Obilježavanje Svjetskog i Hrvatskog dana osviještenosti o debljini na Sveučilištu Sjever

Odjel za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever i ove je godine obilježio Svjetski dan debljine (4. ožujka) i Hrvatski dan osviještenosti o debljini (16. ožujka) kroz edukativne aktivnosti i radionice u sklopu kolegija Gastronomija i dijetetika, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Natalije Uršulin-Trstenjak. Cilj ovih aktivnosti bio je podizanje svijesti o važnosti prevencije prekomjerne tjelesne mase i debljine te educiranje studenata o zdravstvenim i prehrambenim aspektima ovog sve izraženijeg javnozdravstvenog problema.

Debljina – globalni i nacionalni izazov

Studenti treće godine prijediplomskog studija Prehrambene tehnologije upoznali su se s osnovnim problemima prekomjerne tjelesne mase i debljine, s posebnim naglaskom na debljinu kod djece. Prema Europskoj inicijativi praćenja debljine u djece (2022. – 2024.), u Hrvatskoj svako treće dijete ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, dok je na europskoj razini taj broj nešto manji – svako četvrto dijete. Također, podaci Svjetskog atlasa debljine (World Obesity Federation) predviđaju da će do 2030. godine u Hrvatskoj s debljinom živjeti milijun ljudi.

S obzirom na zabrinjavajuće statistike, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva provode Nacionalni program „Živjeti zdravo“, koji je usmjeren na unaprjeđenje zdravlja kroz pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost s ciljem prevencije prekomjerne tjelesne mase i debljine. Osim toga, u 2024. godini usvojen je i Akcijski plan za prevenciju debljine 2024. – 2027., koji obuhvaća mjere usmjerene na promicanje zdravih životnih stilova i prevenciju rizičnih čimbenika.

Studenti u akciji: edukacija i promicanje zdravih navika

Studenti su kroz seminarski rad Lare Dinjar predstavili ključne informacije o debljini, njezinim posljedicama te važnosti preventivnih mjera. Osim teorijskog dijela, studenti su bili podijeljeni u četiri radne grupe, koje su osmislile i izradile promotivne materijale u obliku plakata, postera i letaka, s ciljem podizanja svijesti, edukacije i motivacije za usvajanje zdravih životnih navika.

Poseban naglasak stavljen je na:  epidemiološke podatke – statistiku i posljedice debljine, prevenciju i očuvanje zdravlja te poticanje na promjene životnih navika.

Intersektorska suradnja i uloga prehrambene industrije

Kako bi se ostvario cilj prestanka rasta prevalencije debljine, ključna je suradnja različitih sektora, uključujući prehrambenu industriju, medicinske ustanove, odgojno-obrazovne institucije i tijela javne uprave. Studenti Sveučilišta Sjever, budući prehrambeni tehnolozi, u svojoj će budućoj karijeri igrati važnu ulogu u kreiranju proizvoda koji će podržavati pravilnu prehranu i zdrav način života.

Obilježavanje Svjetskog i Hrvatskog dana osviještenosti o debljini još je jedan korak ka boljoj edukaciji i podizanju svijesti o važnosti zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti u borbi protiv prekomjerne tjelesne mase i debljine.

Galerija