Hrvatska novinska fotografija 2014.

Viši predavač Mario Periša i ove je godine sudjelovao u radu međunarodnog žirija natječaja za izbor Hrvatske novinske fotografije 2014. godine, koji se ove godine održao po 12 put. Na natječaj je pristiglo 1.390 radova, a pobjednici natječaja, kao i 100 najboljih novinskih fotografija u protekloj godini bit će proglašeni na svečanosti u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva, 7. travnja u 12 sati.

U uži izbor tri finalista, u kategoriji 'Kultura i umjetnost' ušao je i rad bivšeg studenta na studiju Multimedije, oblikovanja i primjene Slavena Janđela snimljen tijekom petosatnog performansa "Na rubu" američke umjetnice Marilyn Arsem u zagrebačkoj Laubi u listopadu 2014. godine.

Natječaj za izbor Hrvatske novinske fotografije je najveći strukovni projekt kojim Zbor fotoreportera Hrvatske promiče fotonovinarstvo i novinsku fotografiju te afirmira fotoreportersku struku. Riječ je izbor najboljih autorskih djela snimljenih protekle 2014. godine, na kojem mogu sudjelovati profesionalni fotoreporteri, članovi Zbora fotoreportera Hrvatske. Natječaj ima osam kategorija. Sedam je standardnih kategorija, a od ove godine natječaj je odlukom Izvršnog odbora ZFH proširen novom kategorijom  - Multimedija, za najbolju multimedijsku reportažu 2014. g. Kategorija Multimedija je uspostavljena kao poticaj za stvaranje i prezentaciju multimedijalnih djela, s ciljem pokretanja usporednog zasebnog natječaja.

foto: Slaven Janđel
Petosatni performans "Na rubu" američke umjetnice Marilyn Arsem u zagrebačkoj Laubi. Umjetnica je neprekidno pet sati gurala dvije čaše vode na stolu. Refleksija na fotografiji postignuta je na staklenom okviru slike izložene u istom prostoru gdje se nalazi umjetnica.