Erasmus avantura u Varaždinu: Priče troje studenata iz različitih krajeva svijeta

Artur, Williams i Simay studenti su koji su Sveučilište Sjever izabrali za svoju Erasmus destinaciju te su ljetni semestar proveli u Hrvatskoj, u Varaždinu. Dolaze iz tri različite države i kulture, a s kakvim se uspomenama i dojmovima vraćaju iz Hrvatske otkrili su nam u razgovoru.

Artur - Budući inženjer s novim horizontima

Artur Samarin, student treće godine građevinarstva na Sveučilištu arhitekture i građevinarstva u Odesi u Ukrajini, odabrao je Sveučilište Sjever iz nekoliko ključnih razloga. "Akademski program savršeno se uklopio u moje interese i karijerne ciljeve. Ugled fakulteta i inovativni kolegiji bili su mi vrlo privlačni. Osim toga, privuklo me i zbog živopisnog studentskog života i prilike da uronim u novu kulturu", ističe Artur koji je zbog rata u Ukrajini tek na Sveučilištu Sjever iskusio prednosti nastave uživo i direktnog kontakta s profesorima, ali i kolegama. “Otkrio sam nove metode podučavanja, interakciju između studenata i profesora, fleksibilnost kolegija, život na kampusu i izvanškolske aktivnosti”, naglašava Artur.

Nakon semestra provedenog u Hrvatskoj, Artur se vraća kući s bogatim iskustvom i novim prijateljstvima. "Društveni život na Sveučilištu Sjever bio je živahan i ugodan. Bilo je mnogo događaja i aktivnosti koji su olakšali upoznavanje ljudi i uključivanje u zajednicu," dodaje on. Artur je također impresioniran profesionalnošću i pristupačnošću profesora, te metodama poučavanja koje su učinile učenje zanimljivim i relevantnim.

Williams - Nigerijski student očaran gostoljubivošću

Williams Chidera Umeh dolazi iz jugoistočne Nigerije i trenutno je student druge godine Sestrinstva na Sveučilištu u Pečuhu, Mađarska. Kada se otvorila prilika za studentsku razmjenu, Hrvatska je bila njegov prvi izbor. "Čuo sam da je Hrvatska predivno mjesto, a Sveučilište Sjever ima partnerstvo s mojim Sveučilištem, što je olakšalo moju odluku", kaže Williams.

Iako je društveni život bio nešto manje bogat nego što je očekivao, Williams ističe kako mu je to omogućilo fokusiranje na studentske obaveze. "Upoznao sam divne ljude i prijatelje koji će to ostati i nakon razmjene. Proveli smo vrijeme zajedno i puno su mi pomogli kada mi je trebala podrška", kaže Williams koji je, kao i Artur, jako zadovoljan pristupom profesora i odnosom prema studentima. "Vrlo su obrazovani i vidim da su vrlo entuzijastični u prenošenju svog ogromnog znanja te se trude pružiti mi sve što mi je potrebno. Volim mentore takvog tipa i jako sam sretan što sam ih imao za profesore”. Gostoljubivost Varaždinaca ostavila je dubok dojam na njega, a prilika za sudjelovanje u radionicama obogatila je njegovo akademsko iskustvo.

Simay - Turska studentica istražuje nove kulture

Simay Sezen Saral iz Istanbula, studentica Međunarodnog logističkog menadžmenta na Sveučilištu Altınbaş, oduvijek je sanjala o studentskoj razmjeni. "Odabrala sam Hrvatsku jer nije tako daleko od Turske, i za razmjenu u proljetnom semestru Hrvatska je nevjerojatna. Kolegiji na Sveučilištu Sjever najbolje su se poklopili s onima na mom matičnom fakultetu", objašnjava Simay.

Iako joj je u početku bilo izazovno prilagoditi se novoj zemlji i jeziku, Simay je brzo našla svoj put. "Svi su vrlo gostoljubivi, a šetnje gradom postale su mi omiljena aktivnost", kaže ona. U Hrvatskoj joj najviše nedostaje domaća turska hrana, a najveća kulturna razlika koju je primijetila jest način na koji vozači ovdje uvijek daju prednost pješacima, što ju je iznenadilo s obzirom na drugačiju praksu u Istanbulu.

Prekrasne uspomene iz Varaždina

Mjeseci provedeni u Varaždinu svima su bili ispunjeni nezaboravnim trenucima i dragocjenim iskustvima. "Najviše ću pamtiti nevjerojatan osjećaj zajednice i raznolika kulturna iskustva. Prijateljstva koja sam sklopio, zanimljive kolegije koje sam pohađao i priliku za istraživanje novog okruženja", naglašava Artur.

Williams odlazi s najljepšim dojmovima, prvenstveno o ljudima. "Jednostavno sam zadivljen ljudima koje sam upoznao i razinom gostoljubivosti koju sam doživio”, kaže on.

Simay zaključuje svoje iskustvo riječima: "Biti u drugoj zemlji pomaže vam da bolje upoznate sebe. Mislim da ću dati sebi priliku ponovno ići u drugu zemlju na magistarski studij."

Studentska razmjena na Sveučilištu Sjever otvorila je vrata novim iskustvima, prijateljstvima i kulturnim spoznajama za Artura, Williamsa i Simay. Njihove priče svjedoče o vrijednosti međunarodnih akademskih programa koji ne samo da obogaćuju znanje već i šire osobne horizonte omogućujući mladima da se bolje upoznaju s različitim kulturama i stilovima života.

Galerija