Uz vaučer HZZ-a do edukacije na Sveučilištu Sjever za traženo zanimanje na tržištu rada

Poslovi njegovateljica i njegovatelja sve su traženiji na tržištu rada, a uz pomoć vaučera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje besplatno se edukacija može steći na Sveučilištu Sjever. Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever uskoro kreće s provedbom novog programa cjeloživotnog učenja pod pod nazivom „Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije njegovatelj/njegovateljica u institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj skrbi o starijim i nemoćnim osobama“. Program je verificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja i  upisuje se  u e-radnu knjigu.  Provodi se u trajanju od 750 sati od kojih vođeni proces učenja i poučavanja traje 155 nastavnih sati, učenje temeljeno na znanju 455, a samostalne aktivnosti polaznika 165 sati.

Redovna cijena programa je 1 025, 68 eura po polazniku, no uz korištenje vaučera on je besplatan za polaznike i polaznice koji moraju imati završenu osnovnu školu i biti stariji od 18 godina, te imati potvrdu liječnika medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti  za poslove njegovatelja/njegovateljice.

Ovaj program ne samo da će doprinijeti osobnom i profesionalnom razvoju osoblja zaposlenog u domovima za starije i nemoćne, već će im također omogućiti da još bolje odgovore na potrebe štićenika, stvarajući tako okruženje koje je sigurno i poticajno za sve. Kroz edukaciju polaznici će steći brojne kompetencije između ostalog od postupaka u njezi starijih, nemoćnih i bolesnih osoba, kako komunicirati s njima, kako primijeniti pravila i postupke higijene i prostora do pružanja prve pomoći.

Prijave za osposobljavanje vrše se putem stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. i poveznice https://vauceri.hzz.hr/katalog-vjestina/programi/njegovatelj-njegovateljica-u-institucionalnoj-i-izvaninstitucionalnoj-skrbi-o-starijim-i-nemocnim-osobama-34/, a više informacija o programu zainteresirani mogu dobiti na mail msajko@unin.hr ili tanja.sipek@unin.hr.

Planirani početak programa osposobljavanja je po formiranju grupe polaznika.