Predstavnik Sveučilišta Sjever sudjelovao na stručnom skupu VISION ZERO – sigurna, pametna i održiva mobilnost

Poslovni dnevnik nastavlja s projektom posvećenom sigurnosti u prometu i 8. srpnja 2024. godine u 11 sati u Hotelu Zonar organizira stručni skup VISION ZERO – sigurna, pametna i održiva mobilnost. S ciljem povećanja sigurnosti u prometu i podizanja svijesti o ključnim indikatorima i slabostima koje Hrvatskoj stoje na putu postizanja Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i koncepta VISION ZERO, okupljaju se prometni, sigurnosni i tehnološki stručnjaci koji rade na unaprjeđenju prometnog sustava.

U jednoj od panel rasprava iz redova Sveučilišta Sjever sudjelovao je Ivan Cvitković, predavač na Odjelu za logistiku i održivu mobilnost.

Cvitković je naglasio kako je za povećanje sigurnosti cestovnog prometa ključno znanje vezano za primjenu mnogih suvremenih rješenja koja će poboljšati sigurnost cestovnog prometa, poput sigurnih i kvalitetnih nogostupa te biciklističkih staza i traka, zatim rješenja za usporavanje prometa poput pješačkih otoka, smanjenja radijusa skretanja na raskrižjima, šikana na prometnicama i sl. Također je naglasio da je za povećanje sigurnosti u cestovnom prometu potrebno više razvijati javni prijevoz putnika, cestovni i željeznički, koji su znatno sigurniji od putovanja automobilom, a koji mogu preuzeti velike količine putnika, što svakako može značajno rasteretiti cestovni promet.

U prvoj panel raspravi koju je vodio novinar Tin Bašić sudjelovali su: Josip Mataija, voditelj Službe prometne policije MUP-a, međimurski župan Matija Posavec, Hrvoje Ordulj, šef odjela za sigurnost prometa, Hrvatskih autocesta i dekan Fakulteta prometnih znanosti prof. dr. sc. Marko Šoštarić.

Na drugoj panel raspravi koju je vodio novinar Saša Ćeramilac sudjelovali su: Krešimir Vidović iz Ericssona, Ivan Bilać iz Eccos inženjeringa, predstavnik Hrvatskog telekoma Renato Totić, dr. sc. Vinko Lešić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te naš Ivan Cvitković sa Sveučilišta Sjever, Odjel za logistiku i održivu mobilnost.

Galerija