Sveučilište Sjever sudjelovalo na godišnjoj konferenciji Europskog udruženja Sveučilišta

Sveučilište Sjever i ove je godine kao punopravni član Europskog udruženja Sveučilišta sudjelovalo, zajedno s više od 850 sveučilišta, na njihovoj godišnjoj konferenciji koja se održala u razdoblju od 19. – 21. travnja na Tehničkom sveučilištu u Gdanjsku.

Europsko udruženje Sveučilišta (European University Association) predstavlja više od 850 sveučilišta i nacionalnih rektorskih konferencija u 49 europskih zemalja. Udruženje igra ključnu ulogu u Bolonjskom procesu i u utjecaju na politike EU-a o visokom obrazovanju, istraživanju i inovacijama. EUA promiče znanstveno-istraživačku i akademsku suradnju među sveučilištima. Kroz stalnu interakciju s nizom drugih europskih i međunarodnih organizacija, ono osigurava da se čuje neovisni glas europskih sveučilišta.

U četvrtak, 20. travnja održala se 25. Opća skupština (GA) EUA-e koja je bila otvorena za predstavnike institucija i organizacija članica EUA-e, dok je u fokusu ostatka programa od 19. – 21. travnja bio okrugli stol za vodstvo.

Tijekom Opće skupštine članovi EUA-e su izabrali novog predsjednika te članove Upravnog odbora za mandat 2023.-2027. Kandidate za Upravni odbor i Predsjednika bira Vijeće EUA-e na preporuku Povjerenstva za imenovanja EUA-e. Izvršni čelnici punopravnih članica EUA-e bili su pozvani glasati za svoje kandidate. Glasovanje je bilo otvoreno za kvalificirane sudionike koji su prisustvovati skupštini.

U svijetu koji se sve više globalizira, EUA sveučilištima pruža jedinstvenu mrežu podrške i pristup bogatstvu znanja koje pridonosi razvoju sveučilišta. Predstavljeni svojim vodstvom, članovi dobivaju česte novosti o razvoju politike europskog visokog obrazovanja i istraživanja, kao i mogućnosti utjecaja na njih. Sudjeluju na godišnjim konferencijama EUA-e i širokom spektru događaja s renomiranim europskim i međunarodnim govornicima. Članovi također imaju priliku sudjelovati u projektima i studijama o najnovijim trendovima i najboljim praksama u sektoru.

EUA aktivno podržava svoje članove u postizanju ciljeva održivog razvoja kroz zagovaranje i projektni rad te je član SDG Watch Europe. EUA također prepoznaje važnost UN-ovih ciljeva održivog razvoja u svom strateškom planu.

Teme o kojima se govorilo na plenarnim sesijama i govornici:

  • Mogu li ljestvice podržati sveučilišnu potragu za izvrsnošću?

Elizabeth Gadd, Research Policy Manager, Loughborough University, UK

  • Digitalna transformacija: kako zadržati sveučilišta na čelu
  • Potpora sveučilištima u Ukrajini: mogućnosti za poboljšanu međuinstitucionalnu suradnju

Kseniia Smyrnova, Vice-Rector, National Taras Shevchenko University of Kyiv, Ukraine

Mychailo Wynnyckyj, Vice-Rector, National University of Kyiv-Mohyla Academy, Ukraine

  • Kako najbolje iskoristiti svoje EUA članstvo
  • Od transakcijskog do transformacijskog: ponovno promišljanje inovacija u vrijeme krize

Marcin Pałys, EUA Board Member

  • Isporuka učinkovite strategije ozelenjavanja nakon krize

Geneviève Le Fort, Vice-Rector, University of Applied Sciences and Arts of Western Switzerland

Emily MacPherson, Member of the Executive Committee, European Students’ Union, Belgium

  • Uloga vođenja sveučilišta u ostvarivanju utjecaja

Thomas Estermann, Director of Governance, Funding and Public Policy

Development, European University Association

Na godišnjoj EUA konferenciji 2023. u ime Sveučilišta Sjever sudjelovala je prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju s ciljem iniciranja potencijalnih novih suradnji na projektnim i znanstvenim aktivnostima Sveučilišta Sjever.

Galerija