Na Sveučilištu Sjever održana 72. znanstvena međunarodna ESD konferencija

Sveučilište Sjever u suradnji s Fakultetom za menadžment Sveučilišta u Varšavi, Poljska,  Pravnog fakulteta Sveučilišta Mohammed V u Rabatu, Maroko  organiziralo je 30. rujna i 1. listopada 2021. godine, 72. Međunarodnu znanstvenu ESD konferenciju (72nd International Scientific Conference on Economic and Social Development - "Digital Transformation and Business").

Konferencija se, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održala na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždinu, s ciljem razmjene znanja i iskustava među stručnjacima zainteresiranima za globalizaciju, suvremenu ekonomiju, međunarodna tržišta kapitala, poduzetništvo, suvremena poduzeća itd. Glavna tematska područja znanstvenog dijela konferencije bila su globalizacija i izazovi suvremenog svijeta, poduzeće u turbulentnom okruženju te poduzetništvo između kreativnosti i birokracije.

Na samom početku konferencije pozdravne govore održali su prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever, dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik grada Varaždina, doc. dr. sc. Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj te prof. dr. sc. Marijan Cingula, jedan od glavnih organizatora ove značajne konferencije. Govornici su pozdravili sve prisutne te istaknuli  važnost ove međunarodno prepoznate konferencije.

Konferencija se održala u cilju približavanja tematike ekonomskog i socijalnog razvoja suvremenog svijeta široj znanstvenoj i stručnoj javnosti, naglašavanja značaja pravne perspektive suvremenih gospodarskih kretanja i njihova utjecaja na socijalni razvoj s naglaskom na Varaždin i okolicu. U nastavku konferencije odvijale su se dvije paralelne sesije i to jedna na engleskom jeziku, a druga na hrvatskom jeziku. Na konferenciji uz akademsku zajednicu sa svojim izlaganjima sudjelovali su i studenti Združenog doktorskog studija Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment.

Moderator konferencije bio je Domagoj Cingula, ujedno i član organizacijskog odbora.