SDG 2: SVIJET BEZ GLADI – Iskorijeniti glad, osigurati dostatne količine hrane i bolju prehranu i promicati održivu poljoprivredu
Sveučilište Sjever ima Odjel Prehrambene tehnologije na kojem je 2022./2023. godine diplomiralo 18 studenata. Studij kroz brojne kolegije daje studentima znanja iz prehrambene tehnologije, biotehnologije, nutricionizma, agronomije i zaštite okoliša te osposobljava studente za rad u prehrambenoj industriji i cjelokupnom lancu proizvodnje hrane. U sklopu Sveučilišnog centra u Koprivnici zasađen je voćnjak, a studenti Prehrambene tehnologije na početku studija zadužuju jednu voćku o kojoj brinu i od čijih plodova, za svoj diplomski rad, moraju osmisliti i izraditi prehrambeni proizvod. Studentima su dostupna četiri nova, suvremeno opremljena laboratorija, namijenjenih Prehrambenoj biotehnologiji, za čiju je izgradnju Sveučilište uložilo više od dva milijuna eura vlastitih sredstava. Prilikom otvaranja zgrade Prehrambene tehnologije, Sveučilište je potpisalo ugovor o suradnji s Podravkom, kojim je studentima omogućeno obavljanje prakse i vježbi u Podravki, čime je Podravka postala nova nastavna baza Sveučilišta Sjever.
Kako bi studenti dodatno proširili svoja znanja, potpisana je suradnja s Udrugom pivara – Sjever te je time Sveučilište, osim brige za studente, pokazalo i svoju spremnost za proširenje suradnje s realnim sektorom. Osim navedenog Sveučilište ima potpisane ugovore o suradnji s Vindijom i Carlsbergom kod kojih studenti redovito idu na terenske nastave, obavljaju istraživanja ili praktičnu nastavu. Partnerstva daju studentima priliku za istraživački rad, razvoj praktičnih znanja, ali i priliku za razvijanje inovacija u održivoj proizvodnji hrane te primjenu znanja u praksi doprinoseći održivom razvoju.
Osim studenata Prehrambene tehnologije i studenti Logistike i održive mobilnosti educiraju se o suvremenoj proizvodnji prehrambenih proizvoda, pa su tako u sklopu terenske nastave posjetili PIK Vrbovec, Vina Belje, Poslovni kompleks Mitrovac i Iločke podrume gdje su se upoznali s načinom funkcioniranja modernih farmi. Profesori često organiziraju gostujuća predavanja na kojima studenti imaju priliku dodatno proširiti svoje znanje i učiti od stručnjaka iz gospodarstva, čime su dobili priliku saznati nešto o proizvodima sa zaštitnom oznakom zemljopisnog podrijetla (Varaždinski klipić, Varaždinsko bučino ulje – premium, Ludbreški hren i Zagorski puran) i o Zagorskom bagremovom medu sa zaštićenom oznakom izvornosti.
U studentskom restoranu, koji je otvoren u sklopu Sveučilišnog centra Koprivnica, svi studenti, pa i oni koji dolaze putem Erasmus+ projekata, imaju pravo na subvencioniranu prehranu. Osim studenata, u restoranu se mogu hraniti i zaposlenici Sveučilišta.
Sveučilište je posvećeno i međunarodnim istraživanjima te sudjeluje na simpozijima s temama o hrani i klimatskim promjenama. Na Sedmom međunarodnom simpoziju fitokemikalija u medicini i hrani u Pekingu, predstavnik Sveučilišta, doc. dr. sc. Predrag Putnik održao je pozvano predavanje na temu „Chemometrics and Sustainable Function Food Production” te je sudjelovao u radu Simpozija kao član Međunarodnog organizacijskog odbora. Koliko je ovo važna tema za Sveučilište, vidljivo je po tome što je Međunarodna konferencija „Hrana i klimatske promjene”, u organizaciji Sveučilišta Sjever, Instituta Ruđer Bošković, Hrvatskog toksikološkog društva i Međunarodne udruge dijetetske prehrane i sigurnosti hrane okupila vrsne znanstvenike iz dvanaest zemalja. Teme konferencije su bile klimatske promjene, rizici za zdravlje, održiva proizvodnja hrane, izazovi povezani s klimatskim promjenama na proizvodnju hrane te očuvanje sigurnosti hrane. Grad Koprivnica, koji već godinama uspješno surađuje sa Sveučilištem, ponovno je podržao projekte vezane za prehranu, održivost i klimatske promjene.
Sveučilište Sjever kontinuirano sudjeluje u Festivalu znanosti od 2019. godine. Na Festivalu znanosti 2022., posvećenom temi „Život”, nastavno i nenastavno osoblje je, uz vanjske suradnike, održalo brojna predavanja i radionice na temu hrane. Time je još jednom potvrđena važnost koju Sveučilište pridaje ovoj temi. Neke od tema o hrani su bile „Prehrana i život”, „Čudesan život u jabučnom octu”, „Kad ti život da limun”, „Kako udahnuti život u pivo”, „Moj tanjur – put ka zdravijem životu”, „Dokazivanje aditiva u živežnim namirnicama”, „Hrana kroz život”, „Životopisan sok crvenog kupusa” i mnoge druge o kojima se može čitati u objavljenom zborniku. Godine 2023. organiziran je Festival znanosti na temu Priroda i društvo gdje je Sveučilište Sjever također sudjelovalo s brojnim temama o hrani kao što su „Čudesan svijet mikroskopskih gljiva”, „Čudesna svojstva jabučnog octa i crvenog zelja”, „Prirodni začini za dobro društvo” i mnoge druge.
Studenti – volonteri Sveučilišta Sjever pokazali su visoku razinu empatije prikupivši materijalne i novčane donacije za ustanove kojima je pomoć bila najpotrebnija–Udrugu Zipka, Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin i SOS dječje selo Lekenik.