Studenti Odjela za prehrambenu tehnologiju u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko - križevačke županije

Studenti treće godine u sklopu kolegija Gastronomija i dijetetika nositeljice izv. prof. dr. sc. Natalije Uršulin-Trstenjak nastavljaju svoju aktivnost u povezivanju teoretskog dijela i prakse posjetom Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-Križevačke županije, odnosno Savjetovalište za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine gdje ih je dr. med. Maja Blažeković, spec. epidemiologije upoznala s načinom rada savjetovališta. Studenti su imali prilike saznati na koji način se radi s pretilim osobama kako bi se smanjila njihova tjelesna masa. I ovom prilikom bilo je istaknuto kolika je važnost prevencije u nastanku istog jer danas debljina predstavlja najveći, globalni, kronični problem koji uvjetuje nastanak skoro svih kroničnih nezaraznih bolesti.

Studenti su također imali priliku vidjeti i osobno isprobati primjenu impedancijske vage koja se koristi za optimalno mjerenje mase i analizu tijela (analizira masu, indeks tjelesne mase, postotak masti u tijelu, postotak mišića, koštanu masu, postotak vode u tijelu i automatski određuje potrebe za kalorijama i idealnu masu), koja radi na principu bioelektrične impedancijske analize (BIA).

Na temelju dobivenih podataka vaganja i kompletne biokemijske, antropometrijske analize, analize anamneze pacijenta, kao i vođenja dnevnika prehrane kreće se u individualno nutricionističko savjetovanje i savjetovanje prema primjeni odgovarajuće fizičke aktivnosti.

Vrlo je bitno da liječnici obiteljske medicine prepoznaju kod svojih pacijenata pretilost kao bolesti, napomenula je izv. prof. dr. sc. Uršulin-Trstenjak, kao što je istaknula i dr. med. Blažeković, spec. epidemiologije da rezultat liječenja najviše ovisi o volji i ustrajnosti pacijenta.

Galerija