Istraživačka radionica prof. Karalije sa Sveučilišta u Sarajevu  

U sklopu aktivnosti projekta Hrvatske zaklade za znanost  (UIP-2019-04-1018) koji se provodi na Odjelu za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever pod vodstvom doc. dr. sc. Dunje Šamec, održana je trodnevna istraživačka radionica „In vitro uzgoj biljaka“ za djelatnike i studente Sveučilišta Sjever.

Voditeljica radionice bila je prof. Erna Karalija, redovna profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu uz asistenciju Ive Jurčević Šangut, asistentice na Sveučilištu Sjever. Prof. Karalija međunarodno je priznata znanstvenica u području biljne biologije te trenutno sudjeluje na nekoliko europskih HORIZON projekata, a ujedno je i suradnica na HRZZ projektu kojeg provodi Sveučilište Sjever.

Prvog dana radionice studenti su imali priliku čuti osnove uspostave in vitro kulture kao i njihove sve veće primjene u biotehnologiji i prehrambenoj tehnologiji. Također, asistentica Jurčević Šangut prezentirala je svoje rezultate rada na projektu, ali i svoje nedavno iskustvo dvotjednog boravka na Sveučilištu u Sarajevu gdje je stjecala iskustva u radu s in vitro biljnim kulturama. Naredna dva dana radionice studenti su uspostavili svoje kulture ginka i inicirali nastajanje kalusa.

„S docenticom Šamec uspješno surađujem već više od deset godina na različitim projektima, stoga me veseli što se ta suradnja nastavlja i nakon njenog dolaska na Sveučilište Sjever. Ovdje sam imala priliku održati radionicu u sklopu HRZZ projekta, a studenti su pokazali iznimno velik interes, čak smo primili više sudionika nego što smo planirali. S obzirom na klimatske promjene, očekuje se da će se u budućnosti in vitro uzgoj sve više koristiti u biotehnološkom sektoru i prehrambenoj tehnologiji. Uspostavljanjem ovih metoda na Sveučilištu, studentima je omogućen pristup najnovijim trendovima. Impresionirana sam opremljenošću vaših laboratorija, koja može konkurirati najboljim europskim i svjetskim istraživačkim centrima. Nadam se da će se naša suradnja nastaviti i u budućnosti, posebno u sklopu europskih projekata koji su trenutno pod evaluacijom“, izjavila je profesorica Karalija

In vitro uzgoj biljaka podrazumijeva uzgoj biljaka u laboratorijskim uvjetima „u epruveti“ čime je u potpunosti moguća kontrola vanjskih uvjeta. Takav se uzgoj danas već primjenjuje u proizvodnji presadnica voća, povrća i ornamentalnog bilja, ali su i in vitro kulture našli široku primjenu u proizvodnji bioaktivnih komponenata za prehrambenu i farmaceutsku industriju. Uspostava ove metodologije omogućit će vrhunska istraživanja na Sveučilištu Sjever, a učenje te metodologije planira se uvrstiti i u nastavni program za studente prehrambene tehnologije.

Radionica i boravak prof. Karalije financiran je u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost „Uloga biflavonoids u biljkama: Ginkgo biloba l. kao modelni sustav“ (UIP-2019-04-1018).