Poslovna ekonomija - studij koji prati dinamične promjene u okruženju

Diplomski studij Poslovne ekonomije na Sveučilištu Sjever od 2012. godine obrazuje generacije studenata prateći aktualne trendove i promjene i stvarajući mlade stručnjake u gospodarstvu. Na posljednjoj svečanoj promociji diplomanata Sveučilišta Sjever 32 je studenata Poslovne ekonomije primilo svoje diplome, a po prvi su put promovirani i sveučilišni specijalisti studija Poduzetništvo i EU fondovi (28) koji je i vertikala diplomskog studija Poslovne ekonomije. Zadovoljan studentima koji su postali dio akademske zajednice, a mnogi od njih već dobili svoja zaposlenja ili napredovali na postojećim radnim mjestima je i prof. dr. sc. Ante Rončević, pročelnik Odjela za ekonomiju Sveučilišta Sjever.

Pročelniče Rončević, od samog početka postojanja i djelovanja Sveučilišta Sjever je i studij Poslovne ekonomije. Kako je od njegovog pokretanja prošlo puno godina, studij se zasigurno trebao i mijenjati?

Društvene promjene u okruženju intenzivnije su nego ikada prije i zato moramo nadograđivati, mijenjati i modelirati naš studijski program te sa svakom novom generacijom pred nama su i novi izazovi. Sveučilišni diplomski studij Poslovne ekonomije nudi tri smjera s kolegijima koji se ne izvode na drugim studijima poslovne ekonomije u Hrvatskoj. Ovaj je studij zapravo i nastao na zahtjev gospodarstvenika i poduzetnika u ovom dijelu Hrvatske, koji su inicirali spajanje znanstvene zajednice s gospodarstvom i upravo ta sinergija je ono čime se vodimo kroz sve ove godine postojanja. Naši studenti mogu birati između tri smjera: Međunarodna trgovina, Turizam te Digitalna ekonomija i inovacije, a upravo ovaj posljednje spomenuti sve je zanimljiviji našim studentima.

Živimo u turbulentno vrijeme, u kojem se svakodnevno govori o umjetnoj inteligenciji, ali i o tome kako treba poticati i studiranje, jer znamo da Hrvatsku treba povisiti na ljestvici po broju, odnosno stopi visokoobrazovanih.

Korištenje umjetne inteligencije ne možemo zaobići i da želimo jer koristimo je svi, no sigurno je da ona nikada neće moći u potpunosti zamijeniti čovjeka. Jer je čovjek i duhovno biće, a ne samo racionalno. Otud inspiracija! Umjetna inteligencija, u dijelu kognitivnih sposobnosti može nam puno pomoći kako u radu, tako i obrazovanju. Studenti koji odaberu smjer Digitalna ekonomija i inovacije proučavaju upravo ono što donose promjene u digitalno doba. Upisuju kolegije kao što su Digitalna ekonomija, Digitalna transformacija poslovanja, Upravljanje znanjem i organizacijsko učenje, Informacijska sigurnost i zaštita podataka, Blokchain i digitalna infrastruktura za poslovanje, Fintech - osnove za financije, Menadžment ekonomije platformi, Strategija digitalnog marketinga i druge. Spomenuti su kolegiji također dostupni i studentima Turizma i Međunarodne trgovine. Na uvođenju novih kolegija ćemo i dalje raditi i razvijati naš studijski program.

Stopa visokoobrazovanih u Hrvatskoj nakon pet godina stagnacije u prošloj je godini narasla, ako gledamo populaciju od 25 do 34 godine, no udio tercijarno obrazovanih ispod je prosjeka Europske unije. Stoga, studij Poslovne ekonomije usmjeren je bio od početka izvanrednim studentima, onima koji su željeli nadograditi svoje znanje i doći do višeg stupnja obrazovanja. Zato smo i izvođenje nastavnog programa usmjerili na četvrtak i petak poslijepodne, te u subotu prijepodne, kako bi mogli i oni koji rade sudjelovati u nastavi predavanjima, vježbama i seminarima. Od prošle akademske godine, uz izvanredne studente upisujemo i studente u redovnoj kvoti, dakle one koji studiraju bez uplate školarine.

Suradnja s realnim sektorom važna je i kako bi se studente upoznalo s onim što ih očekuje po stjecanju diplome.

Intenzivno surađujemo s gospodarstvenicima i poduzetnicima. Upravo je Sjever Hrvatske jaka industrijska regija i važno nam je da studentima prenesemo i njihove uspješne poduzetničke priče. Organiziramo gostujuća predavanja, ne samo poznatih poslovnih ljudi iz ovog dijela Hrvatske već i puno šire, a i studijske posjete tvrtkama dio su naše terenske nastave i uspješnih suradnji koje smo ostvarili. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvorile su se našoj zemlji brojne mogućnosti, ali i stvorili novi zahtjevi slobodnog tržišta i usklađivanja s europskom regulativom. Uz to, promjene u tehnološkom smislu stalne su i trebamo ih pratiti na polju obrazovanja i našeg studijskog programa i mogu reći da smo u tome uspješni, jer povratne informacije naših studenata i to potvrđuju.

Proteklih generacija studenti su uglavnom bili oni koji su već radili, no sigurno im je diploma otvorila i „nova poslovna vrata“.

Da, mnogi od njih su napredovali na svojim dotadašnjim radnim mjestima, a neki su se odlučili nastaviti svoje obrazovanje na poslijediplomskom specijalističkom studiju. Neki su upravo nakon stjecanja diplome pokrenuli i svoje uspješne poslovne priče, a mi kao profesori uvijek smo im na raspolaganju ukoliko im zatreba pomoć ili savjet.

Predsjednik ste i Akademije odgojno-obrazovnih znanosti Hrvatske, neprofitne i neovisne udruge znanstvenih djelatnika koja se bavi istraživanjem odgoja i obrazovanja i prati promjene na obrazovnom planu. Koliko je važno raditi sa studentima tijekom njihova studiranja i poticati primjerice njihove kreativne ideje?

Iznimno je važno poticati duh kreativnosti naših studenata i profesora. Zato često koristimo nove metode poučavanja i istraživanja tijekom njihovog studiranja. Na primjer, metodu obrnute učionice gdje su studenti sudionici koji izrađuju kritičke osvrte, stvaraju strateške scenarije ili u timovima osmišljavaju marketinške i druge poslovne planove. Potičemo studente da zajedno sa svojim profesorima pišu i objavljuju znanstvene i stručne članke i tekstove, sudjeluju na konferencijama, ali i da dio svog studiranja provedu u inozemstvu zahvaljujući međunarodnim projektima i programima razmjene. Razvijaju naši studenti i inovativne ideje koje predstavljaju na FunINO festivalu, koji je pokrenut upravo na njihovu inicijativu i tako inspiriraju jedni druge i pomažu u razvoju ideja i postizanju ciljeva. Upravo studentima za taj kreativan projekt pripala je i ovogodišnja Rektorova nagrada za najbolji studenski rad ili projekt u prošloj akademskoj godini, na što smo posebno ponosni.  Trudimo se našim studentima osigurati najbolje profesore i predavače, a pritom vrijedi i spomenuti kako je naša profesorica Ljerka Luić dobitnica Europske nagrade za izvrsnost u nastavi.

S prvim danom srpnja počinju prijave za diplomske studije, što je zapravo po Vama glavni adut zašto izabrati upravo studij Poslovne ekonomije na Sveučilištu Sjever?

Naš studij mogu upisati svi koji su završili prijediplomske studije, a ukoliko su to stručni ili možda iz drugih znanstvenih područja i polja trebaju položiti razlikovne kolegije, što organiziramo odmah na početku njihovog studija, koje oni uspješno relativno brzo riješe. Henry Fonda je rekao „Kada napredujemo u životu, tako saznajemo i granice naših mogućnosti“, pa tako i mi pozivamo ne samo mlade već i iskusne ljude da nam se pridruže u pomicanju granica i stvaranju bolje obrazovne strukture u Hrvatskoj te stvaranju novih vrijednosti i novih znanja potrebnih za razvoj naše domovine.