Student MOP-a izradio jedinstven rad o FPV dronovima

U svrhu izrade završnog rada na preddiplomskom studiju Multimedije, oblikovanja i primjene na Sveučilištu Sjever, student Timon Terzić radio je na jedinstvenom projektu te je izradio rad naziva „Uvod u FPV dronove“. Po čemu je ovaj rad toliko poseban i zašto je izazvao toliki interes, razgovarali smo sa samim studentom, Timonom Terzićem.

Recite nam nešto više o temi vašeg završnog rada?

U svojem završnom radu proučavao sam FPV dronove kao alate za kreaciju jedinstvenih vizualnih događaja. Cilj ovog rada je dočarati osjećaj FPV letenja široj publici koja s time ranije nije imala iskustva,  kao ni s FPV dronovima.

Što su FPV dronovi i koja je njihova posebnost?

FPV ili First Person View jedinstveno je iskustvo interakcije pilota i letjelice kroz razinu koja se može uspoređivati s virtualnom stvarnošću. Najjednostavnije opisano, pilotova vizualna svijest prenosi se u tijelo brzog, okretnog i preciznog letećeg stroja te pruža potpuno nov i nadahnjujući pogled na svijet, koji samo oni koji lete FPV mogu iskusiti.

Praktični dio rada je 360° VR FPV iskustvo koje je jedno od prvih u svijetu. Možete li nam reći nešto više o tome?

Kroz praktični dio ovog rada proučavao sam na koji način je moguće povezati FPV i VR u razumljivu cjelinu. Ovakva vrsta VR sadržaja je nova i samo je nekoliko FPV pilota probalo izraditi sličan video. Njihov rezultat je zbunjujući video pri kojem je teško pratiti okolinu i brzo izaziva osjećaj mučnine. Niti jedan od dosad postojećih videa ne primjenjuje pravila koja sam definirao u ovom radu. Pravila koja pomažu pri smanjenju pokreta, smanjenju osjećaja mučnine gledatelju i povezuju kadrove s različitih lokacija u jednu cjelinu. Morao sam izraditi posebne dronove s integriranom 360° kamerom kako se dijelovi drona ne bi vidjeli u snimkama. Takozvani “GOD Mode” FPV dron je kvadkopter s 360° kamerom gdje su leće između svih dijelova drona. Zbog načina na koji rade 360° kamere, u snimkama je dron nevidljiv i imamo beskonačno mogućnosti pri kadriranju. Ako koristimo snimke u VR okruženju rezultat je video koji dočarava mogućnost letenja gledatelju.

 Zašto FPV dron?

Jedan od problema VR-a je mučnina koju osjećaju gledatelji prilikom kretanja kroz VR prostor. FPV kao veoma dinamičan način akvizicije snimaka koji se zapravo zasniva na brzom kretanju, na prvu se ne čini prikladan za VR. Prednost FPV snimki ispred klasičnih dron kadrova je brzina i agilnost. Mogućnost kretanja kroz prostor s kamerom bez kranova i CGI je moguće samo s FPV dronom. FPV je toliko nov način snimanja da je većina mogućnosti još skrivena. Producenti i režiseri sve više traže FPV kadrove u svojim filmovima i videima.

Koji je rezultat vašeg praktičnog rada?

Ovo je svakako jedinstven i prvi takav VR video uradak koji spaja FPV dronove i VR. Postoje VR videi gdje drugi piloti testiraju takav način akvizicije snimaka, no nitko nije to odradio na ovakvom nivou.  Prema dojmovima gledatelja siguran sam da će ostali kopirati ovakvu vrstu videa i da ubrzo neće biti jedini.

Ali to i jest poanta stvaranja – radovi koji će inspirirati druge.

Za mene je FPV puno više od hobija, to je način života. Uključivanjem u FPV zajednicu dobio sam podršku koja mi je omogućila da razvijem svoje tehničke i kreativne vještine, ne samo u FPV-ju već i raznim područjima multimedije i elektrotehnike. Povijest razvoja FPV-a je kratka ali inspirativna te sam motiviran nastaviti aktivno sudjelovati u zajednici i pridonijeti razvoju industrije baš kao i piloti i developeri prije mene.

Ovaj rad dio je nastojanja da proširim mogućnosti i primjene FPV-a. Zbog male konkurencije na tržištu FPV piloti su zaista traženi u filmskoj i promo video industriji. Iako je FPV težak za savladati, zajednica je ona koja pruža maksimalnu podršku novim pilotima koji žele iskusiti slobodu leta. Baš zbog zajednice, FPV je postao zrelo tržište gdje uporni mogu uspjeti i izgraditi uspješne poslovne ideje.

VR je jedna od grana multimedije gdje FPV još nije iskoristio svoj potencijal - ograničenja poput veličine hardvera i manjka kvalitetnog sadržaja možda će nestati s budućim tehnološkim razvojem. No, jasno je da će FPV postati sve popularniji i traženiji u filmskoj pa tako i u VR industriji. VR je sljedeći korak u konzumaciji FPV videa jer omogućava maksimalnu uronjenost u FPV sadržaj.“, ističe Timon Terzić.

Mentor na završnom radu bio je doc.art.dr.sc. Robert Geček, pročelnik Odjela za multimediju na Sveučilištu Sjever.

Premijera rada bit će na YouTube-u i društvenim mrežama u nedjelju, 7. studenog 2021. u 12 sati na sljedećem linku: https://youtu.be/LkzLu1GzY3U

Čestitke našem studentu Timonu na ovom izvanrednom radu!

Galerija