Sveučilište Sjever otvorilo prvi doktorski studij "Mediji i komunikacija" i Znanstvene susrete

Sveučilišni centar Koprivnica

U Sveučilišnom centru Koprivnica u petak, 23. studenoga 2018. godine svečano je otvoren prvi Poslijediplomski sveučilišni doktorski studij "Mediji i komunikacija" koji će se izvoditi u Koprivnici. Uz prvu generaciju doktoranada, otvorenju su nazočili brojni uzvanici, prorektori, pročelnici i sveučilišni profesori, a svečanost je otvorio rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Marin Milković.

"Sve ono što smo radili, radili smo za dobrobit naše zajednice, na korist naših studenata. U svemu što smo radili, slijedili smo razvoj naše regije da našim studentima omogućimo priliku za stjecanje najviše akademske titule", istaknuo je rektor.

U prepunoj dvorani uzvanika, doktorski studij predstavila je pročelnica Odsjeka za medije i komunikaciju, izv. prof. dr. sc. Iva Rosanda Žigo naglasivši kako je na studij upisano 29 studenata prve generacije doktoranada za koji je već pri upisu vladao izniman interes. Također, napomenula je da je ovaj interdisciplinarni doktorski studij koncipiran u skladu sa zahtjevima i promjenama koje se odvijaju na ekonomskoj i socijalnoj razini, a na kojem će predavati ugledni znanstvenici iz područja medija i komunikacija.

"Nastojat ćemo biti baza i okupljalište znanstvenika, profesora i studenata koji će se uključiti u promociju ovakvih tendencija. Stvaramo temelj za obrazovanje novog znanstvenog kadra koji će osnažiti znanstveno-nastavnički kadar Sveučilišta Sjever te donijeti promjene u javni, privatni i znanstveni sektor", istaknula je pročelnica.

Zadovoljstvo otvaranjem doktorskog studija nije krio ni gradonačelnik grada Koprivnice, Mišel Jakšić koji je podsjetio na važnost Sveučilišta Sjever za Koprivnicu, ali i cijelu regiju. "Novu paradigmu razvoja u gradu Koprivnici može nam dati samo značajnije okretanje prema obrazovanju. Ja doista vjerujem da tamo gdje je mladost, znanost, nove ideje i inovacije, da se tamo krije budućnost našega grada Koprivnice, u konačnici i cijele naše regije Sjever. Sveučilište Sjever će biti nova Vegeta ovoga grada!", naglasio je gradonačelnik.

Pored navedenih, čestitkama i obraćanju uzvanicima pridružili su se i dožupan Koprivničko-križevačke županije, Ratimir Ljubić, predsjednik Sveučilišnog savjeta, prof. dr. sc. Roko Andričević te izv. prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju Sveučilišta Sjever.

Nakon otvorenja doktorskog studija, u Sveučilišnom centru Koprivnica održan je i znanstveni simpozij Znanstveni susreti na Sjeveru s temom "Konvergencija kulture:mediji kao kulturni sustavi" uz dva plenarna izlaganja - prof. dr. sc. Nikole Mrvca "Multimedijsko okruženje kao alat za razvoj znanosti i kreativnosti" i "Novinarstvo na kulturnom raskršću" prof. dr. sc. Marine Bit, te predstavljanje zbornika.

Cilj doktorskoga studija, ali i ovogodišnjih Susreta, jest formiranje znanstvenika osposobljenih za dubinsko osmišljavanje procesa vezanih uz suvremene komunikološke trendove u eri medijske konvergencije koja tradicionalnim humanističkim i društvenim vrijednostima doznačuje nove oblike, nova mjesta i nove funkcije.