Doc. art. Robert Geček: „Naši bivši studenti zaposleni su u vodećim kompanijama u Hrvatskoj“

Odjel Multimedija na Sveučilištu Sjever jedan je od najbrojnijih i za njega se svake godine traži ne samo jedno nego i više desetaka mjesta više. Osoba koja stoji iza preddiplomskog studija Multimedija, oblikovanje i primjena i diplomskog studija Multimedija jest pročelnik doc. art. Robert Geček. Rođen je u Varaždinu, a u više od 30 godina radnoga iskustva obavljao je niz poslova u različitim domenama društvenog i realnog sektora, kao i upravljanje vlastitim privrednim subjektom. Bio je na brojnim rukovodećim pozicijama: od voditelja projekata do višegodišnjih funkcija kreativnog direktora u više kreativnih poduzeća. U njegovom dosadašnjem radu s pravom se može istaknuti da je svojim djelovanjem unaprijedio kreativne i poslovne aktivnosti kao i opći sustav rada tvrtki u kojima je radio.

Usporedno s radom u privatnom kreativnom sektoru posvetio se i poslovima u sustavu visokog obrazovanja, gdje je svojim stručnim iskustvom i znanjem doprinio podizanju kvalitete studija Multimedije. Obnašao je dužnost člana Vijeća za audiovizualne i multimedijalne tehnologije pri Agenciji za strukovno obrazovanje, gdje je aktivno u suradnji s inozemnim konzultantima sudjelovao u raspravama o unapređenju i prilagodbi školstva u procesu pristupanja RH Europskoj uniji, kao i izradi nastavnih planova i programa za srednjoškolsko obrazovanje iz područja grafičkih i multimedijskih komunikacija. Od 2017. godine u zvanju je docenta u umjetničkom području; dizajn vizualnih komunikacija, a najviše se bavi grafičkim i dizajnom interaktivnih medija, rezultat čega su mnogobrojne izložbe u zemlji i svijetu od kojih posebno ističe one u Brazilu, Tajlandu i Ukrajini.

Postoje li u Hrvatskoj studiji koji se mogu usporediti sa studijem Multimedija, oblikovanje i primjena? Koja će kompetentna znanja Vaši studenti imati u odnosu na druge slične ili iste studije na nekom drugom sveučilištu?

Preddiplomski stručni studij Multimedija, oblikovanje i primjena je interdisciplinaran studij u području tehničkih znanosti koji obuhvaća široka područja multimedijske produkcije: audio-vizualne tehnologije, tiskarske tehnologije, web dizajn i internetsko programiranje, informacijske sustave, vizualne komunikacije. U Hrvatskoj se ni jedan studij ne može doslovno usporediti sa studijem Multimedije, mi smo toliko dobro i široko postavili sustav da studenti sami mogu odabrati u kojem smjeru će se dalje razvijati – je li to video, film, grafički dizajn, fotografija, 3D modeliranje, izrada video igara ili nešto drugo – mogućnosti su doista brojne. Dokaz toga su i naši alumniji koji su danas zaposleni u mnogim vodećim organizacijama u Hrvatskoj, npr. Croteam, Nova TV, Rimac automobili, 404 agencija te brojnim drugima.

Suradnja s gospodarstvom i povezivanje tržišta rada i obrazovanja tema je o kojoj se stalno priča. Koliko je važno za Vas osobno, ali i za kolege na Vašem odjelu, praćenje novih trendova i prilagođavanje promjenama i zahtjevima tržišta rada? Kakva je suradnja s realnim sektorom na Vašem studiju? Na koji se način ona najviše manifestira?

Izuzetno je važno pratiti nove trendove, osluškivati i biti u stalnom kontaktu s realnim sektorom koji nam sugerira što je njima potrebno. Usudio bih se reći da nam je na Odjelu to prioritet broj jedan i vrlo smo uspješni što se tiče suradnje s realnim sektorom. Suradnja se najčešće manifestira kroz mnogo gostujućih predavanja što su studenti izvrsno prihvatili kao važan kanal za dobivanje informacija iz prve ruke o aktualnim stvarima i trendovima iz područja, a koji su trenutno aktualni u Hrvatskoj i svijetu. Povratne informacije su izvrsne i jako mi je drago čuti kada me nazovu iz jedne od vodećih medijskih kuća u Hrvatskoj sa zamolbom da pošaljemo što više studenata na praksu jer su najbolji kadar koji su imali, a kasnije se, naravno, nakon odrađene prakse i zapošljavaju. Moram ovdje spomenuti i naše prijatelje iz Weekend Media Festivala i ovom prilikom im zahvaliti na dugogodišnjoj suradnji i besplatnim kotizacijama za naše studente koji žele posjetiti ovaj najbolji skup medijske industrije u Hrvatskoj, a usudio bih se reći i u Europi. Volio bih naglasiti kako smo veoma aktivni i u području međunarodne suradnje kako s obrazovnim institucijama koje izvode programe u našem području tako i s međunarodnim udruženjima. Ona je važna za povećanje kvalitete studijskog programa, kako bismo „pokupili“ sva moguća znanja i kompetencije od zemalja koje su uspješnije od nas.

Na Odjelu Multimedije u Sveučilišnom centru Varaždin moguće je upisati redovan i izvanredni studij. Za redovni studij kvote su već nekoliko puta zaredom bile popunjene već u prvom roku, no osim za redovni studij, velik je interes i za izvanredni? Što mislite, koje su prednosti izvanrednog studija?

Interes za izvanredni studij velik je zbog toga što studenti vrlo lako mogu uskladiti obaveze studiranja sa svojim poslovnim obavezama. Izlazimo im u susret ako imaju bilo kakvih neodgodivih obaveza na svojim poslovima, a i pravilnikom je regulirano da im je obaveza fizičkog prisustva smanjena na 50% obaveznog pohađanja predavanja i vježbi. Uz to, većina nastave je u poslijepodnevnim terminima tako da svi mogu odraditi ono nužno za zadovoljavanje svih kriterija studiranja. Po kvaliteti izvođenja nastave i usvojenim znanjima i vještinama ne postoji apsolutna nikakva razlika u programu izvanrednog i redovnog studiranja. Razlika se odnosi samo na obavezu prisustvovanja na kontaktnoj nastavi, točnije izvanredan studij možda je više prilagođen polaznicima koji su u radnom odnosu, no nikako nije pravilo.

Brojni izvanredni studenti multimedije već su stručnjaci s radnim iskustvom iz područja studijskog programa. Iz kojih djelatnosti dolazi većina izvanrednih studenata? Može li se uz izvanredni studij raditi u stalnom poslu?

Naravno da se može raditi uz izvanredni studij, a mislim da je to i prednost jer znanje stečeno na studiju mogu odmah upotrijebiti u realnom sektoru. Djelatnosti iz kojih nam dolaze izvanredni studenti su vrlo raznolike kao što je i područje multimedije vrlo razgranato, a pojavom novih tehnologija sve je više radnih mjesta koji se otvaraju u području multimedije.

Je li izvanredni studij Multimedije, s obzirom na to da se izvodi u Sveučilišnom centru Varaždin, namijenjen polaznicima isključivo iz okolice? Odakle dolaze izvanredni studenti Multimedije?

Ne, studij Multimedije je jedinstven u Hrvatskoj, a dobrim i kvalitetnim radom vrlo se brzo širi dobar glas, pa tako i u ovom slučaju. Zato i na naš studij dolaze studenti iz cijele Hrvatske. Analizama koje svake godine radimo vidi se da je oko 25% studenata iz okolice, a ostatak iz ostalih dijelova Hrvatske.

 Od ožujka ove godine nastava se izvodi na daljinu, online. Kako ste se Vi na Odjelu Multimedije prilagodili novim okolnostima?

Da, bačeni smo iznenada u vatru, ali na našu sreću i vrlo kvalitetnu Upravu Sveučilišta Sjever imali smo spremne „aparate za gašenje požara“ i ne samo da smo ugasili vatru nego smo vrlo uspješno prilagodili online nastavu studentima. Nastava se na odjelu Multimedije odvija live u više u 95% opsegu, a povratne informacije studenata su i više nego dobre. Naravno da je u početku bilo malih problema koje smo u hodu detektirali i ispravili, a najviše se to odnosilo na preopterećenja studenata i kratkim rokovima predaja zadataka. Brzo smo se uhodali i nastava teče besprijekorno. Pošto i sam izvodim nekoliko kolegija online live moram napomenuti da nije nimalo lak zadatak profesora prilagoditi kolegije za online live nastavu u tako kratkom vremenu, a na početku je vrlo čudan osjećaj u komparaciji s kontaktnom nastavom. Najviše fali reakcija studenata iz kontaktne nastave gdje u djeliću sekunde možete primijetiti reakcije studenata i zadovoljstvo obrađenom temom i predavanje korigirati i prilagoditi ga zanimanju studenata, što u ovom obliku nije moguće. Imamo vrlo kvalitetan kadar na odjelu Multimedije tako da nije bilo prevelikih problema s prilagodbom na online oblik nastave, naravno da nije sve teklo tako glatko, ali uz međusobnu pomoć uspjeli smo pokrenuti sustav online nastave na jednu izvrsnu razinu. Pošto smo i prije uz kontaktnu nastavu koristili i LMS sustave trebalo je samo naći najbolji način izvođenja live predavanja, a ja odgovorno tvrdim da smo uspjeli. Također, ECTS bodovi se grade kroz cijeli semestar, tako da imamo mnogo načina za formiranje konačne ocjene na kolegijima. Naravno da ishodi učenja moraju biti zadovoljeni i provjereni kroz online sustav, no semestar će završiti redovno, zastoja nema.

U organizaciji Vašeg Odjela dobro je poznati stručni skup 3D&D koji je stekao je veliku popularnost. Zašto je tome tako, kako ste to uspjeli? Je li njegovo održavanje bilo planirano i za ovu godinu? Koje su svrha i cilj 3D&D stručnog skupa?

3D&D skup stekao je svoju popularnost vrlo brzo zbog izuzetno zanimljivih predavača. Prvi predavač bio je Mate Rimac za kojeg se tražilo ne jedno, nego 100 mjesta više. Tu su i naši dragi prijatelji iz Croteama koji već dvije godine zaredom dolaze na Sveučilište Sjever i imaju izuzetno zanimljiva predavanja o video igrama. Od predavača tu je i Lunar; naš najpoznatiji grafiter, Damir Sabol, kreator Photomata, braća Popović i ostali drugi eminentni gosti. Uspjeli smo upornošću dovesti sve te izuzetno zanimljive goste, a izuzetno mi je žao što ove godine neće biti moguće organizirati skup, sada već tradicionalan, 3. po redu; jer smo imali potvrđene dolaske Mirka Ilića – našeg najpoznatijeg grafičkog dizajnera iz New Yorka, zatim braću Freise iz Amerike koji rade reklame za Adidas, Nike, Teslu. Zatim smo trebali imati ljude iz Disneyja i Blizzard Entertainmenta kao jedne od vodećih tvrtki za izradu video igara u svijetu. Svrhu i cilj ovog izuzetnog skupa mogu svesti u jednu riječ – studenti.

Sveučilište Sjever je najmlađe sveučilište u Republici Hrvatskoj. Po čemu se, po Vašem mišljenju, ono razlikuje od ostalih sveučilišta?

Najmlađe, ali po meni i najperspektivnije, ja često znam nazvati naše Sveučilište „startup Sveučilištem“, što mi i naši gosti potvrđuju kod njihovih posjeta, npr. Mate Rimac, Damir Sabol i ostali uvaženi gospodarstvenici koji se ne mogu načuditi što smo sve u vrlo kratkom roku uspjeli napraviti. A tri ključne poruke su STEM, STEM i STEM.

Kakav je bio Vaš profesionalni put prije nego ste stigli na Sveučilište Sjever? Čime ste se bavili? Zašto ste karijeru odlučili nastaviti na Sjeveru?

Moj profesionalni put počeo je na drugoj godini studiranja na Grafičkom fakultetu kada otvaram vlastiti studio koji uspješno funkcionira 30 godina, na nagovor svojih kolega 2007. godine priključujem se kao vanjski suradnik na odjelu Multimedije, a od 2012. kao stalni zaposlenik; prvo Veleučilišta u Varaždinu, a kasnije Sveučilišta Sjever. Kada sam vidio entuzijazam i izuzetnu predanost radu mlade uprave koja je stvarala nešto potpuno novo u Hrvatskoj, osjetio sam potrebu da podijelim svoje, ne tako malo, iskustvo s budućim studentima i nisam pogriješio. Rad s tim mladim ljudima pričinjava mi veliko zadovoljstvo i nadam se da taj vrlo odgovoran posao educiranja tih mladih ljudi radim dobro.

Gdje se vidite za 5-10 godina?

Vidim se u Hrvatskoj na Sveučilištu Sjever kao jednom od najboljih Sveučilišta u Republici Hrvatskoj, prepoznato i u europskim krugovima.

I za kraj - Vaša poruka i poziv za buduće studente?

Pozivam Vas na studij Multimedije da zajedno razvijamo i gradimo budućnost Hrvatske kroz različite multimedijalne projekte na visokokvalitetnoj opremi koju stalno obnavljamo. Sveučilište Sjever je u trendu sa svjetskim Sveučilištima, u što ćete se uvjeriti i sami. Požurite kliknuti na www.postani-student.hr jer je već sada broj prijava velik, što je i nama dokaz kvalitetnog dugogodišnjeg rada na odjelu Multimedije.

Galerija