SDG 15: OČUVANJE ŽIVOTA NA KOPNU - Očuvati, obnavljati i promicati održivo korištenje kopnenih ekosustava, održivo upravljati šumama, spriječiti širenje pustinje, zaustaviti i obrnuti proces degradacije tla te spriječiti uništavanje biološke raznolikosti
Jedan od najznačajnijih projekata Sveučilišta Sjever u području života na kopnu je sadnja najveće šume hrane u Hrvatskoj. Riječ je o inovativnom projektu koji povezuje studente, nastavnike i lokalnu zajednicu te potiče razumijevanje ekoloških principa uzgoja hrane u skladu s prirodnim ciklusima. Ovaj projekt, osim što simbolizira brigu za okoliš, istovremeno ima i edukativnu ulogu jer studentima omogućava praktično iskustvo održive poljoprivrede i samoodrživih sustava. Šuma je javno dostupna studentima i građanima, a „niknula“ je kao učinkovit alat prilagodbe na sve jaču klimatsku krizu. Osim Šume hrane, studenti Sveučilišta zajedno s nastavnicima brinu o voćnjaku u sklopu Sveučilišnog centra Koprivnica. Plodovi voćnjaka koriste se za istraživanje studentima Prehrambene tehnologije, ali su i dostupni široj javnosti.
Na očuvanju života na kopnu studenti Sveučilišta Sjever najviše su aktivni na odjelima Logistike i održive mobilnosti te Zaštite okoliša, reciklaže i ambalaže. U sklopu nastave i istraživačkog rada, brojni kolegiji bave se temama zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa, među kojima su Ekologija i ambalaža, Zaštita okoliša, Okoliš i održivi razvoj, Inženjerstvo okoliša i upravljanje te Održivi razvoj ruralnih područja. Kroz ove kolegije studenti stječu znanja o očuvanju tla, održivom gospodarenju šumama i ruralnom razvoju te o načinima ublažavanja posljedica ljudske aktivnosti na kopneni ekosustav.
Edukativni i istraživački rad Sveučilišta povezuje se i s konkretnim primjerima iz prakse sudjelovanjem na terenskoj nastavi, tribinama te na konferencijama. Studenti prijediplomskih studija Logistika i mobilnost, Poslovanje i menadžment te diplomskog studija Održiva mobilnost i logistički menadžment sudjelovali su na edukativnoj i iskustveno bogatoj terenskoj nastavi u Baranji. U sklopu terenske nastave imali su prilike vidjeti hidroponski uzgoj rajčica koji je jedan od najmodernijih i ekološki najprihvatljivijih načina uzgoja. Održivi uzgoj rajčica predstavljen im je kao model budućnosti u poljoprivredi, s naglaskom na smanjenje ekološkog otiska i efikasniju proizvodnju. Također, studenti Odjela za ambalažu, recikliranje i zaštitu okoliša, Odjela za prehrambenu tehnologiju i Odjela za zaštitu okoliša, recikliranje i ambalažu organizirali su tribinu o ulozi ekološkog dizajna u preventivnom očuvanju prirode.
U sklopu aktivnosti projekta Hrvatske zaklade za znanost, koji se provodi na Odjelu za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever, održana je trodnevna istraživačka radionica „In vitro uzgoj biljaka“ za djelatnike i studente Sveučilišta Sjever. In vitro uzgoj biljaka podrazumijeva uzgoj biljaka u laboratorijskim uvjetima „u epruveti“ čime je u potpunosti moguća kontrola vanjskih uvjeta. Takav se uzgoj danas već primjenjuje u proizvodnji presadnica voća, povrća i ornamentalnog bilja, ali su i in vitro kulture našle široku primjenu u proizvodnji bioaktivnih komponenata za prehrambenu i farmaceutsku industriju. Uspostava ove metodologije omogućit će vrhunska istraživanja na Sveučilištu Sjever, a učenje te metodologije planira se uvrstiti i u nastavni program za studente prehrambene tehnologije.
U okviru kolegija Zaštita elektroenergetskih postrojenja održano je predavanje o zaštiti od kvarova električne mreže uzrokovanih interakcijom s divljim životinjama. Ovo predavanje iz industrije pružilo je studentima uvide u rješavanje izazova s kojima se susreću operateri elektroenergetske mreže zbog interakcija s divljim životinjama te savjete za unaprjeđenje operativnih aktivnosti i zaštite okoliša.
Sveučilište Sjever sudjeluje u međunarodnim i domaćim projektima koji istražuju i promiču održivo upravljanje prirodnim resursima. Ističe se sudjelovanje u CEEPUS mreži HR-1302-06-2324 - Research and Education of Environmental Risks u sklopu koje studenti i nastavnici istražuju okolišne rizike i mogućnosti njihove prevencije.
Značajan doprinos ovom cilju daje i međunarodna konferencija „Izazovi i prilike za razvoj ruralnih područja“, kojoj je Sveučilište suorganizator, koja okuplja stručnjake i donositelje odluka kako bi zajednički promišljali o razvoju ruralnih zajednica u skladu s načelima održivosti. Na konferenciji su u raspravi „Kako poljoprivredu učiniti održivom, inovativnom te privlačnom za razvoj gospodarskih aktivnosti kao preduvjeta za ostanak mladih ljudi u ruralnim područjima“ sudjelovale profesorica i studentica s Odjela za prehrambenu tehnologiju.
Studenti Sveučilišta Sjever aktivno doprinose promicanju zdravlja, prehrambene sigurnosti i održivog razvoja. Tijekom akademske godine 2023./2024., osim sudjelovanja na brojnim stručnim aktivnostima na kojima su upoznati sa sigurnošću i kvalitetom hrane, sudjelovali su i na Agronomijadi 2024. Agronomijada je natjecanje studenata poljoprivrednih i prehrambenih studija iz cijele regije, a studenti Sveučilišta Sjever osvojili su prvo mjesto u kvizu znanja čime su potvrdili visoku razinu stručne pripremljenosti i angažmana.
Sveučilište tako nastoji uskladiti znanstvenu izvrsnost s društvenom odgovornošću, razvijajući svijest o važnosti očuvanja kopnenih ekosustava i stvarajući generacije stručnjaka koji razumiju povezanost između čovjeka, tehnologije i prirode.