U suorganizaciji Sveučilišta Sjever u Puli održana prva konferencija o medicinskoj robotici i primjeni umjetne inteligencije u medicini „Next of Health“

U Puli je od 11. do 13. svibnja 2023. održana prva konferencija o umjetnoj inteligenciji i robotici u medicini u Hrvatskoj pod nazivom „Next of Health“, na kojoj se po prvi put u našoj zemlji na jednom mjestu govorilo o svim granama medicine u kojima se umjetna inteligencija i robotika primjenjuju kako bi poboljšali ishodi liječenja i učinile određene pretrage dostupnijima. Na konferenciji koja je okupila uz predstavnike znanstvene i medicinske zajednice i stručnjake iz poduzetništva raspravljalo se o ovim vrlo aktualnim temama u medicini i znanosti, a upravo je cilj znanstvenog i organizacijskog odbora pod vodstvom predsjednika prof. dr. sc. Mislava Jelića bio okupiti predavače koji zaista imaju praktično znanstveno i medicinsko iskustvo u tim područjima.

Partneri konferencije bili su Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatska liječnička komora, a s područja visokog obrazovanja Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Sveučilište Sjever, dok je programski partner konferencije tvrtka Deloitte.
Uvodni panel u području umjetne inteligencije pod nazivom „Digitalna pulmologija“ vodio je akademik Miroslav Samaržija, koji je sa svojim timom predstavio rezultate nacionalnog preventivnog programa za ranu detekciju karcinoma pluća. Praktičnu primjenu alata baziranog na umjetnoj inteligenciji u liječenju i praćenju pacijenata s dijabetesom prikazala je doc. dr. sc. Maja Baretić. Obrađena su još brojna područja u medicini u kojima umjetna inteligencija ima svoju primjenu od onkologije, maksilofacijalne kirurgije, oftalmologije do gastroenterologije. Kako su etička pitanja jedan od ključnih fokusa u diskusiji o budućnosti primjene umjetne inteligencije u dijagnostici i liječenju ovoj temi je posvećeno nekoliko predavanja i panel diskusija u kojoj su sudjelovali stručnjaci iz radnih grupa Svjetske zdravstvene organizacije Rohit Malpani i Andreas Reis, te prof. dr. sc. Stjepan Orešković, doc.dr.sc. Anto Čartolovni i dr. Joško Silobrčić sa Sveučilišta Harvard.
U paralelnim sekcijama sudionici konferencije imali su priliku čuti o konkretnim primjenama medicinske robotike. Akademik Bojan Jerbić napravio je uvod u primjenu robotike u medicini, a prof. dr. sc. Darko Chudy pokazao je rezultate operacija sa robotom RONNA. Docent Antonio Klasan, ortoped iz bolnice u Grazu i Sveučilišta Linz prikazao je prednosti izvođenja operacija u ortopediji i traumatologiji uz primjenu robotske ruke.
Suvremeni trendovi u primjeni umjetne inteligencije u medicini s ove konferencije bili su putem video prijenosa dostupni i studentima Sveučilišta Sjever koje je bilo aktivan partner u pripremi i provedbi konferencije. Članovi organizacijskog odbora konferencije bili su nastavnici s Odjela za sestrinstvo izv. prof .dr. sc. Marijana Neuberg, izv. prof. dr. sc. Rosana Ribić, izv. prof. dr. sc. Tomislav Meštrović, te doc. dr. sc. Ivo Dumić-Čule.

Galerija