MOP Špancirfest - festival multimedije pod pokroviteljstvom Sveučilišta Sjever

Pod pokroviteljstvom Sveučilišta Sjever, Studentskog zbora Sveučilišta Sjever, Turističke zajednice Grada Varaždina i Grada Varaždina od 17. do 19. svibnja u Varaždinu će se održati festival multimedije MOP Špancirfest koji će, uz brojne radionice, u Varaždin dovesti neke od najutjecajnijih digitalnih kreativaca iz regije. Trodnevni festival multimedije i digitalne kulture održat će se u različitim prostorima u varaždinskoj povijesnoj jezgri.

U Studentskom centru Varaždin, Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu i Varaždinskoj kući održat će se pet radionica s tematikom moderne web tehnologije, ilustracije, gaminga i interakcije. U ovogodišnjem programu posebno se izdvajaju i radionice programiranja za izbjeglice koja je realizirana u suradnji s humanitarnom udrugom Borders: none čiji je osnovni cilj pomaganje izbjeglicama integrirati se u društvo. Prvi projekt udruge je tromjesečni tečaj developmenta u kojem će deset polaznika učiti osnove programiranja kako bi im se pružila mogućnost zapošljavanja u IT tvrtkama, a upravo će na MOP Špancirfestu napraviti svoju prvu web stranicu. Također, tijekom festivala će se održati tri izložbe koje obuhvaćaju različite multimedijalne izričaje i radove istaknutih umjetnika te studenata Sveučilišta Sjever. Najveća izložba bit će izložba HDD pod nazivom  “politika emocija – dizajn indie videoigara”. Posljednjeg dana festivala, u subotu 19. svibnja, u HNK-u u Varaždinu održat će se šest predavanja koja obuhvaćaju šire digitalno stvaralaštvo i dizajn.

Udruga MOP Sveučilišta Sjever službeno je započela sa radom 2014. godine, a s organizacijom MOP festivala krenulo se već u proljeće 2012. godine. Varaždinski festival multimedije do sada je održan šest puta kao godišnji festival kroz koji se promiče multimedija i digitalna kultura, a s naglaskom na razmjeni znanja i kreativnom korištenju novih tehnologija u umjetnosti, znanosti i dizajnu. Također, Udruga MOP kao partner TZGV-a uključuje se u organizaciju multimedijalnog kreativnog programa Špancirfesta koji će biti programska ekstenzija Udruge MOP kroz godinu.

U organizacijskom dijelu Festivala multimedije MOP Špancirfest partnerski sudjeluju i HNK u Varaždinu, Galerijski centar Varaždin, Gradski muzeji Varaždin, Koncertni ured Varaždin, POU Varaždin i kino Gaj dokazujući time važnost održavanja ovog festivala na cjelokupnu društvenu zajednicu.

Detalji na linku i u privitku: www.mop-fest.com.

Vidimo se na sedmom izdanju MOP Špancirfesta!

Galerija
Prilozi