Ocjenjivanje vina na Odjelu za prehrambenu tehnologiju

Dragi studenti i zaposlenici Sveučilišta Sjever koji se bave vinarstvom, pozivamo vas da donesete svoja mlada vina na procjenu od strane stručnog povjerenstva za ocjenjivanje organoleptičke kvalitete vina koje će se održati 9. studenog 2019. godine na Odjelu za prehrambenu tehnologiju u Sveučilišnom centru Koprivnica.

Za prijavu je potrebno osobno donijeti barem 2 boce vina (od 0,75 L ili 1,0 L) u Sveučilišni centar Koprivnica, ured 228 (doc. dr. sc. Bojan Šarkanj), najkasnije do petka 8. studenog do 15 h, kako bi se vina stigla pripremiti (ohladiti) za ispitivanje.

Objava rezultata ocjenjivanja i proglašenje pobjednika bit će na Martinje, u ponedjeljak 11. studenog 2019. u 14 sati na Sveučilištu Sjever.

Ocjenjivanje vina bit će provedeno prema uputama Zakona o vinu (NN 32/19) od strane stručnog povjerenstva. Ispitivanje organoleptičke kvalitete vina je strogo regulirano i definirano, a prilikom postupka članovi žirija će na temelju 30-50 mL svakog uzorka vina dati svoje ocjene (članovi žirija vino ne moraju popiti), zatim se izračunava medijan i vina rangiraju u skupine. Naši studenti na Odjelu za prehrambenu tehnologiju tijekom studija mogu naučiti što i kako ocjenjivati kod vina u sklopu kolegija Senzorske analize hrane te izbornog kolegija Senzorika i analitika vina.