Otvoreni natječaji za upise na poslijediplomske međunarodne (združene) doktorske sveučilišne studije Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment i Obrazovne i komunikacijske znanosti

Međunarodni združeni doktorski studij otvara sve granice – bilo akademske ili one osobne Stekni međunarodno priznati doktorat!

Međunarodni združeni doktorski programi smatraju se najvažnijim generatorom internacionalizacije europskog obrazovanja i istraživanja; imaju veliku ulogu u poticanju međusveučilišne suradnje zasnovane na razvijanju međunarodnih iskustava u istraživanju i mentoriranju; potiču razvoj vještina nužnih za transfer novih znanja među partnerima u združenom studiju. Sveučilište Sjever u tu je svrhu osnovalo čak dva združena doktorska studijska programa i to združeni poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment te združeni interdisciplinarni poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Obrazovne i komunikacijske znanosti s više inozemnih institucija (sa sveučilištima diljem Europe).

Svrha združenog doktorskog studija je stjecanje međunarodno priznatog doktorata iz međunarodnih ekonomskih odnosa i menadžmenta, a važni elementi ovoga združenog studija su prvenstveno znanstveno-istraživački europski i međunarodni projekti, istraživački projekti s gospodarstvom, transfer tehnologije, razvoj poduzetničkog duha, međunarodni kontekst te stjecanje mnogih suvremenih kompetencija.

Međunarodna suradnja obrazovnih, akademskih i znanstvenih ustanova izuzetno je važna jer između ostalog podrazumijeva i razmjenu različitih oblika stipendija u svim kategorijama, provedbu zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata te organizaciju međunarodnih konferencija i seminara.

„Internacionalizacija je jedan od bitnijih segmenata visokog obrazovanja te su znanstvenici oduvijek bili pozvani prelaziti granice – lokalne, društvene, političke. Odlaskom na mobilnost upoznaje se kultura, tradicija i jezik druge zemlje te se uspostavlja nezaobilazno važna suradnja na međunarodnoj razini. Internacionalizacija i sve internacionalne aktivnosti od osobite su važni, posebno mladima u Hrvatskoj koji se moraju osposobiti za ravnopravno nošenje s vršnjacima iz drugih zemalja u uvjetima snažne međunarodne konkurencije. U današnjem razdoblju globalizacije i regionalnog objedinjavanja europskog prostora, kulturni i umjetnički sektor treba biti povezan s gospodarstvom i turizmom, pomažući općem razvoju i doprinoseći zapošljavanju uključujući financijski aspekt“, ističe prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju

Prijave na združene doktorske studije zaprimaju se do 30. rujna 2024. godine

Zbog specifičnosti samog studija način i uvjete prijave na studij možete provjeriti kod pročelnice Odsjeka prof. dr. sc. Anice Hunjet - ahunjet@unin.hr ili Univ.-Prof.in Dr.in Dr.in h. c. Ireni Zavrl, Ph.D.,  irena.zavrl@doctorate-ps.eu . Intervjui s budućim studentima će se provoditi u Centru za doktorske studije DOCTORATE, Campus 2, Eisenstadt u Austriji sredinom listopada, a prva predavanja započet će krajem studenoga u Austriji.

Međunarodni združeni doktorski studij primjeren je kandidatima na kvalificiranim profesionalnim pozicijama, osobito onima s iskustvom i znanjem u poslovnom upravljanju, ili u ekonomiji, a koji žele ostvariti doktorat u naprednom primijenjenom istraživanju. Program Međunarodnog združenog doktorskog studija otvoren je za kandidate koji imaju diplomu ili magisterij ili ekvivalentan stupanj izdan od strane službeno akreditiranog sveučilišta ili institucije visokog obrazovanja, koji predaju cjelokupnu prijavnu dokumentaciju, uključujući pismo namjere i motivacijsko pismo, istraživačku orijentaciju, te planirano polje istraživanja, imaju najmanje 2 godine iskustva u struci te posjeduju razinu znanja engleskog jezika C1-razine.

Poveznica: www.doctorate-ps.eu.

Način izvođenja nastave prilagođen je kontekstu studija i potrebama studenata

Nastava se u prvoj godini studija izvodi jednom mjesečno u prostoru Centra za doktorske studije, Campus 2, Eisenstadt, Austrija, koji organizira i vodi konzorcij suradnje navedenih sveučilišta, dok se obveze druge i treće godine studija organiziraju u sklopu matične ustanove, u suradnji i dogovoru s predavačima s matične ustanove.

*Iskustva i dojmovi sadašnjih i bivših polaznika združenog međunarodnog doktorskog studija

Doroteja Mandarić, polaznica ovog doktorskog studija iznosi svoja iskustava:

"Doktorski studij "Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment" je kvalitetan međunarodni združeni studij koji je prilagođen za sve one čiji posao je vezan uz razne industrijske profesije, a koji žele dobiti znanstveno obrazovanje, istraživačke i analitičke vještine, kao i mogućnost sagledavanja šire slike i povezivanja ekonomskih i međunarodnih pozadinskih mehanizama. Osim toga, omogućava umrežavanje u međunarodnom kontekstu, s kolegama iz različitih zemalja i profesorima s renomiranih europskih sveučilišta. Svi se trude pokazati doktorandima da su tu za njih i zaista je podrška i pomoć prisutna prilikom studija. Stručnost mentora, kao i istraživačko-znanstvene metode su jake karike studija, a u razvoju istih svaki doktorand ima maksimalnu potporu."

Dr. sc. Tomislav Gluhak je nedavno uspješno završio studij i obranio doktorsku disertaciju pod naslovom  “Impact of industry 4.0 on business models and supply chain”. "Zajednički međunarodni doktorski studij je poseban po tome što je prekogranični te znanstveno i istraživački orijentiran. Kao pozitivnu te jako dobru stranu studija spomeno bih izuzetno blisku suradnju s mentorom na širokim tematskim područjima te mogućnost izbora mentora s različith sveučilišta iz inozemstva. Izuzetno sam bio zadovoljan organizacijom te samom izvedbom i programom studija, pogotovo za nas koji smo studirali uz rad. Program bih preporučio svima koji žele  proširiti svoja znanja  iz područja menadžmenta te ekonomskih relacija Hrvatske i okolnih zemalja“, istaknuo nam je dr. sc. Gluhak.

Sveučilište Sjever pruža kvalitetno obrazovanje studentima na svim razinama-od prijediplomske do doktorske, osuvremenjivanje nastave u skladu s modernim trendovima, omogućavanje postupnog savladavanja nastavnih sadržaja kontinuiranim radom tijekom semestra, transparentne metode vrednovanja rada studenata i ispitivanja, intenziviranje suradnje s gospodarskim subjektima, razvoj sustava cjeloživotnog obrazovanja u skladu s potrebama regije, razvoj znanstveno-istraživačkog rada, poticanje na razmjenu i mobilnost studenata, održavanje veze sa završenim studentima na obostranu korist, poticanje društveno odgovornih aktivnosti, njegovanje i poticanje dobrih međuljudskih odnosa.