Sveučilište Sjever suorganizator međunarodne konferencije “Izazovi i prilike za razvoj ruralnih područja”

Međunarodna konferencija, održana 22. veljače 2024. godine na Veleučilištu u Križevcima,  okupila je poljoprivredne proizvođače, znanstveno-istraživački i javni sektor s ciljem informiranja o ulozi lokalne samouprave u ostvarivanju koncepta “pametnih sela”, održivosti poljoprivredne proizvodnje s naglaskom na inovacije, umrežavanju poljoprivrednih proizvođača i kratkih opskrbnih lanaca te raspoloživim izvorima financiranja poljoprivredne djelatnosti u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027.

U sklopu konferencije održane su prezentacije i panel rasprave koje su okupile stručnjake iz javnog, privatnog, znanstveno-istraživačkog i civilnog sektora.

Docentica s Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever dr. sc. Dunja Šamec sudjelovala je u raspravi “Kako poljoprivredu učiniti održivom, inovativnom te privlačnom za razvoj gospodarskih aktivnosti kao preduvjeta za ostanak mladih ljudi u ruralnim područjima”.

"Na Sveučilištu Sjever kroz studijske programe raznih studija adresira se održivost kao jedan od ključnih čimbenika u gospodarstvu. Na studiju prehrambene tehnologije, kroz brojne kolegije studenti imaju priliku steći znanja u području prerade i sigurnosti hrane no i široka znanja koja im omogućuju pokretanje vlastitih OPG-ova nakon završetka školovanja. Već tijekom školovanja imaju priliku izrađivati vlastite poslovne planove te se upoznaju s mogućim izvorima financiranja npr. kroz sredstva Europske unije. Posebna se pažnja posvećuje proizvodnji ekološke i tradicionalne hrane kao važnim komponentama u održivosti ali i inovacijama. Iako je studij mlad imamo pozitivne primjere bivših studenata koji su se uključili u rad OPG-ova ili obiteljskih tvrtki čija poslovanja moderniziraju sa znanjima stečenim tijekom studija", istaknula je doc. dr. sc. Dunja Šamec.

Uz nju, u raspravi je sudjelovala i studentica Prehrambene tehnologije na Sveučilištu Sjever Korina Grcić koja je iznijela svoja iskustvima studiranja. Posebno je naglasila iznimnu opremljenost i stručan kadar kao veliku prednost studiranja na Sjeveru.

Uz Sveučilište Sjever, organizatori konferencije su bili Koprivničko-križevačka županija, PORA – Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Veleučilište u Križevcima te lokalne akcijske grupe koje djeluju na području Koprivničko-križevačke županije – LAG Podravina, LAG Mura-Drava, LAG Izvor, LAG Prigorje i LAG Prizak, a sufinancirana je iz Višegodišnjeg akcijskog plana Nacionalne mreže zajedničke poljoprivredne politike.

Galerija