Studenti strojarstva Sveučilišta Sjever vlastitu ideju pretvorili u inovativan projekt kroz igru svima dobro poznatu  

„Smart-up :)“ mlin studenata strojarstva Sveučilišta Sjever

 Marko Gotal, Ana-Marie Pintarić, Zoran Majcen, Nikola Delić i Edi Vlašić imena su koja možda čujete po prvi puta, ali zasigurno ne i zadnji. Oni svi su redom studenti 2. godine diplomskog studija strojarstva Sveučilišta Sjever, ujedno i prva generacija studenata diplomskog studija koji je na Sveučilištu Sjever s izvođenjem krenuo ak. godine 2018./2019. godine. Naime, Ana-Marie, Marko, Zoran, Nikola i Edi pod mentorstvom izv.prof.dr.sc. Svena Maričića;, čine tim koji je u okviru kolegija Prototipno 3D modeliranje pokazao kako se znanje stečeno tijekom studija može realizirati  u gotov proizvod. Od studenata koji su upisali ovaj kolegij, pet najhrabrijih odlučilo je materijalizirati svoju studentsku ideju te ju uobličiti u start-up projekt pod nazivom "Smart up :)".

Pa o čemu se radi? Smart-up :) je zapravo prototip drevne, vjerojatno kod mlađih generacija i pomalo zaboravljene igre – popularno zvane „Mlin“.  Smart-up je igra - projekt, nadasve inovativan, koristan i zanimljiv skupinama od najmlađe dobi pa sve do onih najstarijih.

Zašto baš ovaj projekt i u konačnici ova igra, obrazložio nam je mentor studentskog tima, izv.prof.dr.sc. Maričić: „Znanje studenata prikupljeno tijekom studija krenuli smo sintetizirati u jedan proizvod. Sam proces razvoja igre - od ideje do realizacije je krenuo zapravo početkom semestra, u listopadu prošle godine. Odmah smo nakon prvog susreta krenuli s brojnim idejama. Ono što se pokazalo kao najbolja zajednička ideja bio je model popularne, drevne igre Mlin. Razmišljali smo što bi moglo biti kreativno i poticajno, što možemo napraviti, a da je zanimljivo djeci od najmlađe dobi pa sve do onih najstarijih. Igra je bila popularna tijekom nekoliko stotina godina, a mi smo joj sada dali i digitalni oblik. Zahvaljujući primjeni novih znanja i tehnologija napravili smo ovu verziju. Sama kvaliteta studija strojarstva na Sveučilištu Sjever očituje se upravo u ovakvim projektima te na kraju u proizvodu koji smo sami realizirali.“, istaknuo je mentor tima, izv.prof.dr.sc. Maričić.

"Smart up :) " projekt je rezultat stečenih znanja tijekom studija, primijenjenih s novim tehnologijama

Marko Gotal je student druge godine diplomskog studija Strojarstvo i jedan je od članova ovog aktivnog studentskog tima koji ne krije oduševljenje ovakvim suvremenim  načinom rada i studiranja. Marko nam je pobliže, iz svoje perspektive, objasnio kako je sve krenulo: „Profesor nam je predložio pokretanje start-upa i pozvao studente koji se žele priključiti. U početku nas je u timu bilo 20-ak no zbog nekih drugih obaveza i prioriteta ostalo nas je petero. Mi smo nakon održane nastave, kada su drugi odlazili doma, zajednički krenuli s brojnim idejama. Na početku je to bila ideja izrade božićnog ukrasa; kojeg smo zapravo i realizirali. Cilj ovog kolegija je primjena novih tehnologija, a jedna od njih je i 3D ispis -  , što i sam naziv kolegija govori. Tako smo božićni ukras ispisali s 3D printerom te ga izrezali  laserom. Nakon božićnog ukrasa, odlučili smo da ne bi bilo loše napraviti nešto što nam je svima blisko i zanimljivo, a opet inovativno.  Tako smo došli na ideju društvenih igara- točnije na igru Mlin. Nakon ostalih obaveza; posla i predavanja, na Sveučilištu smo do 21-22 h crtali svoje ideje u programu Fusion 360. Nismo fizički provodili toliko vremena zajedno jer taj softver radi u  „oblaku“ pa kada netko od članova crta svoju ideju, odmah svi vidimo što se radi i mijenja, što je stvarno super i korisno.

Većina studenata diplomskog studija strojarstva Sveučilišta Sjever već je zaposlena i ima radnog iskustva, što nije čudno  obzirom na deficit ove struke. No, kako se istaknuti iz mase te zapravo odabrati najbolji i željeni put razvoja karijere upravo je ideja ovakvih studentskih start-up projekata. Marko je također naglasio kako ima radno iskustvo u struci, no nije dosad radio na realizaciji svojih ideja. Ovaj projekt svakako će utjecati na promjenu smjera razvoja njegove daljnje karijere. „Doista je drugačije nego u nekom poduzeću, atmosfera je ležernija, svi smo nekako opušteniji i fokusirani na razvoj novih ideja i na realizaciju istih. U budućnosti bi doista bilo lijepo da ostvarimo neki uspjeh, da li na tom projektu ili na nekom drugom, vidjet ćemo. Sada imamo to vrijedno iskustvo i bit će sigurno motivacije za nastavak upravo u tom smjeru.  Svakako imamo ambicije prijaviti se na neka studentska start-up natjecanja pa ćemo vidjeti kako će to proći.

Studentima se ovaj način rada itekako sviđa, što s oduševljenjem i naglašavaju: „Ovakav način učenja i održavanja predavanja definitivno je najbolji mogući – to je budućnost. Interakcija i rad  profesora s nama studentima na poticanju i na realizaciji vlastitih ideja je nešto što bi svi profesori trebali raditi. Jednostavno i iz prve ruke smo upoznati s novim tehnologijama, a osim što o njima učimo, primjenjujemo ih i na konkretnim primjerima. To je zaista odlično.“, rekli su studenti strojarstva.

Startup za široke primjene, jačanje koncentracije i strpljenja

Mnoge će vjerojatno zanimati kako mogu nabaviti ovu zanimljivu, moderniziranu igru stoga sami studenti naglašavaju kako će o navedenom razmišljati kad će imati zadnju, završnu verziju. Svakako žele da barem jedan dio bude za tržište, što je uostalom i razlog zašto se studira te vjeruje da ćemo u najskorije vrijeme navedeno moći i ponuditi. Kao gotov proizvod Sveučilišta Sjever. „Studenti imaju daljnje planove razvoja igre i drago nam je da Sveučilište Sjever prepoznalo start-up. Svakako bih htio pohvaliti studente koji su dobrovoljno ostajali nakon konzultacija i radili na razvoju projekta. Osim studentima, meni kao profesoru je ovo također izuzetno vrijedno i predstavlja jednu novu fazu učenja sa studentima. Cijeli proces je veoma izazovan, kako i studentima, tako i meni kao nastavniku. Oni koji su upisali studij strojarstva na Sveučilištu Sjever sigurno su ga upisali s razlogom i nije im žao.“, nastavio je izv.prof.dr.sc. Maričić.

Ovaj tim je realizirao sve što je potrebno za igru Mlin. Osim ploče koja dolazi u dvije osnovne verzije – manjoj i većoj, napravljene su i figurice za igru. Mlin je prije svega odlična taktička igra, a opet je dovoljno jednostavna pa može poslužiti studentima i za jačanje koncentracije, ali i strpljenja.

Mogućnost da svoju ideju, ono što je dotad bilo „samo na papiru“ pretvoriš u gotov proizvod, još jedna članica tima, studentica Ana Marie Pintarić smatra neprocjenjivim iskustvom i sretna je što na studiju ima mogućnost za ovakvu vrstu timskog učenja i rada. Također vjeruje u pozitivne reakcije ostalih kolega, njihovo ohrabrenje i na kraju oduševljenje ovim završnim proizvodom.

Koncept ovog startupa je odličan, a poanta je da su studenti iskoristili sva svoja znanja koja su na studiju stekli- od znanosti o materijalima, konstruiranja, optimiranja konstrukcija, proizvodnih tehnologija te na kraju i prototipnog 3D modeliranja i na kraju programiranja, te napravili konkretan moderni i interesantan proizvod. 

Možda se laiku to sve skupa čini jednostavno i ne vidi cijelu sliku, ali ako se profesionalno i strojarski pristupi konstruiranju, izboru materijala, optimiranju parametara tehnološkog postupka 3D ispisa te programiranju svih tih dijelova kako bi se dobio kvalitetan proizvod to zahtijeva poprilično strojarskog znanja koje se, kao i iza svakog proizvoda kojeg svakodnevno koristimo ne vidi ako ne znate što sve gledate.

Također, projekt Smart up:) je prijavljen uz 60 drugih inovacija na “Student DIGI Award”, izbora za najboljega mladog hrvatskog inovatora ili tima inovatora, u organizaciji Jutarnjeg lista i europarlamentarca Valtera Flege, u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i pod pokroviteljstvom Googlea, A1, HEP-a i Hrvatske pošte, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Zašto strojarstvo na Sjeveru?

Ako vam iskustvo ovog studentskog tima nije dovoljan razlog da i sami upišite studij strojarstva na Sjeveru, razloga je još doista mnogo. Pročelnica Odjela za strojarstvo, doc.dr.sc. Sanja Šolić istaknula je samo neke od specifičnosti ovog studija: „Preddiplomski studij strojarstva je vrlo kvalitetan odabir za nastavak školovanja nakon srednje škole, a koji ima i vertikalu u obliku sveučilišnog diplomskog studija strojarstva. Diplomski studij je koncipiran na način da studenti steknu suvremena i kvalitetna znanja koja će im omogućiti konkurentnost na tržištu rada, a što se vidi eto i kroz njihove aktivnosti i ovaj inovativan start up gdje je početna odlična ideja realizirana upravo zahvaljujući znanjima stečenima na studiju strojarstva na Sveučilištu Sjever.“

Strojarstvo nije samo rad u tvrtki, nije samo rad sa strojevima, već omogućuje stjecanje svih potrebnih znanja kako bi se nove ideje mogle pretočiti u gotov, te prije svega inovativan proizvod. Startup studenata strojarstva Sveučilišta Sjever „Smart up“ svakako navedeno i dokazuje. Studenti tijekom studija dobivaju sva potrebna znanja i kvalifikacije, a na njima je da znanja primjene i provedu upravo u najboljem mogućem smjeru. Studij strojarstva, osim što vas konkretnim znanjima priprema za tržište rada, daje dodana znanja i kvalifikacije potrebne mladim ljudima za poslove u bliskoj budućnosti.

Sveučilište Sjever inovativno je i najmlađe javno sveučilište u Hrvatskoj. Svojim pristupom privlači sve veći broj studenata koji prepoznaju dodanu vrijednost studiranja na Sjeveru. Bez obzira na relativno kratko vrijeme postajanja, Sveučilište Sjever dovoljno je veliko za razvoj projekata i ideja na kojima se temelje poslovi i znanja budućnosti, za rad u timovima, dodanu vrijednost i otvorenost prema svim novim promjenama, koje tržište rada užurbano donosi.

*Fotografije u galeriji: Dominik Sever