Studiranje na Sjeveru kao način života kroz iskustvo studenta

Prednost studiranja na Sjeveru ogleda se u više različitih polja; od profesionalnih do osobnih. Način suradnje koji nastavnici ostvaruju sa studentima, te način rada studenata međusobno, utječe na kvalitetu studija te izgrađivanje veza koje ostaju trajne i nakon završetka studija. Studenti to često ističu: "Svi smo složni, informiramo jedni druge, pomažemo si, ponekad i učimo zajedno". Prednost svakako leži i u studiranju u manjim sredinama, upravo kao što su Varaždin i Koprivnica gdje se nalazi Sveučilište Sjever.

Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin izvodi se diplomski sveučilišni studij Strojarstvo o čemu smo više pisali ovdje. Ovaj diplomski studij, na kojem se trenutno nalazi prva generacija studenata, prepoznali su brojni stručnjaci iz područja strojarstva, ali i šire. No, u ovom tekstu bit će naglasak na studentima, točnije na studentu koji se ističe kao jedan od najboljih. Riječ je o studentu 1. godine diplomskog studija Strojarstvo, Marku Gotalu. Zašto je ovaj student za nastavak svog obrazovanja i stjecanja novih znanja i kompetencija odabrao upravo diplomski studij strojarstva na Sveučilištu Sjever i kako studiranje na Sjeveru pomaže u razvoju  znanja i kompetencija u cjelini, kroz povezivanje i usklađivanje studija i hobija, pročitajte u nastavku.

Marko, recite nešto o sebi?

Rođen sam i živim u Varaždinu; radim u struci već 10 godina, od čega sam većinu proveo u svojoj sadašnjoj tvrtki iz okruženja. Preddiplomski stručni studij strojarstva završio sam na Veleučilištu u Varaždinu, sadašnjem Sveučilištu Sjever. To je bilo 2011. godine.

 Zašto ste odlučili upisati diplomski studij strojarstva na Sveučilištu Sjever?

Prošlo je osam godina od kad sam završio preddiplomski studij pa je na prvom mjestu bilo usvojiti nova znanja i obnoviti postojeća. Diploma diplomskog studija stepenica je više i smatram da otvara mnoga vrata, kako za nastavak studiranja, tako i za razvoj karijere.

 Kako ste zadovoljni rasporedom predavanja i stečenim znanjima, opremljenošću i nastavnicima, kolegama studentima?

Raspored predavanja u potpunosti je prilagođen izvanrednim studentima, tako da mi nije bio problem uskladiti posao i predavanja. Ovo je prva godina izvođenja diplomskog studija strojarstva na Sveučilištu pa mjesta za napredak ima, ali vjerujem da će se to ubrzo posložiti i to već u idućoj akademskoj godini. Treba napomenuti da na fakultetu ima stvarno odličnih profesora, te isto tako odličnih profesora koji nam dolaze sa srodnih fakulteta;, Tehničkog fakulteta u Rijeci (RiTeh), Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu (SFSB) te Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (FSB). Ima profesora koje je stvarno privilegij slušati.

Ugodno sam se iznenadio kad sam na prvom predavanju vidio velik broj kolega moje generacije koji su također odlučili nastaviti studirati. Svi smo složni, informiramo jedni druge, pomažemo si, ponekad i učimo zajedno, tako da sam s te strane vrlo zadovoljan.

Prednost studiranja na Sjeveru (s naglaskom na prednost života u gradu Varaždinu) u odnosu na studiranje na drugim Sveučilišta, u drugim gradovima?

 Gledajući razvoj Varaždina kao studentskog grada unatrag 10 godina, mogu reći da je Varaždin odličan grad za studij. Sve je u blizini, nema puno prometa, ima dosta novih sadržaja za studente, novi studenski dom i restoran… Uglavnom, sve što se napravilo u Varaždinu za studente je odlično i za svaku pohvalu. Možda bi u skoroj budućnosti mogli organizirati malu menzu za studente Sjevera, prostor gdje bi se mogli družiti, odmoriti i učiti.  Sve u svemu, prekrasan grad za život i studiranje, koji ne nosi bez razloga titulu „najboljeg grada za život u Hrvatskoj“.

Osim studiranja, bavite se i drugim aktivnostima, čak štoviše, poznati ste po Vašem umjetničkom izražaju, što možda nije toliko često s obzirom da ste student tehničkog područja? Možete li reći čime se točno bavite?

U slobodno vrijeme bavim se pejzažnom (landscape) fotografijom i to je moja velika strast. Putovanja, istraživanja, planine i spavanje pod zvijezdama stvari su koje me najviše motiviraju i ispunjavaju, a osjećaje koje u meni budi priroda, kao i zapanjujuće prizore koje mi poklanja, nastojim ovjekovječiti aparatom.

Sa svojim fotografijama sudjelovao sam na više od 20 izložbi i salona u 16 različitih država. Međunarodna federacija fotografske umjetnosti dodijelila mi je trajno zvanje Artist Fiap, a ove sam godine postao članom Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin. Nedavno je moja fotografija „Stairs in the Fall“  osvojila treće mjesta na završnici svjetskoga kupa u Omanu, a sve to pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije fotografske umjetnosti.

Zaboravio sam još spomenuti bend u kojem sviram bubnjeve i s kojim sam u nekoliko navrata proputovao Europu, ali to je priča za neki drugi razgovor.

 Koja je poveznica između studija strojarstva i Vašeg hobija? Ima li je uopće? Kako Vam znanja iz studija pomažu u razvoju hobija ili suprotno?

Preciznost, pedantnost, detalji, fizika, tehnika... Teško je izdvojiti samo neke poveznice, vjerujem da ih ima mnogo i da se one mogu pronaći u svim aspektima. Podsjeća na tehničko crtanje. Fotografija isto tako ima svoje „zakone“ u vidu linija, krivulja, površina, omjera, ravnoteže, a ravnoteža nije problem, na Mehanici i Čvrstoći smo to dobro usvojili... haha.

Kod landscape fotografije nije samo riječ o jednom „kliku“, nije ni u bilo kojem drugom žanru fotografije, jer fotografiju treba promišljati. Zapravo,  potrebno je puno truda i vremena kako bi nastala dobra fotografija. Kod landscape fotografije to su putovanja, istraživanje lokacija, pronalazak i razrada kadra, čekanje povoljnih vremenskih uvjeta za odabrani kadar, ali to je nešto u čemu stvarno uživam, a to je ono najbitnije. 

Kako usklađujete studij i Vaše ostale aktivnosti?

Dobro pitanje… Haha.  Studirati uz posao nije nimalo lako. Većinu dana provodim na poslu i na predavanjima, a jako mi malo vremena ostaje za učenje, druženje s prijateljima i obitelji, a još manje za moje hobije. Dosta je tu i neprospavanih noći, ali eto, uz dobru organizaciju nekako uspijevam pratiti ritam. Semestar ide kraju, napokon ću se malo odmoriti, vratiti u planine, penjati, fotografirati i uživati.

Iskoristio bih priliku da se zahvalim svojoj obitelji i djevojci na razumijevanju i podršci.

Imate li neke poruke za buduće studente strojarstva?

Ona dobra stara poslovica: red, rad i disciplina i nema toga što se ne može ostvariti. Uvijek nastojim dati sve od sebe i to donosi i rezultate, a prije svega i zadovoljstvo.

 Mogućnosti i zapošljavanje nakon diplomskog studija na Sjeveru? U kojem smjeru planirate razvoj vlastite karijere?

 Što se tiče zapošljavanja inženjera strojarstva, tu ne treba trošiti puno riječi. Zanimanje je traženo i vjerujem da će svi koji završe ovaj studij bez problema i u kratkom roku pronaći posao u struci.

Što se tiče moje karijere,  volio bih svoje znanje i iskustvo jednog dana prenositi i na sljedeće generacije. Ali, korak po korak. Važno je prvo zaslužiti diplomu, a onda… vidjet ćemo.

Marko Gotal, najbolji student diplomskog studija strojarstva svojim primjerom svakako dokazuje da studiranje na Sjeveru nije samo stjecanje znanja i stjecanje titule. Studiranje na Sjeveru način je života, povezivanje znanja sa hobijima, povezivanje profesionalnog i privatnog u jednu gotovu cjelinu.

Marko, bravo!

U privitku se nalazi galerija fotografskih radova Marka Gotala.

Galerija