Sudjelovanje u Erasmus+ programima donosi nezaboravno iskustvo i doživljaje

Erasmus+ je više od 30 godina vodeći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Kroz cjeloživotno učenje program podupire obrazovni, profesionalni i osobni razvoj ljudi u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta u Europi i šire, što pridonosi održivom rastu, kvaliteti radnih mjesta, socijalnoj koheziji, poticanju inovacija te jačanju europskog identiteta i aktivnoga građanstva. Sveučilište Sjever Erasmus+ programe provodi dugi niz godina i tako doprinosi povećanju mreže stranih partnera kao i internacionalizaciji obrazovanja i kompetencija nastavnog i nenastavnog osoblja Sveučilišta Sjever.

Dani Erasmusa 2023. obilježavaju se od 9. do 14. listopada s temom Europska godina vještina što nas je potaknulo da čujemo neka iskustva naših studenata koji su bili uključeni u navedeni program.

Međunarodno iskustvo i kulturna izloženost, unapređenje jezičnih vještina, povećana zapošljivost, akademski i osobni razvoj samo su neke od dobrobiti sudjelovanja u Erasmus+ programu. Tu je još i otvaranje novih profesionalnih i osobnih obzora, stjecanje međunarodnih i međukulturalnih kompetencija, sufinancirano putovanje po destinacijama, mogućnost rada u međunarodnim tvrtkama i stjecanje radnog ili iskustva studiranja na stranim visokoškolskim institucijama.

“Kroz rad u timu naučila sam važnost suradnje i komunikacije, te sam razvila vještine kritičkog mišljenja i analitičkog pristupa. Uz to, imala sam priliku upoznati se s područjem marketinga organizacija te sam usavršila svoje vještine u radu s društvenim mrežama. Jedno od najdragocjenijih iskustava bilo je raditi u interkulturalnom okruženju, gdje sam naučila kako uspješno komunicirati i surađivati s ljudima iz različitih kultura i nacionalnosti”, ističe Mihaela Špiljak, studentica prijediplomskog studija Multimedije, oblikovanja i primjene koja je realizirala tromjesečnu mobilnost u svrhu stručne prakse u sklopu Erasmus+ programa. Mihaela je tri mjeseca provela na Malti gdje je imala priliku učiti i raditi u organizaciji PRISMS, udruzi za mlade koja se bavi organiziranjem aktivnosti za mlade u lokalnoj zajednici te provođenjem Erasmus+ projekata diljem Europe.

Studenti iz godine u godinu pokazuju sve više interes za Erasmus+ programe, što svjedoči i količina prijava na isti. S obzirom na kompleksnost organizacije dugoročnih studentskih mobilnosti od 2021. godine studentima je ponuđena mogućnost sudjelovanja u kratkoročnim mobilnostima u svrhu studija i/ili stručne prakse.  Na jednoj takvoj mobilnosti sudjelovao je Bruno Cesarec, student na Odjelu za logistiku i održivu mobilnost u razdoblju od 28. kolovoza do 9. rujna 2022. godine. Bruno je realizirao mobilnost u okviru Blended intensive programa (BIP) u Sloveniji. “Sudjelovanje na ljetnoj školi za mene ima mnogo važnih prednosti i benefita koji mogu značajno obogatiti osobni i profesionalni razvoj. Ljetne škole pružaju priliku da se intenzivno upoznam s određenim područjem ili temom te da steknem nova znanja i vještine iz tog područja. Kroz predavanja, radionice, praktične vježbe i interakciju s vrhunskim stručnjacima, imao sam priliku produbiti svoje znanje i razumijevanje određene teme”, istaknuo je Bruno i dodao kako mu je sudjelovanje na Solution Design Summer School donijelo neprocjenjivo iskustvo i izvanredne prilike za razvijanje vještina, nova znanja i nove veze diljem svijeta. “Stekao sam još šire razumijevanje globalnih problema i mogućnosti za inovacije. Uzbuđen sam zbog budućih projekata i suradnji koje će proizići iz ovog iskustva, te sam zahvalan na prilici da sam bio dio ovog inspirativnog programa”, zaključio je Bruno.

Sudjelovanje u Erasmus+ programima ne doprinosi samo razvoju stručnih kompetencija i stjecanju iskustva u području rada ili studija već i većoj samostalnosti kao i odgovornosti što potvrđuje i studentica Mihaela. “Osim profesionalnog razvoja, praksa mi je omogućila i osobni rast. Život u stranoj zemlji, samostalnost i odgovornost koje su bili nužne, potaknuli su me da razvijem vještine organizacije, budžetiranja i snalaženja u novim situacijama. Ova iskustva pružila su mi priliku za osobno sazrijevanje i samostalnost, te sam se uspjela prilagoditi novom okruženju i izvući maksimum iz svake situacije”, ističe Mihaela.

Osim studenata, u Erasmus+ programima redovito sudjeluju i nastavnici Sveučilišta što doprinosi kako njihovu razvoju tako i razvoju Sveučilišta u cjelini. Usporedba kurikuluma, širenje mreže akademskih poznanstava i međuinstitucijskih suradnji, znanstveno – istraživačke suradnje, poboljšanje profesionalnih vještina učeći iz primjera dobre prakse sa stranih institucija samo su neke od prednosti Erasmus+ programa.

Koliko je dobrobiti Erasmus+ programa studenti Sveučilišta Sjever će se moći uvjeriti i u obilježavanju Dana Erasmusa od 9. do 14. listopada gdje će u oba Sveučilišna centra imati priliku iz prve ruke čuti dojmove studenata koji su svoje studentske dane odlučili obogatiti iskustvom Erasmus+ mobilnosti.