Erasmus+ iskustvo predavača dr. sc. Andrije Bernika u Švedskoj

Dr. sc. Andrija Bernik, predavač i nositelj kolegija za 3D računalnu grafiku i 3D računalnu animaciju na Sveučilištu Sjever u Varaždinu boravio je na Sveučilištu Uppsala u Švedskoj, na odjelu za dizajn i razvoj računalnih igara. Odjel je smješten na otoku Gotland (nešto nalik spoju Dubrovnika i Hvara) koji je ujedno najatraktivnija turistička destinacija u Baltičkom moru kao i najsunčaniji dio Švedske.

Dnevne aktivnost u prvom tjednu razmjene uključivale su prisustvo na nastavi, završnim obranama studentskih projekata kao i rad u studiju za snimanje pokreta (eng. Motion Capture). U drugom tjednu razmjene, sudjelovao je u provođenju Gotland Game konferencije (GGC 2019.) kao član žirija, te je ujedno i jedini sudionik iz Hrvatske akademske zajednice. GGC se održava već desetak godina te svoju kvalitetu svaki puta ponovno potvrđuje kreativnošću i novim pristupom dizajnu računalnih igara, ali i konferencijskim govorima o aktualnim problemima u industriji računalnih igara. Ove godine bilo je 40 timova koji su razvili arkadne, računalne i video igre, 32 člana žirija (SAD, UK, SWE, FIN, HR,...) te preko 650 registriranih posjetitelja koji su tijekom dva dana mogli slušati internacionalne govornike kao i igrati sve igre te dati svoj glas za pobjednika u jednoj od 8 kategorija. Zadnja radna aktivnost koja je bila dio cilja ove razmjene bila je sudjelovanje na skupu stručnjaka i akademske zajednice po pitanju gemifikacije i dizajna ozbiljnih računalnih igara (eng. Serious Games) iz cijelog svijeta (USA, UK, FIN, ...) koji je također trajao dva dana.

U suradnji s nastavnicima na odjelu za dizajn i razvoj računalnih igara, dogovoreno je internacionalno istraživanje po pitanju percepcije nastavnih materijala u području poučavanja umjetne inteligencije čiji će rezultati biti vrijedni i Hrvatskoj, ali i Švedskoj akademskoj zajednici. Uz navedeno, predavač dr. sc. Andrija Bernik je posjetio neke od najvećih muzeja u Stockholmu (Nacionalni, Suvremeni, Vasa), središte Sveučilišta Uppsala (70 km od Stockholma) te brojne kulturološke znamenitosti s ciljem upoznavanja Švedskog društva i načina življenja.

Dojmovi su iznad očekivanja, te se ovom razmjenom otvaraju vrata svim zainteresiranima za dodatna pitanja kao i pokretanje postupka odlaska na Sveučilište Uppsala, kao i dolazak Švedskih nastavnika i studenata u Hrvatsku.