Terenska nastava studenata strojarstva

Studenti druge godine prijediplomskog studija Proizvodno strojarstvo Sveučilišta Sjever u utorak, 7. svibnja 2024. godine su imali priliku sudjelovati u terenskoj nastavi koja je obogatila njihovo akademsko iskustvo i pružila im uvid u stvarni svijet proizvodnje. Organizirana kao dio kolegija Tehnologija I, ova terenska nastava realizirana je u renomiranoj tvrtki MIV d.d. u Varaždinu, koja se ističe u proizvodnji predmeta od sivog i nodularnog lijeva.
Posjet tvrtki MIV d.d. pružio je studentima jedinstvenu priliku da se pobliže upoznaju s tehnologijom lijevanja u pješčane kalupe, procesom izrade kalupa i jezgri te kontrolom kalupnog materijala. Kroz interakciju sa stručnjacima tvrtke, studenti su imali priliku razumjeti kompleksnost ovog postupka proizvodnje, uključujući i kemijski sastav taline te mehanička svojstva odljevaka.

Terensku nastavu vodio je doc. dr. sc. Zlatko Botak, čije je stručno vodstvo osiguralo da studenti dobiju maksimalnu korist iz ove praktične edukacije te imaju priliku primijeniti teorijska znanja stečena na predavanjima u stvarnom industrijskom okruženju,

Sudjelovanje u terenskim aktivnostima poput posjeta tvrtki MIV d.d. pruža studentima vrijedno iskustvo koje nadopunjuje njihovo formalno obrazovanje i daje im uvid u njihov budući profesionalni put. Organizacija terenskih nastava pokazatelj je predanosti Sveučilišta Sjever u razvoju praktičnih vještina i znanja studenata što osigurava da uz teorijsko znanje razviju i ključne vještine i spremnost za ulazak na tržište rada.

Galerija