Sveučilište Sjever i SUM: Strateški razgovori o suradnji s prestižnim japanskim sveučilištima

Predstavnici Sveučilišta Sjever i Sveučilišta u Mostaru na čelu s rektorima prof. dr. sc. Marinom Milkovićem i prof. dr. sc. Zoranom Tomićem održali su strateške sastanke s predstavnicima Sveučilišta u Tokiju i Sveučilišta Kanagawa, Yokohama. Bilateralnim nastupom Sveučilišta Sjever i Sveučilišta u Mostaru otvara se više mogućnosti za suradnju, bolje rezultate suradnje te pozicioniranje sveučilišta na svjetskoj akademskoj razini. Sastancima su nazočili i prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica prof. dr. sc. Mario Tomiša i prof. dr. sc. Tomislav Volarić, pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije SUM-a.

Rektor Milković je istaknuo kako su razmatrane mogućnosti produbljenja međusveučilišne suradnje Sveučilišta Sjever s ta dva reprezentativna i eminentna japanska sveučilišta. „Konkretno se razgovaralo o aplikacijama i prijavi za mobilnost nastavnog osoblja i studenata, utvrđena su područja i polja suradnje kao i detalji oko potpisivanja sporazuma o suradnji čime bi se Sveučilištu Sjever otvorila mogućnost pozicioniranja na svjetskoj akademskoj razini“, zaključio je rektor Milković.

Održani su strateški važni razgovori koji i jedno i drugo sveučilište pozicioniraju još dalje od Europe jer se radi o prestižnim sveučilištima u Japanu, a samim time i u svijetu. Pokazan je obostrani interes te poznavanje i jednog i drugog sveučilišta od strane Sveučilišta u Tokiju. Rekao bih vrlo važan strateški 'izvoz' naših sposobnosti i našeg znanja u svijet, ne samo u Japan“, istaknuo je rektor Tomić dodajući kako su Sveučilište Sjever i Sveučilište u Mostaru ovim posjetom pokazali jednu bilateralnu stratešku orijentaciju prema zajedničkom nastupu na međunarodnim znanstvenim institucijama i sveučilištima jer se kroz trilateralu može postići više rezultata nego pojedinačno.

Na sastancima je bilo riječi o mogućnostima i potencijalnim područjima suradnje. „Posebno je bilo govora o suradnji na području informacijskih tehnologija i umjetne inteligencije gdje se pokazao zajednički interes u budućnosti i implementacija tih interesa kroz konferencije, ali i kroz razmjenu profesora i njihovih znanja. To je područje koje će sasvim sigurno otvoriti još neke perspektive koje danas možda nama nisu vidljive“, naglasio je rektor Tomić.

Sveučilište u Tokiju jedno je od najpoznatijih i najvećih japanskih sveučilišta osnovano još 1877. godine. Obuhvaća 10 fakulteta s oko 30 000 studenata. Sveučilište je to koje ima 13 Nobelovaca te gotovo pola milijuna diplomiranih studenata. Na The World University Rankings pozicionirani su na 39. mjestu, na QS World University Rankings na 23. mjestu te na The World Reputation Rankings na 10. mjestu što govori o razvijenosti, reputaciji i važnosti ovoga sveučilišta, ali i strateške trilaterale sa Sveučilištem Sjever i Sveučilištem u Mostaru. Nastavnici i istraživači Sveučilišta u Tokiju samo u razdoblju od četiri godine postigli su citiranost koja iznosi više od pola milijuna (536,799) objavljujući u najprestižnijim svjetskim znanstvenim časopisima. Sve navedeno pokazuje i potvrđuje kako je Sveučilište u Tokiju zaista jedno od najpoznatijih i najvećih ne samo japanskih, nego i svjetskih sveučilišta. Sveučilište Kanagawa osnovano je 1928., danas broji ukupno 20 000 studenata te preko 220 000 bivših studenata aktivnih u svim područjima.

Predstavnici Sveučilišta Sjever i Sveučilišta u Mostaru sudjelovali su i na 24. Međunarodnoj konferenciji o primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju (AIED) u Tokiju. Stručnjaci iz Japana, SAD-a i Europe s preko 200 radova razmatrali su kako umjetna inteligencija u obrazovanju može pomoći društvu ispuniti potrebe za pružanjem inkluzivnog, pravednog i kvalitetnog obrazovanja te promicanja mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve. O reputaciji i veličini konferencije govori podatak da Organizacijski odbor čini ukupno 46 sveučilišnih profesora i stručnjaka iz ovoga područja s pet kontinenata i 13 država. Radovi izloženi na konferenciji objavljeni su u publikaciji Springera, renomiranog svjetskog izdavača.

Galerija