Uspješno održan simpozij o klimatskim promjenama i javnom zdravstvu na Sveučilištu Sjever

Klimatske promjene postaju sve izraženije, a s njima se pojavljuju i mnoge zdravstvene prijetnje koje zahtijevaju pažnju i brzu reakciju, pa je Sveučilište Sjever potaknulo organizaciju simpozija pod nazivom "Pet minuta do dvanaest: razumijevanje isprepletenosti zaraznih bolesti, javnog zdravstva i održivosti okoliša u kontekstu klimatskih promjena". Simpozij je održan u hibridnom formatu na hrvatskom i engleskom jeziku, a započeo je simbolično u 11:55 kako bi se istaknulo da je vrijeme za aktivno djelovanje u ublažavanju klimatskih promjena sve kraće.

Glavni organizatori bili su Sveučilište Sjever (Hrvatska) i Američko društvo za mikrobiologiju (SAD), a Organizacijski odbor uključivao je sveučilišne profesore i znanstvenike iz Hrvatske, Mađarske i Sjedinjenih Američkih Država. Voditelji simpozija bili su prof. dr. sc. Margaret Handley sa Sveučilišta u Kaliforniji, San Francisco (UCSF), prof. dr. sc. Ivana Božićević s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i izv. prof. dr. sc. Tomislav Meštrović sa Sveučilišta Sjever. Organizacijski odbor predvodili su izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg i izv. prof. dr. sc. Rosana Ribić s Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, te prof. dr. sc. Božo Smoljan i izv. prof. dr. sc. Krunoslav Hajdek s Odjela za zaštitu okoliša, recikliranje i ambalažu te Odjela za ambalažu Sveučilišta Sjever. Autor dizajna plakata i logotipa simpozija je Marko Jelovac.
Simpozij se sastojao od dva dijela. Prvi je dio obuhvatio tematsku cjelinu pod nazivom "Razumijevanje opsega problema klimatskih promjena na globalnoj razini i u Hrvatskoj", a započeo je predavanjem profesorice Margaret Handley koja je dala pregled međudjelovanja klimatskih promjena i javnog zdravstva te načina kako se prilagoditi tim promjenama. U sklopu ovog dijela, predavanja su održali i istaknuti znanstvenici iz Hrvatske, SAD-a i Velike Britanije. Tako je izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu) govorila o temi "Utjecaj globalnog zagrijavanja i urbanizacije na klimu grada Zagreba", a prof. dr. sc. Božo Smoljan i izv. prof. dr. sc. Krunoslav Hajdek (Sveučilište Sjever) izložili su temu "Rizici plastične ambalaže za okoliš i javno zdravlje: novi pristup u proizvodnji i primjeni plastične ambalaže iz perspektive Europskog zelenog sporazuma". Alma Yates sa Sveučilišta u Kaliforniji, San Francisco (UCSF) govorila je o klimatskim promjenama i implementacijskoj znanosti, izv. prof. dr. sc. Lisa M. Thompson sa Sveučilišta Emory (Woodruff School of Nursing) o istraživanju oko spaljivanja plastičnog otpada u ruralnim kućanstvima u Gvatemali, dok je prof. dr. sc. Paul Hollins sa Sveučilišta u Boltonu održao intrigantno predavanje o korištenju računalnih igara u svrhu zaštite klime.
Drugi dio simpozija pod nazivom "Mikrobiologija i zarazne bolesti kroz prizmu klimatskih promjena" započeo je predavanjem izv. prof. dr. sc. Tomislava Meštrovića (Sveučilište Sjever) o povezanosti antimikrobne rezistencije i klimatskih promjena, a potom je uslijedilo predavanje o vezi između klimatskih promjena i epidemiologije HIV-a prof. dr. sc. Ivane Božičević (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Suradni centar Svjetske zdrastvene organizacije za praćenje epidemije HIV-a). Izv. prof. dr. sc. Mario Sviben (Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) održao je predavanje o parazitarnim infekcijama u kontekstu promjena ekoloških trendova, dok je dr. sc. Annette Ives iz COST akcije CA21111 održala predavanje o održivom i ekološki prihvatljivom razvojem lijekova protiv parazitarnih vektorskih bolesti u Europi i šire. Skup je zatvoren predavanjem dr. sc. Nguyen K. Nguyen, voditelja Američke akademije za mikrobiologiju, koji je prikazao paletu projekata i resursa Američkog društva za mikrobiologiju gdje se već neko vrijeme ova tema promatra kao jedna od ključnih za budućnost.
Ovaj simpozij bio je prilika za stručnjake, znanstvenike i istraživače u ovom području za razmjenu mišljenja te pronalazak novih načina za suočavanje s izazovima koji su pred nama, a još važnije pružio priliku studentima Sveučilišta Sjever da se upoznaju s problematikom klimatskih promjena i njenim utjecajem na zdravlje, te s mjerama koje mogu poduzeti kako bi se smanjio negativan utjecaj klimatskih promjena na naše zdravlje i okoliš. Hibridni način sudjelovanja omogućio je i prisustvo međunarodnih eksperata diljem svijeta i veću globalnu inkluzivnost.
"Klimatske promjene predstavljaju ozbiljan izazov za našu planetu, ali također otvaraju mogućnosti za inovativna rješenja i pozitivne promjene. Ovaj skup pružio nam je priliku da zajedno razmotrimo najnovija istraživanja, podijelimo iskustva i ideje te razvijemo strategije za suočavanje s tim izazovom", naglasila je izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo na Sveučilištu Sjever. "Klimatske promjene su jedna od najvećih prijetnji s kojom se suočava čovječanstvo, a sve je očitije da je potreban zajednički napor čitave znanstvene zajednice koji integrira najnovija saznanja s učinkovitim strategijama implementacije", istaknula je prof. dr. sc. Margaret Handley, jedna od glavnih organizatora skupa, te dodala: "Istraživanje implementacije može se promatrati kao snažan okvir za premošćivanje jaza između istraživanja i djelovanja te nam može pomoći prevesti intervencije utemeljene na dokazima u rješenja usmjerena prema ublažavanju utjecaja klimatskih promjena na zdravlje naše planete i njenih stanovnika". S obzirom na globalni značaj ove teme i uspješno održavanje, nadamo se da će ovaj simpozij biti inspiracija za slične skupove u godinama koje dolaze, zaključili su organizatori.

Prilozi