Sveučilište Sjever ponovno bilo uspješan domaćin i suorganizator Psihošpancirfesta 2020.

Sveučilišni centar Varaždin

Sveučilište Sjever ponovno je, po peti puta zaredom, bilo domaćin i suorganizator Psihošpancira koji se u Sveučilišnom centru Varaždin održao u petak, 14. veljače i u subotu, 15. veljače 2020.

Na Sveučilištu Sjever tako su brojna predavanja održali stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja - više od 150 psihologa, psihijatara, medicinskih sestara, psihoterapeuta, rehabilitacijskih edukatora, socijalnih pedagoga, logopeda, ali i stručnjaka drugih struka održali su više od sto sati predavanja i radionica namijenjenih za stručno usavršavanje profesionalaca, ali i za zainteresirane građane i studente.

Kako je 2020. godina proglašena godinom sestrinstva i primaljstva, nakon otvorenja  konferencije u petak 14. veljače održana je tribina na kojoj se uz sudjelovanje strukovnih komora i predstavnika medija razgovaralo o načinima na koji mediji utječu na profesionalni identitet pomagačkih profesija.  Od brojnih predavanja i radionica izdvojena su predavanja koja je održao prof.dr.sc. Eduard Klein, doajen  hrvatske psihoanalize  i psihijatrije, prof.dr.sc Danica Železnik i dr.sc. Ljiljana Leskovic i Slovenije, doc.dr.sc. Ljiljana Pintarić Mlinar i prof.dr.sc. Zoran Zoričić. Novi su studij fizioterapije Sveučilišta Sjever prisutnima predstavile Jasminka Potočnjak i Anica Kuzmić, magistre fizioterapije.

Drugog dana Psihošpancira predavanje je održalo 70 predavača - među kojima su značajni akademkinja Vida Demarin, primarijus Miroslav Bekavac Bešlin i klinički psiholog Gordan Bošković. Tijekom održavanja Psihošpancira brojne su teme održane za sve sudionike. Među njima su teme vezane za emocije, emocionalnu inteligenciju, utjecaj emocija na naše zdravlje, izbore i ponašanje, kako se nositi s emocijama koje prate različite životne situacije te slično.

Između ostalog održane su i teme koje se odnose na palijativnu skrb i brojne teme iz sestrinstva te kliničke i školske psihologije. Održan je i simpozij Psihologija za poduzetn(ik)e koji donosi teme koje se odnose na uspješnije vođenje timova, zaštitu osobnih podataka (GDPR), osiguranje od neželjenih poslovnih ishoda, poboljšanje komunikacijskih vještina, povećanje dobrobiti zaposlenika, liderstvo i poduzetništvo te o mogućnostima privlačenja i zadržavanja kvalitetnih zaposlenike.

U ponedjeljak, 17. veljače Psihošpancir je nastavljen na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu  na kojem je o obiteljima ovisnika govorio prof.dr.sc. Ante Bagarić, a o tome koliko kulturni obrasci na sjeveru i jugu Hrvatske utječu na alkoholizam Živko Mišević, spec.psihijatar, adiktolog.  Simpozij Psihologija sporta i rekreacije namijenjen  je trenerima, sportašima i svima onima koje interesiraju sportske teme, a u programu sudjeluju poznati sportski psiholozi Amir Zulić i Sandra Sućurević. Odgojitelji i svi koji se bave djecom u ponedjeljak su mogli prisustvovati temama iz dječje psihologije i psihijatrije te radionicama na kojima mogu poboljšati svoju otpornost u stresnim situacijama ili steći vještine koje im mogu pomoći u njihovom svakodnevnom radu. O trenutnom stanju palijativne skrbi u društvu i zdravstvenom sustavu, govorile su mr.sc. Renata Bermanec, a o važnosti  volontiranja u palijativi te uključivanju mladih predavanje jue održala doc.dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever .

Društvo psihologa Varaždin, organizator Psihošpancira, ovom je konferencijom otvorilo 13. Tjedan psihologije tijekom kojeg su se u Hrvatskoj provodile brojne aktivnosti kojima psiholozi promoviraju svoju struku i njen doprinos u poboljšanju zdravlja i kvalitete života građana.

Psihošpancir 2020. održavao se u periodu od  14. do 17. veljače 2020. godine u Varaždinu i Čakovcu.

Program Psihošpancira 2020. dostupan je OVDJE.