Okrugli stol o važnosti znanosti u borbi s pandemijom

Pročelnik Odjela za ekonomiju Sveučilište sjever izv.prof.dr.sc. Ante Rončević sudjelovao je u srijedu, 10. studenoga 2020. godine, na Okruglom stolu pod nazivom Open Science, International Online Roundtable: Science for and with Society in Terms of Pandemic“, u organizaciji ukrajinskog državnog sveučilišta Yuri Kondratyuk Poltava Polytechnic i ukrajinskog Ministarstva obrazovanja i znanosti.

Okrugli stol je održan u suradnji s partnerskim sveučilištima iz Ukrajine (National University Odesa Law Academy), Poljske (Poznan University of Tehnology, te Bialystok University of Technology), Azerbedžana (State Univerity of Economics) i Hrvatske (Sveučilište Sjever). UNESCO je upravo ovu temu odabrao za obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana znanosti jer je danas, kad smo svi suočeni s pandemijom virusa COVID-19, više nego ikada dosad razvidno da je razvoj znanosti za društvo važniji nego ikad prije.

"Na okruglom stolu istaknuto je da su se sveučilišta širom svijeta transformirala i postala središta digitalnih inovacija. Također, da su se promijenili prioriteti znanstvenih istraživanja, usmjereni su na rješavanje aktualnih problema prevladavanja posljedica COVID-19. Ekonomske su posljedice neizbježne, ali znanstvenici mogu ponuditi učinkovita rješenja za prevladavanje krize. Potencijal mladih znanstvenika je u stanju promijeniti svijet na bolje i prevladati krize uzrokovane korona virusom. Bila je to izvrsna prilika za susret, iako preko Zooma, razgovarati o situaciji na visokoškolskim ustanovama, o procesima u društvu i gospodarstvu, i razmijeniti mišljenja",  istaknuo je izv.prof.dr.sc. Ante Rončević.

Galerija