SDG 2: SVIJET BEZ GLADI – Iskorijeniti glad, osigurati dostatne količine hrane i bolju prehranu i promicati održivu poljoprivredu
OBRAZOVANJE I ISTRAŽIVANJE
Sveučilište Sjever u akademskoj godini 2023./2024. nastavilo je aktivno doprinositi ostvarivanju ciljeva održivog razvoja povezanih s osiguranjem dostupne zdrave i održive prehrane za sve. Kroz interdisciplinaran pristup, Sveučilište povezuje obrazovanje, znanost, prehrambenu tehnologiju i održivo gospodarenje otpadom.
Odjel za prehrambenu tehnologiju u središtu je nastavnih, istraživačkih i terenskih aktivnosti koje pridonose razvoju znanja i kompetencija budućih stručnjaka u području prehrane. Akademske godine 2023./2024. diplomiralo je ukupno 16 studenata Prehrambene tehnologije. Studij kroz svoje kolegije daje studentima znanja iz prehrambene tehnologije, biotehnologije, nutricionizma, agronomije i zaštite okoliša te osposobljava studente za rad u prehrambenoj industriji i cjelokupnom lancu proizvodnje hrane. Osim studija Prehrane, i drugi studiji imaju kolegije koji brinu o zdravoj prehrani, pa studij Sestrinstva ima kolegij Dijetetika, Barijatrijska kirurgija, Liječenje pretilosti, Zdravlje i tjelesna aktivnosti.
U akademskoj godini 2023./2024. održana je prva berba plodova u najvećoj šumi hrane u Hrvatskoj koja je posađena u Sveučilišnom centru Koprivnica. Na prostoru na kojem je nekada bila neobrađena površina, danas se prostire Šuma hrane koja koristi studentima i cijeloj zajednici. U prvoj berbi ubrani su plodovi paprike i rajčice, tikvice, blitva, špinat, cikla, mrkva, borovnica, maline. U sklopu Šume nalaze se i različite mlade voćke koje će plodove donijeti narednih godina.
Studenti prehrambene tehnologije brinu za već zasađen voćnjak, ali i novoposađenu Šumu hrane. Od plodova koje uberu u njima za svoj diplomski rad moraju osmisliti i izraditi prehrambeni proizvod. Za izradu diplomskog rada, kao i za rad na istraživanjima tijekom studiranja, studentima i nastavnicima dostupna su četiri laboratorija koja su suvremeno opremljena i u čiju izgradnju je uloženo više od dva milijuna eura vlastitih sredstava. Laboratoriji sestrinstva i fizioterapije opremljeni su opremom koja pomaže u kontroli pretilosti, kao što je impedancijske vage koja radi na principu bioelektrične impedancijske analize.
Sveučilište ima uspješnu suradnju s brojnim tvrtkama, a iz prehrambene industrije ima potpisane ugovore s Podravkom d.d., Calsbergom Croatia, Mesnom industrijom Natura, PIK Vrbovcem plus d.o.o., Poljoprivrednim institutom Osijek, Vindijom d.d. i Udrugom pivara - Sjever. Podravka d.d. je od 2023. godine nastavna baza Sveučilišta Sjever, no i u svim ostalim poduzećima studenti mogu obavljati praksu, ići na terensku ili praktičnu nastavu u njihove centre. Partnerstva omogućavaju studentima razvoj praktičnih znanja, razvoj inovacija te moguće zaposlenje nakon završetka studija.
Sveučilište organizira brojna gostujuća predavanja. Jedno od njih bilo je predavanje profesorice sa Sveučilišta za veterinarske znanosti u Brnu koja je održala predavanje o važnosti održivog sustava proizvodnje hrane i ulozi znanstvene zajednice u smanjenju globalne gladi. Također, tu su i brojna gostujuća predavanja na temu tradicionalnog i modernog pristupa gastronomiji, važnosti higijene u prehrani i povezanosti zdravlja i prehrane.
Zahvaljujući suradnji, u sklopu kolegija Gastronomija i dijetetika, studenti su posjetili Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije gdje su upoznati s radom Savjetovališta za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine. Studenti su imali priliku isprobati primjenu impedancijske vage koja radi na principu bioelektrične impedancijske analize te su ih liječnici upoznali s važnošću prepoznavanja pretilosti kao bolesti. Još jedna suradnja omogućila je studentima nadogradnju znanja i primjenu u praksi, a to je suradnja s Podravkom. Studenti su se u sklopu terenske nastave upoznali s tajnama Podravkine recepture, procesima pripreme sirovina, praktičnom proizvodnjom te su upoznati s autohtonim slasticama i ruralnom opremom za proizvodnju hrane.
Profesori sa Sveučilišta Sjever redovito sudjeluju na stručnim skupovima i znanstvenim konferencijama povezanim s ovim ciljem održivog razvoja. Tako je profesorica Sveučilišta Sjever predstavila svoj rad na znanstvenom skupu o varaždinskom bučinom ulju, a profesorice su sudjelovale na Halal Business Forumu gdje su promovirale održivu i odgovornu prehrambenu industriju.
STUDENTI I DRUŠTVENI DOPRINOS
Sveučilište Sjever redovito obilježava Svjetski dan hrane (16. listopada) s ciljem podizanja svijesti o pravu na zdravu prehranu, ali i pravu na hranu kao jednom od osnovnih ljudskih prava. U 2023. godini tema je bila „Pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost“. Događanja su uključivala predavanja, radionice i rasprave na kojima su studenti i profesori zajednički promišljali o načinima smanjenja bacanja hrane i osiguravanju dostupnosti kvalitetne prehrane svima.
U sklopu studentskih aktivnosti i projekata Sveučilište potiče sudjelovanje u inicijativama koje promiču održivu potrošnju i odgovorno ponašanje prema hrani. U okviru kampanje „Terrapija 2.0 - Glasaj za Zemlju!“, pobjedu je odnio projekt KULER - kvartovsko rješenje koje doprinosi smanjenju bacanja hrane, a oblika je kioska-hladnjaka sa solarnim panelima, komposterima i modernom digitalnom tehnologijom. Njime bi se potaknulo trgovine i građane na donošenje i odnošenje viška hrane. U razradi rješenja studenti Sveučilišta Sjever su surađivali sa studentima geofizike odnosno meteorologije s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.
Studenti i profesori redovito sudjeluju na Festivalu znanosti. Ove godine organizirali su radionice i predavanja namijenjena široj populaciji, studentima i djeci: „Prehrambena tehnologija - STEM-ologija“, „Biodinamička agrikultura i vitalnost hrane“, „3D ispis hrane: Virtualna hrana ili Sci-Fi fatamorgana?“, „Hrana koju mozak voli“.
Ugovorom sa studentskom menzom Sveučilište Sjever osigurava subvencioniranu i kvalitetnu prehranu svim studentima, uz naglasak na nutritivnu vrijednost, smanjenje otpada i održivost. Time se osigurava pravo na zdrav i dostupan obrok kao temeljno pravo.