Održan okrugli stol "Regionalni i lokalni mediji na Sjeveru Hrvatske – stanje i dostupnost građe" na Sveučilištu Sjever

Sveučilišni centar Koprivnica

U četvrtak 13. prosinca 2018. godine u Sveučilišnom centru Koprivnica istraživačka skupina u sastavu izv. prof. dr. sc. Magdalene Najbar-Agičić, doc. dr. sc. Lidije Dujić, doc. dr. sc. Irene Radej Miličić i doc. dr. sc. Željka Krušelja održala je okrugli stol na temu "Regionalni i lokalni mediji na Sjeveru Hrvatske – stanje i dostupnost građe". Pitanja vezana uz ovu problematiku zauzimaju značajno mjesto među temama predviđenima znanstveno-istraživačkom strategijom Sveučilišta Sjever na području humanističkih znanosti, a povezana su s poviješću novinarstva i lokalnom povijesti Sjeverne Hrvatske. Istraživačka skupina u navedenom sastavu provodi i inicijalni projekt vezan uz navedenu temu usmjerenu na detektiranje stanja, odnosno preispitivanje dosadašnjih istraživanja, pitanja povijesti djelovanja tiskara i izdavača, stanje očuvanosti i dostupnost novinske građe s posebnim naglaskom na stupanj digitalizacije i njezine perspektive.

Sveučilište Sjever u sklopu Odjela komunikologije, medija i novinarstva zainteresirano je za istraživanje medija u regiji Sjeverne Hrvatske. Prirodni partneri Sveučilišta su institucije koje čuvaju novinsku građu, dakle knjižnice i muzeji. Kako bi se ta građa učinila dostupnom istraživačima, pa i studentima za različite analize, bilo bi poželjno ubrzati proces digitalizacije starih novina. Čuvanje i digitalizacija baštine je složen zadatak. Valja ga dobro poznavati, razmjenjivati iskustva, sagledavati ga s različitih perspektiva, od skupine ljudi zaduženih za taj posao, koji se njime i svakodnevno bave, do one istraživača i korisnika građe. Navedena pitanja razmatrana su na okruglom stolu te je utvrđeno kako je to samo početak suradnje Sveučilišta Sjever i baštinskih ustanova u našoj regiji.

Na okruglom stolu sudjelovali su: dr. sc. Dijana Sabolović Krajina - ravnateljica knjižnice Fran Galović u Koprivnici, Robert Čimin - ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, Božica Anić - voditeljica muzejske zbirke, dr. sc. Ivan Peklić -voditelj Centra HAZU u Križevcima i istraživač lokalne križevačke povijesti, Nikola Cik - lokalni povjesničar Đurđevca, Danko Tkalec – tvrtka Point, zaslužna za digitalnu čitaonicu novina na platformi Metelgrad, kao i profesori Sveučilišta Sjever te voditeljica sveučilišne knjižnice Antonija Mandić.