Krenite za svojom strašću, za onim što vas vuče - poruka još jedne održane tribine Napali se na neuspjeh

Tribina Napali se na neuspjeh, održana drugi put u ovoj akademskoj godini na Sveučilištu Sjever, studentima je još jednom približila inspirativne priče njihovih profesora. U prepunoj dvorani Sveučilišnog centra Koprivnica, 16. studenoga su svoje, možemo reći i intimne priče, sa studentima podijelila dvojica profesora s Medijskog dizajna, akademski slikar doc. art. Igor Kuduz i akademski slikar izv. prof. Simon Bogojević Narath te pročelnik Odjela za logistiku i održivu mobilnost prof. dr. sc. Krešimir Buntak.

Profesori su progovorili o važnosti bliskih ljudi i čuvanju tih odnosa, o tome što je uopće neuspjeh i može li se neuspjeh tako jasno definirati te o odgovornosti spram poslu kojeg radimo.

Zaboravimo li ponekad na važnost naših najbližih? Uzimamo li ih zdravo za gotovo u žrvnju posla i ganjanja uspjeha? Probudimo li se nakon nekog vremena u stvarnosti u kojoj je upravo taj pristup ostavio posljedice u našem životu? Ova pitanja je sam sebi postavio profesor Kuduz te istaknuo kako s odmakom vremena zna da nikako ne bi dopustio da se te stvari dogode, no zanos u poslu učinio je svoje.

S druge strane, profesor Bogojević Narath upravo naglašava ima li neuspjeh svoju definiciju? Život je sastavljen od niza uspjeha i neuspjeha. „Živimo u sadašnjem trenutku. Ako se svako jutro ustajem i radim nešto što me ispunjava i prema čemu imam strast, to je za mene uspjeh“, ističe profesor Bogojević Narath te dodaje: „Život nije kategorija koja je kockasta i proračunata. Mogli su svi projekti koji su bili neuspješni biti uspješni, ali tada bi život išao u nekom drugom smjeru. Ne mogu se ni baviti s tim da znam što bi bilo kada bi bilo. Život je sada. Zanima me što je sada.“

O svojoj prvoj jedinici studentima je pričao pročelnik Buntak. Po nazivu priče pomislili bismo da se radi o ocjeni u školi, no ova ocjena je za pročelnika bila puno snažnija. Situacija u kojoj se našao kao predavač područja s kojim je puno slabije baratao od publike kojoj je predavao bila je za njega vrlo stresna ali i poučna. „Grozno se osjećaš kada se dogodi veliki neuspjeh ali on ujedno bude velika škola.  S druge strane, zaista možemo postaviti pitanje – Što znači neuspjeh?“ zaključio je pročelnik Buntak.

„U vašim godinama pragma, strah i sram su vaši najveći neprijatelji. Krenite za vašom strašću, za onime što vas vuče jer tada ćete se vi osjećati dobro. A to je ono najvažnije“, poruka je koju su sva tri govornika uputila svojim studentima.

Veoma je bitna perspektiva u neuspjehu. Na neuspjeh se može gledati samo kao jedan korak koji ostavimo iza sebe i iz njega izvučemo lekciju. Neuspjeha ima većih i manjih, pa tako ima i onih koji mogu ugroziti i naše mentalno zdravlje. „U toj situaciji važno je znati da ne morate biti sami, da postoji mogućnost za pomoć i da ju možete uvijek potražiti“, poručili su organizatori tribine Dijana Mateša i Goran Živković. Upravo naglasak na mentalno zdravlje i destigmatizacija traženja stručne pomoći kod problema s mentalnim zdravljem su ključni razlozi održavanja ovih tribina.