Provedena edukacija orezivanja voćaka studentima Odjela prehrambene tehnologije

Tijekom prvog tjedna ljetnog semestra, od 28. veljače do 4. ožujka, studenti i nastavnici Odjela prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever u Koprivnici počeli su uređivati sveučilišni voćnjak. Naime, svaki student ima svoju voćku za koju se treba brinuti tijekom studija te do kraja studija napraviti prehrambeni proizvod od svoje voćke.

Ove godine edukaciju orezivanja voćaka studentima prve godine održali su Mladen Dobranić, predsjednik Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, i Amalka Vukelić iz Centra dr. Rudolf Steiner. Nakon edukacije studenti prve godine su zadužili svoja stabla i krenuli u orezivanje. Studenti viših godina su ove godine uz orezivanje voćaka zasadili i nove voćke, čime je pokrenuta revitalizacija voćnjaka.

"Zahvaljujemo Zdenki Horvatić i Pavlu Kovačiću, poznatom podravskom paru, sakupljačima starinskih sorata voćaka koji zajedno rade na OPG-u Horvatić iz Cvetkovca na donaciji sadnica tradicionalnih vrsta jabuka. Također zahvaljujemo Komunalnom poduzeću Komunalac d.o.o. Koprivnica na doniranom kompostu koji je potreban da bi novo zasađene voćke imale dobru podlogu za rast, kao i zbrinjavanju ostataka orezivanja. Na ovaj način naši studenti ne samo da razvijaju ljubav prema prirodi nego stječu jedan osjećaj društvene korisnosti, samopouzdanja a najljepši će biti osjećaj na kraju kad njihov trud urodi plodom i to pretvore u konkretne prehrambene proizvode. U ovo doba kriza, pokazalo se opet da nam je hrana najvažnija, i njena proizvodnja i prerada je uvijek nužna bez obzira na stanje u svijetu, i zbog toga je bitno da se redovito školuju nove generacije prehrambenih tehnologa koji će učiti na praktičnim primjerima", istaknuo je pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju izv.prof.dr.sc. Bojan Šarkanj. 

Galerija