Na Sveučilištu Sjever održana radionica u sklopu prekograničnog projekta „ISD Uni“

Prepoznatljivost Sveučilišta Sjever gradi se na aktivnom sudjelovanju u međunarodnim projektima

 U Sveučilišnom centru Varaždin u srijedu, 4. srpnja održana je radionica u sklopu projekta „Integrated Settlement Development Knowledge Centres in the HU-HR Border Zone“, akronima „ISD Uni“. Opći cilj projekta zajednički je razvoj i isporuka ISD pilot tečaja za povećanje obrazovne ponude predmetnih lokalnih visokoškolskih ustanova i jačanje njihovih kompetencija/centara znanja. Sveučilište Sjever u ovom je projektu partner, kao i Županija Baranya (HU) dok je voditelj projekta Sveučilište u Pečuhu.

Voditelj projekta od strane Sveučilišta Sjever dr.sc. Matija Orešković istaknuo je važnost ovog projekta te je pritom posebno pohvalio studente: „Projekt je usmjeren na razvoj pograničnih zona i naselja koja su slabije razvijena i neplanski rađena. S hrvatske strane uključena su tri grada - Ludbreg, Prelog i Varaždin koji su izvrsni primjer za integrirani razvoj jer se nalaze u dvije županije te su dobro povezani, dok su s mađarske strane uključeni gradovi Vilany, Siklós i Harkány. Također moram naglasiti da je sa strane Sveučilišta Sjever; konkretno Odjela za graditeljstvo na projektu aktivno radilo 11 studenata preddiplomskog studija. Oni su timskim radom na ovom projektu stekli izuzetno vrijedna iskustva koja su dobra i za sam nastavak studija, točnije diplomski studij Graditeljstvo koji od jeseni kreće na Sveučilištu Sjever. Također, jedan od važnih rezultata ovog projekta bit će i razvoj združenog kurikularnog programa čija će se implementacija naći na nekom od budućih studija, a nastat će na temelju teme samog projekta.“, istaknuo je u uvodnom dijelu radionice dr.sc. Orešković. Nakon uvodnog dijela i pozdravnih riječi predstavnika Sveučilišta Sjever i Sveučilišta u Pečuhu; voditeljice dr. Gabrielle Medvegy, na radionici je istaknuto što se sve dosad napravilo te su studenti prezentirali svoje radove i ideje vezane za integrirani razvoj naselja. Projekt „ISD Uni“ prvenstveno potiče jačanje komunikacije među visokoškolskim institucijama poboljšanjem uloge obrazovnih institucija kao intelektualnih centara za povećanje specifične baze znanja u regiji.

Međunarodna prepoznatljivost Sveučilišta gradi se na upravo na ovakvim projektima. Prorektorica za znanstveno- umjetnički rad i međunarodnu suradnju, izv.prof.dr.sc. Anica Hunjet istaknula je kako je Sveučilište Sjever uvijek otvoreno za suradnju u pogledu projekata, posebno međunarodnih: „Međunarodne suradnje na projektima su izuzetno važne jer se njima poboljšavaju i znanja, vještine, kompetencije prije svega samih nastavnika koji tada svoja znanja prenose na studente. Kao Sveučilište nastojimo sudjelovati u što više prijava na natječaje, radimo brojne projekte među kojima moramo istaknuti Erasmus+; K107, K103 gdje smo ove godine za realizaciju mobilnosti i projekata dobili duplo veći iznos nego prošle. Sudjelujemo u nekoliko Interreg projekata te apliciramo i na ostale  brojne natječaje. Također, u naše projekte osim nastavnika i znanstvenika, nastojimo uključiti i studente za što je dobar primjer i ovaj projekt „ISD Uni“.  Osim projekata radimo i na razvoju novih studijskih programa, uključujući i dva nova na poslijediplomskoj razini jer želimo da grad Varaždin i cijela regija postanu centar obrazovanja – sveučilišni centar“, naglasila je prorektorica izv.prof.dr.sc. Hunjet. Da Sveučilište Sjever prepoznaje važnost međunarodne suradnje  u pogledu unapređenja obrazovanja dokazuje između ostalog i združeni poslijediplomski; doktorski studij Međunarodni ekonomski odnosi i menadžement koje Sveučilište Sjever provodi u suradnji sa Sveučilištem Burgenland iz Eisenstadta, Austria.

„ISD Uni“ je odobren za sufinanciranje u okviru Programa pogranične suradnje između Mađarske i Hrvatske 2014.-2020 (Interreg V-A Hungary-Croatia Cooperation Program 2014-2020.) i njegova je vrijednost 192 tisuće eura, od čega je od strane EU sufinancirano 168 tisuća eura te će trajati do prosinca 2018.

Više o samom projektu možete pročitati na službenoj internetskoj stranici http://www.isd-uni-hr.com/?page_id=3010&lang=hr.