Sveučilište Sjever suorganizator obilježavanja 1. Nacionalnog dana palijativne skrbi

U Novom Marofu održan je u subotu, 11. svibnja 2024. povodom 1.  Nacionalnog dana palijativne skrbi simpozij pod nazivom „Rano uključivanje u sustav palijativne skrbi“ u organizaciji Varaždinske županije, a u suorganizaciji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, Općom bolnicom Varaždin, Domom zdravlja Varaždinske županije, Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske županije i Sveučilištem Sjever, uz pokroviteljstvo Hrvatskog sabora i Ministarstva zdravstva.

Hrvatski sabor 15. prosinca 2023. godine donio je odluku da se 11. svibanj proglasi Nacionalnim danom palijativne skrbi, jer taj je datum vezan uz početak rada Odjela palijativne skrbi u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof, danas Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Opće bolnice Varaždin 2012. godine. Upravo iz Varaždinske županije krenula je inicijativa za obilježavanje ovog dana kojim se želi građanima približiti palijativna medicina. „Palijativni pacijent je onaj kome smo dužni pružiti svu moguću pažnju i trebamo stremiti tome da uključimo sve dionike, a ne samo zdravstvene radnike. Palijativni pacijenti nisu samo stare osobe, imamo i dječju palijativnu skrb, mlade ljude koji su obuhvaćeni teškim kroničnim bolestima i koji zaista zahtijevaju palijativni pristup“, istaknula je otvarajući Simpozij ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora prim. mr. Maja Grba Bujević.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 56,8 milijuna ljudi godišnje treba palijativnu skrb, od kojih 25,7 milijuna u posljednjoj godini života. Samo 14 % osoba koje trebaju palijativnu skrb u konačnici je i dobije. U Varaždinskoj županiji  u prosjeku 23,32% palijativnih bolesnika prima specijalističku palijativnu skrb. „Ciljevi obilježavanja Nacionalnog dana palijativne skrbi su pridodati dodatnu važnost toj vrsti skrbi te osvješćivanje cjelokupne zajednice da se više pažnje posveti palijativnoj skrbi i angažiranju oko palijativnih bolesnika i njihovih obitelji. Tu je upravo značajna podrška svim ljudima koji se suočavaju sa smrtonosnom bolešću da prihvate takav tijek na afirmativan način te da znaju da neće biti usamljeni i prepušteni sami sebi“, rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Razvoj palijativne medicine je, i mora dalje biti, u skladu s demografskim trendovima i epidemiološkim pokazateljima, ali isto tako temeljeno na spoznajama suvremene medicine i s potrebama pacijenta. Svjesni smo da starenjem populacije dolazi i do porasta broja kroničnih nezaraznih bolesti u koje se ubrajaju i onkološke bolesti, i time se povećava potreba za dugotrajnim liječenjem i palijativnom skrbi koja možda u prošlosti nije bila u tom opsegu i mi moramo prilagoditi bolničke kapacitete tome“, naglasila je Anita Milas-Anzić, načelnica Sektora za bolničku zdravstvenu zaštitu i kvalitetu zdravstvene zaštite pri Ministarstvu zdravstva.

U Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof 89 je palijativnih kreveta. „Palijativni pacijent je onaj koji u svojoj završnoj fazi života treba imati dostojanstvo do kraja života kao i kvalitetu skrbi, a u Općoj bolnici Varaždin i u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb to je na jednom svjetskom nivou“,  rekao je u svom govoru ravnatelj Opće bolnice Varaždin doc. dr. sc. Damir Poljak, a gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač dodao: „Ulaganje u palijativu ulaganje je u budućnost. Vrijedno je kada u svojoj blizini imate instituciju koja se u teškim trenucima može pobrinuti za sve potrebe oboljelog člana obitelji, a vašoj obitelji omogućiti normalno funkcioniranje“.

Uz brojne predavače i medicinske djelatnike vezane uz palijativnu skrb, na Simpoziju su sudjelovale i pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg i pročelnica Odsjeka za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Rosana Ribić te nastavnici i studenti Sveučilišta Sjever. „Sudjelovanje studenata na simpoziju dragocjeno je iskustvo jer su imali prigodu čuti brojna iskustva medicinskih sestara i tehničara, te liječnika o brizi i skrbi za bolesnike u palijativnoj skrbi. Tijekom njihovog obrazovanja na Sveučilištu Sjever ih gostujućim predavanjima nastojimo pripremiti za izazove koje donosi rad u palijativnoj medicini. Rad u palijativi i nažalost s pacijentima koji su stigli do kraja svog životnog puta nosi i teške trenutke stoga buduće prvostupnike sestrinstva treba naučiti kako da provode najbolju skrb i kako da se brinu za sebe kako bi prevenirali sagorijevanje na poslu“, istaknula je pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. Neuberg.  Ujedno, povodom Međunarodnog dana sestrinstva pročelnica Neuberg svim je medicinskim sestrama i tehničarima čestitala njihov dan uz ovogodišnje geslo "Naše medicinske sestre/tehničari - naša budućnost".

fotografije: Varaždinska županija