Povezivanje obrazovanja s potrebama gospodarstva ključ je napretka i poboljšanja kvalitete studijskih programa

Na Connect Day-u Sveučilišta Sjever sudjelovali brojni poslodavci i studenti

U organizaciji Sveučilišta Sjever i Hrvatske gospodarske komore u četvrtak, 30. svibnja 2019. godine u Sveučilišnom centru Varaždin održan je „Connect Day“, Dan karijera s ciljem povezivanja studenata i poslodavaca te poticanja daljnje suradnje s gospodarstvom.

Connect Day službeno je otvorio  izv. prof.dr.sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin koji je istaknuo važnost održavanja ovakvih događaja.

„Održavanje Dana karijera dokaz je činjenici da Sveučilište Sjever doista želi biti na usluzi potreba tržišta rada, s naglaskom na regionalno okruženje, ali i šire. Nadamo se i vjerujemo da naši završeni studenti pronalaze svoj posao u domaćim, ujedno međunarodnim priznatim tvrtkama od kojih su neke i na Connect Day-u. Na Sveučilištu Sjever godišnje završi preko 500 studenata koji izađu na tržište rada i prema povratnim informacijama, lako pronalaze posao u struci i prije svega su veoma traženi, s naglaskom na STEM područje u kojem studira preko 83% naših studenata.“, naglasio je prorektor, izv. prof.dr.sc. Vusić.

Što znači biti kompetentan stručnjak i obrazovati se za tržište rada, koje kompetencije studenti Sjevera stječu tijekom studija te kakvo je stanje na tržištu rada Varaždinske županije bile su glavne teme na panel raspravi. Na raspravi su sudjelovale priznate osobe iz svojeg područja rada: izv.prof.dr.sc. Ante Čikić, pročelnik Odjela za mehatroniku Sveučilišta Sjever, Božo Pavičin, prof.; voditelj Odjela za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore, Branka Šaško, dipl.iur.; predstojnica Regionalnog ureda Varaždin Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Krešimir Meštrić; CEO Mobilisis i dr.sc. Petra Mesarić; osnivačica tvrtke SmartWay dok je moderatorica panela bila Nikolina Hojsak iz Ureda za EU fondove, razvojne projekte i suradnju s gospodarstvom Sveučilišta Sjever. Panelisti su naglasili važnost održavanja ovakvih inicijativa s ciljem povezivanja poslodavaca i obrazovanih institucija, što je od ključne važnosti za podizanje konkurentnosti cjelokupnog gospodarstva, a time i samog standarda i kvalitete života.

Kao važan partner u povezivanju akademske zajednice i gospodarstva svakako je i Hrvatska gospodarska komora koja je ujedno bila i pokrovitelj Connect Day-a. Božo Pavičin, prof. voditelja Odjela za obrazovanje HGK, također i jedan od panelista, istaknuo je važnu ulogu Sveučilišta Sjever kao jedne od najefikasnijih visokoobrazovnih institucija po pitanju suradnje s gospodarstvom: „Svi kadrovi koji izlaze sa Sveučilišta Sjever su itekako potrebni gospodarstvu i to iz više razloga. Prvo je to što je ovo Sveučilište jedno od najmlađih, a opet veoma efikasno i pristupačno jer nije toliko veliko što ujedno znači da se brzo može prilagođavati potrebama gospodarstva, a što uspješno i čini. Sveučilište Sjever aktivno, već prilikom same izrade studijskih programa, surađuje s gospodarstvom što je jedna od ključnih aktivnosti povezivanja. Također je jako važno napomenuti da je u brojnim studijskim programima stručna praksa već integrirana što je važniji korak povezivanja studenata s potencijalnim poslodavcima. S tim ciljem je organiziran i Dan karijera, a HGK je to sa zadovoljstvom podržao.“, istaknuo je Božo Pavičin.

Nakon panel rasprave, sve prisutne tvrtke su u kratkom predstavljanju predstavile svoj rad i upoznale studente s prednostima rada ili obavljanja stručne prakse upravo kod njih. S obzirom da je iznimno važno da studenti već tijekom studiranja steknu iskustvo i neophodne vještine kako bi postali kompetentni i poželjni stručnjaci na tržištu rada, Sveučilište Sjever, osim na obrazovnom i znanstvenom dijelu, kontinuirano radi na povećanju suradnje s gospodarstvom. „Connect Day“ bio je odlična prilika za povezivanje, umrežavanje i upoznavanje poslodavaca i studenata. Studenti i poslodavci navedeno su prepoznali stoga su odaziv i dojmovi, ali i upoznavanje studenata s poslodavcima na Connect Day-u svakako jedan od ključnih segmenata produbljivanja daljnje suradnje.

Sudionici Connect Day-a bili: ABS Sisak, Arbona, Colas, Ferro-Preis d.o.o., Hermi d.o.o., Hrvatska pošta, Kostwein, Kopitehna, KONSTRUKTIVAN d.o.o., Marker, Mobilisis, SmartWay, TESLA d.o.o., NOVA TV, PIK Vrbovec, Dom za odrasle osobe Vizjak, Opća bolnica Varaždin, Valamar Riviera te VOP Promidžba.

Za studente je nakon predstavljanja tvrtki, u suradnji sa CISOK-om održana radionica na temu kvalitetne pripreme za posao gdje su se studenti upoznali s pisanjem životopisa, motivacijskog pisma te intervjua za posao. Osim u gospodarstvu i među poslodavcima, Sveučilište Sjever je sve traženije među budućim studentima čemu je dokaz konstantno povećanja interesa i upisnih prijava, gotovo na svim studijskim programima, njih ukupno 27, koji se izvode na Sveučilištu Sjever, u oba sveučilišna centra.

*U galeriji su fotografije studenta MOP-a Dominika Severa.