Predstavnik Sveučilišta Sjever sudjelovao na Sedmom međunarodnom simpoziju u Pekingu, Kina

Sveučilište Sjever je predstavljeno na Sedmom međunarodnom simpoziju fitokemikalija u medicini i hrani (7th International Symposium on Phytochemicals in Medicine and Food; 7-ISPMF) u razdoblju od 1. do 7. kolovoza 2023. u Pekingu.

Pekinški Simpozij o fitokemikalijama ubraja se među najveće svjetske simpozije s više od 1000 internacionalnih posjetitelja i sudionika iz 53 zemlje svijeta. Organizator ovog Simpozija je međunarodna organizacija International Association of Dietetic Nutrition and Safety (IADNS), a o velikom interesu znanstvenika za teme koje se odnose na problematiku fitokemikalija u prehrambenoj te medicinskoj znanosti svjedoče 22 održane tematske sekcije, 16 održanih plenarnih predavanja i 32 online predavanja, kao i 44 pozvana predavanja. Također u sklopu Simpozija održano je 71 usmeno izlaganje te studentski forum sastavljen od 111 zanimljivih kratkih predavanja, dok se u sekciji posterskih izlaganja moglo vidjeti više od 120 predstavljenih posterskih priopćenja s interesantnim i širokim rasponom tema vezanih uz fitokemikalije, medicinu i hranu.

Predstavnik Sveučilišta Sjever na ovom skupu bio je naš Povjerenik za međunarodnu suradnju Odjela za prehrambenu tehnologiju, doc. dr. sc. Predrag Putnik. Naš kolega doc. dr. sc. Putnik bio je pozvan na sudjelovanje na ovom zanimljivom i inspirativnom znanstvenom simpoziju od strane organizatora 7-ISPMF-a kako bi održao pozvano predavanje o kemometriji i funkcionalnoj hrani pod naslovom „Chemometrics and Sustainable Functional Food Production“ te sudjelovao kao predsjedavajući voditelj znanstvene sekcije programa. Osim toga, dr. sc. Putnik aktivno je sudjelovao u radu ovog Simpozija i kao član Međunarodnog organizacijskog odbora.

Simpozij je za Sveučilište Sjever, osim znanstvene suradnje, bio važan i zbog njegove međunarodne promocije te su zainteresiranim sudionicima Simpozija podijeljeni promotivni materijali o našem Sveučilištu. Predstavnik Sveučilišta Sjever doc. dr. sc. Putnik je u tu svrhu razgovarao i o proširenju bilateralne suradnje sa znanstvenicima iz drugih svjetskih sveučilišta koji su pokazali značajan interes za povezivanje na više razina. Spomenuta suradnja primarno se odnosi na unapređenje nastavnih procesa, na uspostavljanje zajedničkih znanstvenih istraživanja, na studentsku mobilnost kao i na mobilnost nastavnog osoblja.

Ovakve znanstvene suradnje te promotivne aktivnosti Sveučilištu Sjever omogućuju bolje pozicioniranje kao prepoznatljive znanstveno-nastavne ustanove u zemlji i svijetu, a što je u skladu sa Znanstveno-istraživačkom i umjetničkom strategijom našeg Sveučilišta za 2021. – 2027. Kroz ovakvu platformu međunarodne suradnje, studentima Sveučilišta Sjever dodatno se omogućava kvalitetnije uključivanje u nastavni program iz područja prehrambene tehnologije kao i ostalih srodnih programa.

Osim radnog dijela i stimulativnih razgovora s kolegama tijekom posjeta Pekingu, Povjerenik doc. dr. sc. Putnik uživao je u gostoljubivosti srdačnih azijskih kolega, u odličnoj kineskoj hrani te u ljepotama drevnog kulturnog nasljeđa Kine, prije svega u velikom Kineskom zidu te u visokoj profesionalnoj organizaciji cjelokupnog pekinškog Simpozija.

Galerija