mogla pristupiti istoj i uzeti proizvod koji je prethodno izabrala za kupnju u aplikaciji. Rotirajuće police bi osigurale pristupačnost proizvoda osobama u kolicima tako da bi iste spustile niže kako bi ih osobe lakše dohvatile, dok bi za slijepe i slabovidne osobe postojale oznake proizvoda različitim bojama te zvučna signalizacija.

Naši studenti predložili su rješenje koje predstavlja sinergiju inovativnih tehnologija, a koje objedinjavaju logistiku, dizajn i složeni tehnološki pristup sve u cilju modernizacije i implementacije Politike raznolikosti kroz uključenje osoba s invaliditetom u društvo.

Sudjelovanje na Studentskoj kreativnoj radionici potaknulo je na daljnje potenciranje suradnje među različitim smjerovima unutar Sveučilišta Sjever te je svima pomoglo da bolje razumiju osobe s invaliditetom i njihove potrebe.

Galerija