Nastavom u moderno opremljenim laboratorijima Odjela za strojarstvo studenti savladavaju najsuvremenija znanja iz područja strojarstva

Sveučilište Sjever od svojih početaka koncipira nastavu uspješno balansirajući između teorijskog i praktičnog dijela te polaže veliku važnost na opremljenost svojih kabineta i laboratorija kako bi studenti kroz praktičnu nastavu što bolje usvojili potrebna znanja. Suvremeno opremljeni laboratoriji nešto su čime se Sveučilište zaista može ponositi.

Odjel za strojarstvo posljednjih je godina uložio značajna sredstva u opremanje laboratorija gdje studenti stručnog prijediplomskog studija Proizvodno strojarstvo i sveučilišnog diplomskog studija Strojarstvo teorijska znanja usvajaju i kroz praktični dio nastave u sklopu laboratorijski vježbi i seminara.

„Na studiju strojarstva stječu se specijalizirana znanja i vještine iz područja strojarstva, usvajanjem znanja o novim materijalima i tehnologijama, modeliranju i simulacijama, konstruiranju i optimiranju proizvoda, proizvodnih procesa i postupaka rješavanjem problema iz prakse uz korištenje suvremenih inženjerskih alata, a za svako pojedino područje Sveučilište ima suvremeno opremljen laboratorij. Proteklih godina velika su ulaganja usmjerena u Laboratorij za ispitivanje materijala i Laboratorij za tehnike spajanja i alatne strojeve te danas Odjel za strojarstvo ima pet vrhunskih laboratorija kako za nastavu tako i za znanstveno – istraživački rad“, istaknula je pročelnica Odjela za strojarstvo izv. prof. dr. sc. Sanja Šolić.

Laboratorij za ispitivanje materijala opremljen je opremom za ispitivanje mehaničkih svojstava metalnih i nemetalnih materijala razornim metodama ispitivanja te za kvalitativnu i kvantitativnu analizu mikrostrukture metalnih materijala kao i analizu istrošenih strojnih dijelova iz eksploatacije, fraktografsku analizu prijelomnih površina, kvalitativnu i kvantitativnu analizu mikrostrukture, analizu zavara i zavarenih spojeva te ispitivanje kvalitete provedenih toplinskih i toplinsko kemijskih obrada.

Laboratorij za tehnike spajanja i alatne strojeve prostire se na 60 m2 gdje studenti stječu znanja o tehnologiji zavarivanja metala i ostalim tehnikama spajanja te obradi odvajanjem čestica konvencionalnim metodama kao i numerički upravljanim, uključujući izradu zupčanika i lančanika, bušenje te ručnu i strojnu izradu navoja.

Laboratorij za modeliranje i simulacije opremljen je softverima koji omogućuju stjecanje znanja u području analize proizvoda koji se nalaze u razvojnoj fazi kao i fazi projektiranja gdje se uz pomoć CAD alata vrši modeliranje proizvoda, a uz pomoć numeričkih metoda, kojima su nadopuna i analitički izrazi, vrše numeričke simulacije u strojarstvu.

Laboratorij za mjeriteljstvo i strojarsku dijagnostiku usmjeren je na aktivnosti vezane uz utvrđivanje stanja strojarske tehnike te dimenzionalno i procesno mjeriteljstvo.

Laboratorij za elemente konstrukcija prvenstveno je namijenjen za izvođenje praktičnih vježbi u okviru nastave iz područja strojarstva i mehatronike. Najveći dio opreme otpada na montažu, demontažu i dijagnostiku valjnih ležajeva te mjerenje i kontrolu navoja na vijčanim spojevima, a sadrži i veliki broj uzoraka, koji se mogu međusobno kombinirati u podsklopove i sklopove, radi sastavljanja različitih vrsta i oblika prijenosnika snage te promjenu prijenosnog omjera.

Svi laboratoriji su prvenstveno orijentirani za izvođenje nastave na studijima strojarstva te srodnim studijima. Također, bitna uloga laboratorija je izrada završnih i diplomskih radova na oba studija.

Izuzev nastavne djelatnosti, rad u laboratorijima je usmjeren i na znanstveno-istraživačko područje djelovanja gdje se njeguje znanstveni rad sa studentima te znanstveno-istraživački rad nastavnog osoblja odjela za strojarstvo.

“Vrijedna oprema omogućava studentima proširenje teorijskih znanja i stjecanje  iskustava u radu te ih priprema za situacije koje će ih čekati kada zakorače na tržište rada, na kojem su vrlo traženi”, zaključuje pročelnica Šolić.